cebul08 Napisano 30 Sierpnia 2010 Napisano 30 Sierpnia 2010 A wydawać by się mogło, że wystarczy jak każdy zapozna się z tekstem, który już w drugim poście zaproponował safian. Ale czego tu oczekiwać, skoro nawet admin nie zdobył się na taki wysiłek. No chyba, że aż tyle mamy tu większych autorytetów niż Jobst Brandt.
goldbloom Napisano 30 Sierpnia 2010 Napisano 30 Sierpnia 2010 ^ Myślę, że Schrader jest nieodpowiedni do stożkowych i wąskich obręczy. A myślisz, że skąd to wziąłem?
Schwefel Napisano 31 Sierpnia 2010 Napisano 31 Sierpnia 2010 A wydawać by się mogło, że wystarczy jak każdy zapozna się z tekstem, który już w drugim poście zaproponował safian. Ale czego tu oczekiwać, skoro nawet admin nie zdobył się na taki wysiłek. No chyba, że aż tyle mamy tu większych autorytetów niż Jobst Brandt. I co mam może to przyjąć za prawdę objawioną, bo wielki autorytet raczył się z nami laikami rowerowymi nią podzielić? Piszemy na polskim forum i jak się coś wkleja to niech to będzie w ojczystym języku. I bez takich wycieczek osobistych bo posypią się ostrzeżenia.
Niedzwiedz1 Napisano 31 Sierpnia 2010 Napisano 31 Sierpnia 2010 Mam dylemat: rozwierciłem felgi na Schrader a trafiła się dętka z Prestą. Jestem w kropce - co robić, nie wiem jak to zainstalować?! No widzisz, trzeba było zostać przy prestach i nie robić sobie problemów z wierceniem Nawet jak włożysz prestę w ten otwór i zakręcisz tę nakrętkę trzymającą wentyl to ten dalej się rusza? I jak to trafiła się, znalazłeś w plecaku czy schraderów w sklepie nie było?
goldbloom Napisano 31 Sierpnia 2010 Napisano 31 Sierpnia 2010 Od obręczy Mavica XM719 mam takie przejściówki do wentyli
ugupu Napisano 31 Sierpnia 2010 Napisano 31 Sierpnia 2010 coś farmazonisz przedmówco, na asfalcie nierzadko po normalnej drodze w górach zdarza mi się na górskim XC rozpędzać do 45-65 i żadnego bicia nie ma, inna sprawa że mam ramę wzorcową Cóż to takiego "rama wzorcowa"?
Mod Team bogus Napisano 31 Sierpnia 2010 Mod Team Napisano 31 Sierpnia 2010 Mavic do swoich obręczy i kół dodaje przejściówki ze Schradera na Prestę. Można ją dokupić w niektórych sklepach rowerowych i w Harfie.
cebul08 Napisano 31 Sierpnia 2010 Napisano 31 Sierpnia 2010 Piszemy na polskim forum i jak się coś wkleja to niech to będzie w ojczystym języku. Regulamin tego nie określa.
Mod Team safian Napisano 31 Sierpnia 2010 Mod Team Napisano 31 Sierpnia 2010 Dajcie spokój, wkleiłem link, nie każdy przecież musi go czytać, od tego jest forum, żeby dyskutować. Jak widać są zwolennicy jednego wentyla, są zwolennicy drugiego wentyla, nic na to nie poradzicie. Są plusy i minusy jednego jak i drugiego rozwiązania, więc wydaje mi się, że dalsza dyskusja jest bezsensowna, nie da się każdego przekonać do jednego. :|
berkas97 Napisano 31 Sierpnia 2010 Autor Napisano 31 Sierpnia 2010 Jako autor tematu, nie sądziłem że wybuchnie tu taka dyskusja. Może warto by przykleić ten wątek, aby więcej takich dyskusji nie było ?
Schwefel Napisano 31 Sierpnia 2010 Napisano 31 Sierpnia 2010 Takie dyskusje to normalka jak się ścierają 2 duże fronty i każdy myśli, że jego jest najlepsze. Tak samo były przy pytaniu Sram czy Shimano, tarczowe czy v'ki, sztywna oś czy 9mm, HT2 czy octalink/wielowpust, kulki czy maszyny, itd.
kubek20 Napisano 1 Września 2010 Napisano 1 Września 2010 No to tak. Jedziesz szlakiem w bieszczadach, do jakiejkolwiek cywilizacji 2 godziny drogi. Masz wentyl na prestę i strzela ci dętka, tobie skończyły się zapasowe a kolega ma dętki na schradera, który nie mieści sie w otworku w obręczy. Co robisz ?
Niedzwiedz1 Napisano 1 Września 2010 Napisano 1 Września 2010 Wyjmuję łatki... Jadąc gdzieś w głębokie odludzie warto je mieć ze sobą.
descanting Napisano 1 Września 2010 Napisano 1 Września 2010 No to tak. Jedziesz szlakiem w bieszczadach, do jakiejkolwiek cywilizacji 2 godziny drogi. Masz wentyl na prestę i strzela ci dętka, tobie skończyły się zapasowe a kolega ma dętki na schradera, który nie mieści sie w otworku w obręczy. Co robisz ? Right! Pierwszy najważniejszy argument jaki przychodzi do głowy - poruszam to samo w tym wątku wcześniej. Ale Prestownicy mają swoje teorię na każda okazję W imię tej teorii warto pozakładac sobie lekko nietypowe stery, zaciski, nakrętki, spinki łańcucha itp w całym rowerze i mienić się wożeniem całego warsztatu na kółkach do obsługi własnych kaprysów sprzetowych Mnie argument Prestowników całkiem nie przekonuje i dam sobie odrąbać głowę, że standardowy Prestowiec został złapany lub zostanie w sytuacji gdy łatek, klejów,reduktorów i pompek akurat ze sobą nie ma a łapie gumę. Zaprzeczenie teorii nastąpi już poniżejz znowu w odwołaniu do obowiązkowego wożenia tego wszystkiego ze sobą. Z innej beczki: Presta jest wyższa wiec przy hiperdzwiękowych prędkościach stawia większy opór powietrza. o! i finito
kubek20 Napisano 1 Września 2010 Napisano 1 Września 2010 Niedźwiedź, a jak (pęknie, wybuchnie nie wiem jak to nazwać) na długości 5 czy 10 cm to chyba jej wtedy nie załatasz Dodatkowo, gdy będzie na odwrót (ty masz schradera a kolega prestę), to z wiekszym otworkiem na schradera w obręczy i dętką z prestą też da się jechać
Niedzwiedz1 Napisano 1 Września 2010 Napisano 1 Września 2010 Jak pęknie, wybuchnie, to nie zakleję tylko zmienię dętkę. Tak, kolega też wozi presty. Zresztą, z kumplem jeżdżę rzadko, najczęściej sam i w tym momencie jest mi bez różnicy jakie on ma wentyle. @descanting Standardowy prestowiec, jak to ująłeś, naprawdę zawsze ma przy sobie pompkę, dętkę, reduktor i łatki. Naprawdę. Zawsze. Chyba to będzie mój ulubiony temat, śmiechu co niemiara Wolę zmienić szybko dętkę z prestą na trasie niż prowadzić rower ze schraderami z przeświadczeniem, że w najbliższej wiosce ktoś ma pompkę. No ale może to ciężko zrozumieć
kubek20 Napisano 1 Września 2010 Napisano 1 Września 2010 A to co, myślisz, że schraderowcy nie woża ze sobą pomki, łatek i kleju ? Ja woże je wszędzie. Innym też ten przykład który podałem może się zdarzyć a nie tylko tobie, poza tym w wiejskich sklepach rowerowych mają najczęściej tylko dętki na schradera i czasami na dunlopy, co jest następnym argumentem do wyższosci schradera nad prestą , a w takich górach nie ma co 10 km super profesjonalnego rowerowego.
Niedzwiedz1 Napisano 1 Września 2010 Napisano 1 Września 2010 W wiejskich sklepach spożywczych mają więcej taniego piwa niż droższego, co jest argumentem za wyższością tego gorszego nad tym lepszym. Poszedłbym na rower, szkoda że pada, pewnie deszcze miną jak się rok akademicki zacznie.. (oby wcześniej!) A to co, myślisz, że schraderowcy nie woża ze sobą pomki, łatek i kleju ? Tak, patrząc na posty wychwalające schradera za to, że można go napompować pożyczoną pompką w pierwszej napotkanej wsi, sądzę że sporo ludzi pompki nie wozi. Przecież można pożyczyć! w takich górach nie ma co 10 km super profesjonalnego rowerowego. Dlatego wożę dętkę i łatki. (Tu nastąpiło zaprzeczenie teorii, o którym 4 posty temu pisał descanting) @kubek20, descanting też się dobrze bawicie przy tym temacie? bo mnie już się trochę nudzi, mimo że mój ulubiony chyba skoczę do sąsiada po wiertarkę, co by mnie jakaś dętka ze schraderem nie zaskoczyła
kubek20 Napisano 1 Września 2010 Napisano 1 Września 2010 No to miłego skakania po wiertarkę Dla mnie schrader jest lepszy i tyle, nie będę się już wypowiadał więcej w tym temacie EDIT: 1000 post
descanting Napisano 1 Września 2010 Napisano 1 Września 2010 @ niedzwiedziu misiu yogie ale pamiętaj: można wywiercić i wywiercić. prawidłowa wersja to - wywiercić na surowo bez obróbki. krawędzie zostaw nietknięte. następnie zakup 100 dętek ze Schraderem, wymieniaj, pompuj do 4.0. Po kilku metrach jazdy następna wymiana i over and over. To będzie twa pokuta za nieumiarkowanie w wożeniu pompki, łatek i pysznienie się tym faktem. A jak już ci pyszałku łapki odpadną, pogodzisz się i z Gerardem Schroederem i z kompresorami na stacji i przestaniesz bredzić o tych łatkach i dętkach Presty co je w majtkach wozisz, nawet jak do sklepu po bułkę jedziesz ;) yee temat jest boski, sto razy lepszy od dywagacji o szmelcu xtr
kenjisan Napisano 2 Września 2010 Napisano 2 Września 2010 No to tak. Jedziesz szlakiem w bieszczadach, do jakiejkolwiek cywilizacji 2 godziny drogi. Masz wentyl na prestę i strzela ci dętka, tobie skończyły się zapasowe a kolega ma dętki na schradera, który nie mieści sie w otworku w obręczy. Co robisz ? Jak by babcia miała wąsy to... http://www.youtube.com/watch?v=nYkp74v0cww Czy ja mam sobie wybierać kolegów do jazdy? W mtb mam samochodowy, nie mogę więc jeździć z prestowcem? Wiem ja mogę zastosować jego dętkę ale on już mojej nie...paranoja
Batman Napisano 2 Września 2010 Napisano 2 Września 2010 Czy ja mam sobie wybierać kolegów do jazdy? W mtb mam samochodowy, nie mogę więc jeździć z prestowcem? Wiem ja mogę zastosować jego dętkę ale on już mojej nie...paranoja Nie paranoja tylko niezgodność dziurek
arek_wro Napisano 2 Września 2010 Napisano 2 Września 2010 Jeżeli ktoś się wybiera w góry i jest do tego przygotowany, to co za różnica jaki ma zawór? Pompka, dętki i/lub łatki w górach to podstawa. Ja jeszcze nie spotkałem kompresora w lesie.
nikodem Napisano 2 Września 2010 Napisano 2 Września 2010 presta powód ? prosty w szosie nie ma samochodowych a wolę mieć wszystkie wentyle jednakowe
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.