Skocz do zawartości

[opony+detki] zestaw pod 92kg

sirSanczo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam dętki maxxis ultralight, rower mtb, waże 92kg.

Przez kilka dni założyłem używane opony continentala o wadze ok. 450g i dosłownie co pół godziny łapałem dziurę w dętce. Ciśnienie w oponach było między 3,5 a 4 bary. Sprawdzałem zarówno stan obręczy jak i opon. Po około 15 dziurach w przeciągu 50km zmieniłem opony na stare slicki kendy ze starego roweru o wadze ok. 670-680g. Od tej pory nie złapałem żadnej dziury przez 700km

Tutaj chciałbym zadać pytanie, czy za dziury w lżejszych oponach była odpowiedzialna moja waga czy też jest to kwestia zużycia i wątpliwej jakości tych opon ?? Czy pod moją wagą mogę używać zestawu : lekkie dętki + lekkie (poniżej 400g) opony ??

Moim zdaniem jestem za ciężki na opony tego rodzaju, szczególnie z lekkimi dętkami, taki zestaw nie będzie się dobrze sprawował. Proszę o opinię, gdyż nie chce kupować drogich opon i praktycznie od razu ich sprzedawać, jeśli było by coś nie tak.

Napisano

Moim zdaniem to kwestia stanu opony i dętki,sam ważę ~110kg :icon_wink: a śmigam na kolarzówce z 700x23 oponkami i nic się nie dzieje,tzn też od pewnego momentu użytkowania łapałem gumy w przednim kole,ale tylko do momentu wymiany na nową oponę.Teraz jest wszystko ok.

Napisano

Moim zdaniem też przyczynia się do tego opona. Ważę 89 kg i jeżdżę na Flyweight'ach i 310 gr Furious Fredach, ciśnienie 3.5 bara - żadnych przebic, na razie ok. 1000 km przebiegu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...