Skocz do zawartości

[v-brake] Deore XT spowalniacz

Daro73

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj założyłem nowy komplet V-brake Deore XT w zamian za wysłużone Tektro. Niestety mam wrażenie że nowy hamulec działa o wiele gorzej niż wysłużone Tektro. Deore XT działa jedynie jak spowalniacz, aby całkowicie zablokować przednie koło trzeba użyć bardzo dużej siły, o wiele większej niż w starym hamulcu. Czy czekać aż klocki się dotrą, były pokryte czymś w rodzaju talku, czy dalej regulować, tylko już nie wiem co

Mam klamkomanetki Alivio

Klocki ustawiłem tak jak w starym hamulcu, to co zauważyłem to nowe klocki są o wiele węższe niż w starym hamulcu

załóż stare klocki a nowe XT nastaw na max.odbicie sprężyny w mocowaniu do amorka. V-ki to prosta i bardzo skuteczna konstrukcja, ramiona XT raczej nie mają pod tym względem wad. Najwyższe modele srama i chyba też xtr różnią się dodatkowa osią obrotu przy zaczepieniu do fajki linki

• 3 miesiące temu...

A wymieniłeś pancerze i linki? Ja też to przerabiałem i dopóki nie zmieniłem linek i pancerzy, na nowe, szczelne i ładnie "ślizgające się" to nie było pełnej frajdy z nowych hamulców.

Zainwestuj dodatkowe kilkadziesiąt zł, żeby docenić nowe hamulce.

• 2 tygodnie później...

To ja jeszcze dodam, że warto wymienić klocki. Byłem ze znajomym na Baraniej, pogoda masakra błoto i deszcz. Fabryczne klocki wytrzymały jakieś 20 km, więc warto wymienić na jakieś sensowniejsze. A co do siły hamowania, pogrzeb bo ten model hamuje dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...