sirSanczo Napisano 25 Sierpnia 2010 Napisano 25 Sierpnia 2010 Witam, Posiadam dętki maxxis ultralight, rower mtb, waże 92kg. Przez kilka dni założyłem używane opony continentala o wadze ok. 450g i dosłownie co pół godziny łapałem dziurę w dętce. Ciśnienie w oponach było między 3,5 a 4 bary. Sprawdzałem zarówno stan obręczy jak i opon. Po około 15 dziurach w przeciągu 50km zmieniłem opony na stare slicki kendy ze starego roweru o wadze ok. 670-680g. Od tej pory nie złapałem żadnej dziury przez 700km Tutaj chciałbym zadać pytanie, czy za dziury w lżejszych oponach była odpowiedzialna moja waga czy też jest to kwestia zużycia i wątpliwej jakości tych opon ?? Czy pod moją wagą mogę używać zestawu : lekkie dętki + lekkie (poniżej 400g) opony ?? Moim zdaniem jestem za ciężki na opony tego rodzaju, szczególnie z lekkimi dętkami, taki zestaw nie będzie się dobrze sprawował. Proszę o opinię, gdyż nie chce kupować drogich opon i praktycznie od razu ich sprzedawać, jeśli było by coś nie tak.
skce Napisano 27 Sierpnia 2010 Napisano 27 Sierpnia 2010 Moim zdaniem to kwestia stanu opony i dętki,sam ważę ~110kg a śmigam na kolarzówce z 700x23 oponkami i nic się nie dzieje,tzn też od pewnego momentu użytkowania łapałem gumy w przednim kole,ale tylko do momentu wymiany na nową oponę.Teraz jest wszystko ok.
xava Napisano 27 Sierpnia 2010 Napisano 27 Sierpnia 2010 Moim zdaniem też przyczynia się do tego opona. Ważę 89 kg i jeżdżę na Flyweight'ach i 310 gr Furious Fredach, ciśnienie 3.5 bara - żadnych przebic, na razie ok. 1000 km przebiegu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.