Daro73 Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Dzisiaj założyłem nowy komplet V-brake Deore XT w zamian za wysłużone Tektro. Niestety mam wrażenie że nowy hamulec działa o wiele gorzej niż wysłużone Tektro. Deore XT działa jedynie jak spowalniacz, aby całkowicie zablokować przednie koło trzeba użyć bardzo dużej siły, o wiele większej niż w starym hamulcu. Czy czekać aż klocki się dotrą, były pokryte czymś w rodzaju talku, czy dalej regulować, tylko już nie wiem co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Oczywiście z jednej strony klocki muszą się dotrzeć, ale z drugiej może są tak ustawione, że tylko spowalniają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tor23 Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Jakie masz klamki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro73 Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Jakie masz klamki ? Mam klamkomanetki Alivio Klocki ustawiłem tak jak w starym hamulcu, to co zauważyłem to nowe klocki są o wiele węższe niż w starym hamulcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
descanting Napisano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Mam klamkomanetki Alivio Klocki ustawiłem tak jak w starym hamulcu, to co zauważyłem to nowe klocki są o wiele węższe niż w starym hamulcu załóż stare klocki a nowe XT nastaw na max.odbicie sprężyny w mocowaniu do amorka. V-ki to prosta i bardzo skuteczna konstrukcja, ramiona XT raczej nie mają pod tym względem wad. Najwyższe modele srama i chyba też xtr różnią się dodatkowa osią obrotu przy zaczepieniu do fajki linki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
felipe2000 Napisano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 A wymieniłeś pancerze i linki? Ja też to przerabiałem i dopóki nie zmieniłem linek i pancerzy, na nowe, szczelne i ładnie "ślizgające się" to nie było pełnej frajdy z nowych hamulców. Zainwestuj dodatkowe kilkadziesiąt zł, żeby docenić nowe hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekc12 Napisano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 dokładnie też to miałem, kupiłem jakieś badziewne linki i pancerze za chyba 19zł hamulce zaczęły działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkura Napisano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 To ja jeszcze dodam, że warto wymienić klocki. Byłem ze znajomym na Baraniej, pogoda masakra błoto i deszcz. Fabryczne klocki wytrzymały jakieś 20 km, więc warto wymienić na jakieś sensowniejsze. A co do siły hamowania, pogrzeb bo ten model hamuje dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.