slav10 Napisano 26 Sierpnia 2010 Napisano 26 Sierpnia 2010 Witam wszystkich Mam pytanie – czy jest szansa żeby naprawic manetki deore? Sprawa wyglada tak ze rower stal ponad 1.5 roku nieuzywany i okazalo się ze obie manetki zle działają po tym czasie. Przednia już wczesniej miala te objawy ale nie zawsze a tylna działała dobrze. Otoz gdy proboje kciukiem wrzucic lancuch na wieksza zębatkę dzwigienka nie lapie i dopiero po ktorejs probie chwyta lub gdy dźwigienkę naciśnie się pod innym katem. Tylna zwykle pod sam koniec zalapie i uda się o jedno przełożenie przerzucic. Czasem obie działają jak trzeba – choc raczej zadko. Dzwigienki do zrzucania na mniejsza zebatke dzialaja dobrze. Czy jest to kwestia tego ze jakies mechanizmy się zastaly w starym smarze, czy rzeczywiście cos się zurzylo? Rzadnej przewrotki nie miałem (w ostatnim czasie) wiec uderzen w manetki nie było. Ich wiek to 8 lat. Dzieki z gory za pomoc.
premier2 Napisano 26 Sierpnia 2010 Napisano 26 Sierpnia 2010 Prawdopodobnie odkręciła się nakrętka na śrubie od dźwigienki. Zdejmij obudowę manetki i sprawdź. Miałem podobnie w Alivio, dokręcenie pomagało na jakiś czas. Rozwiązaniem była wymiana manetek Możliwe, że potraktowanie klejem typu Loclite pomogłoby na dłużej...
slav10 Napisano 3 Września 2010 Autor Napisano 3 Września 2010 Czy chodzi o ta nakretke jak na zalaczonym zdjeciu?
gello1 Napisano 3 Września 2010 Napisano 3 Września 2010 prawdopodobnie po długim nieużywaniu zapadki w manetkach się skleiły .Więc najlepiej przez jakiś otwór pisknąć WD40 tak na szybko aby rozrzedzić smar i powinno pomóc.Ale aby zrobić to porządnie to najlepiej rozebrać wymyć i nasmarować od nowa.
bender999 Napisano 3 Września 2010 Napisano 3 Września 2010 prawdopodobnie po długim nieużywaniu zapadki w manetkach się skleiły .Więc najlepiej przez jakiś otwór pisknąć WD40 tak na szybko aby rozrzedzić smar i powinno pomóc.Ale aby zrobić to porządnie to najlepiej rozebrać wymyć i nasmarować od nowa. potwierdzam!! spotkałem się z tym już parę razy - jak nie lubisz puzzli w 3D to nie rozbieraj manetek być może magiczne wd40 pomoże a jak nie to proponował bym się udać do serwisu
Hetman Napisano 4 Września 2010 Napisano 4 Września 2010 Ja bym proponował unikać wd40 do manetek bo może stanąć... Jakiś bardziej śliski smar i mało lepki, chyba prędzej oliwka do łańcucha ale nie daję gwarancji że nie popsujesz .
premier2 Napisano 4 Września 2010 Napisano 4 Września 2010 Czy chodzi o ta nakretke jak na zalaczonym zdjeciu? Tak, u mnie to właśnie było problemem...
seker1995 Napisano 4 Września 2010 Napisano 4 Września 2010 Miałem to samo, że czasem łapało a czasem nie i pomogło kapnięcie kropli oliwki do środka na to miejsce, gdzie jest ten dziubek z zapadkami
porsche123456 Napisano 4 Września 2010 Napisano 4 Września 2010 No i co zrobiles z tym?? autorze tematu?
slav10 Napisano 6 Września 2010 Autor Napisano 6 Września 2010 Dzieki za rady. Na razie u mnie leje wiec sie nie bralem ale zamierzam w tym tygodniu sprobowac z tym powalczyc. Dam znac czy pomoglo.
patryk595 Napisano 10 Września 2010 Napisano 10 Września 2010 Ja mam na sprzedaż taką manetke jakby co
slav10 Napisano 20 Września 2010 Autor Napisano 20 Września 2010 Dzieki za rade. W piatek odkrecilem plastikowe dekielki, wstepnie oczyscilem manetki a zwlaszcza rejon zapadek - na ile bylo to mozliwe bez rozkrecania. Wlalem pare kropel oleju teflonowego - takiego do lancuchow i w sobote manetki dzialaly jak nowe. Przez pare godzin jazdy ani raz nie zdarzylo sie aby nie chwycily. Tak ze dzialaja jak nowe. Jakies 15 minut roboty
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.