Skocz do zawartości

[pompka] Beto MP-035 - problem

c1ach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie !

Mam małe pytanie do posiadaczy pompki Beto MP-035 ( taka jak tu )

Niestety sprawdziło się powiedzenie "Dobry zwyczaj, nie pożyczaj" - pompka wróciła do mnie posklejana taśmą i z nieszczelną końcówką.

Na końcówce wyskoczył taki mały pierścień (i w tym miejscu pompka ma nieszczelność - sprawdzone pod wodą), coś a'la pierścień Seghera, tylko bez dziurek na szczypce.

I teraz rodzi się moje pytanie - ten pierścień powinien być wewnątrz końcówki czy na zewnątrz ? Nie wiem co się działo z pompką, ten pierścień może był pełny tylko jego kawałek się ułamał/pękł ?

W każdym razie posiadaczy owej pompki serdecznie proszę o zerknięcie na swoją i naskrobanie tutaj :icon_lol: Opisywany element na zdjęciu zaznaczyłem na różowo :

obrazek.jpg

Napisano

Nie chce mi się kłócić (bo jak wiadomo zawsze samo się psuje), wolę naprawić.

Psuj nie powiedział mi o usterce, a było ciemno i nie sprawdziłem od razu - omijając to że trzymał pompkę miesiąc albo i dłużej (musiałem sam się dobijać i osobiście do niego przyjeżdżać - nie ma to jak dobre wychowanie), a już dzisiaj znowu chce pożyczyć i na wieść o usterce wspomina "a to wiem". Ehh szkoda gadać...no ale cóż, widocznie dla tej osoby jestem tylko i wyłącznie "kolesiem który ma pompkę" - nie trzeba szanować mnie, moich pieniędzy i godności. Ogólnie czuję się jakoś dziwnie poniżony przez tego człowieka...:icon_wink:

Sorry, musiałem to z siebie wyrzucić :)

A co do pompki, to mam info że ten pierścień powinien być wciśnięty, tylko za nic nie mogę tego wcisnąć.

Napisano

Będzie nieco OT, ale skoro baran to zniszczył to niech teraz odkupi i koniec. Walcz o swoje! Ja niestety mam inną pompkę więc Ci nie pomogę, ale baaaardzo wątpie czy są do niej dostępne części w detalu. Napisz do sklepu, może mają taką uszkodzoną ale z całą głowicą i uda sie coś kupić w dobrej cenie.

Napisano

(...)

A co do pompki, to mam info że ten pierścień powinien być wciśnięty, tylko za nic nie mogę tego wcisnąć.

Może już sobie poradziłeś, ale napiszę.

Mam identyczną pompkę i umieszczenie oraz budowa pierścienia wygląda tak samo. Pierścień zabezpiecza metalowy element przed wysunięciem się z tego plastiku. Jego zadaniem nie jest uszczelnianie czegokolwiek. Nieszczelność musiała powstać gdzieś w środku co biorąc pod uwagę liczbę ruchomych elementów końcówki nie jest nawet dziwne.

Napisano

Honor dobrze mówi - ten pierścień niczego nie uszczelnia. Ściągnij go i sprawdź stan gumowych oringów na metalowym elemencie. Sam go nie ściągałem ale przypuszczam, że wszystkich uszczelek będzie 5.

- na wężyku (po odkręceniu złotej nakrętki łączącej wężyk i końcówkę)

- na górnym pokrętle

- bezpośrednio w miejscu styku z wentylem

- 2 oringi powinny być bezpośrednio na tym metalowym cylindrze. Jedna powyżej druga poniżej miejsca łączenia z wężykiem.

Najgorzej wymienić jest tą na końcówce przy styku z wentylem, ale tej pewnie nie musisz ruszać. Reszta powinna być dostępna w sklepie z uszczelnieniami.

------- Edit ---------------

Z ciekawości rozebrałem wspomnianą końcówkę. Zdjęcia poniżej:

p9037531.th.jpg

p9037534.th.jpg

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Właśnie kupiłem w/w pompkę i mam pewien problem. W miejscu gdzie jest ten czerwony guzik/przycisk do spuszczania zbędnego powietrza ucieka mi powietrze co powoduje ze pompka jest kompletnie bezużyteczna . Czy jest ktoś na forum kto mógłby odkręcić ten zawór i sprawdzić ile ma tam uszczelek ? Czy przy śrubce także powinna być uszczelka?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...