pieuk Napisano 25 Sierpnia 2010 Napisano 25 Sierpnia 2010 Witam Po założeniu amortyzatora Suntour XCR (chyba) geometria roweru wygląda tak: http://www.forumrowerowe.org/index.php?app=garage&do=view_image&id=1665 Czy skok ok 120mm tego amorka nie jest za duży jak na tą ramę? Poprzednio wyglądało to mniej więcej tak: http://www.forumrowerowe.org/index.php?app=garage&do=view_image&id=1476
Schwefel Napisano 25 Sierpnia 2010 Napisano 25 Sierpnia 2010 Pomierz te 2 długości. Choć już na pierwszy rzut oka widać, że teraz masz łagodny kąt sterówki niczym w maszynie do DH. 120mm to na pewno nie jest amor do tego ramy. Pytanie tylko czy wejdzie tu amor 63 albo 80mm.
Sonix Napisano 25 Sierpnia 2010 Napisano 25 Sierpnia 2010 Tak jak kolega pisał trzeba pomierzyć te długości, ale obawiam się że ten amorek to nie to co powinno być. 80 to max.
Rulez Napisano 25 Sierpnia 2010 Napisano 25 Sierpnia 2010 Może z innej beczki, jak zamierzasz używać tego roweru ? Do jakiegoś tam kulania się po niezbyt ekstremalnym terenie, czy asfalcie, da radę (a jak jesteś niezłym technikiem to i na stromych podjazdach dasz sobie jakoś radę) , choć takie rozwiązanie to nie jest mądre zestawienie.
ugupu Napisano 26 Sierpnia 2010 Napisano 26 Sierpnia 2010 Wydaje mi się, że ta rama nie jest przystosowana do amortyzatora z przodu zarówno jeśli chodzi o geometrię jak i konstrukcyjnie.
WaGiant Napisano 26 Sierpnia 2010 Napisano 26 Sierpnia 2010 120 mm do tej ramy to na pewno za dużo . Radykalnie zmienisz geo , a chyba nie o to ci chodziło . Druga sprawa to konstrukcja i wytrzymałośc główki ramy . Nie wytłumacze tego dokładnie ale czytałem ( chyba w BB ), że nie można bezkarnie zwiekszac skoku amora - główka może nie wytrzymać. Ja w góry na tym bym nie pojechał .
pieuk Napisano 1 Września 2010 Autor Napisano 1 Września 2010 Tak jak kolega pisał trzeba pomierzyć te długości, ale obawiam się że ten amorek to nie to co powinno być. 80 to max. Więc tak, ta długość w sztywnym widelcu to ok 39cm, mierząc od osi piasty do dolnej części sterów. W widelcu amortyzowanym ok 51 cm, mierzony w taki sam sposób. Czy mogę liczyć na poprawę geometrii przez obniżenie skoku tego amortyzatora o jakieś 4cm?
nabial Napisano 6 Września 2010 Napisano 6 Września 2010 za duzego pola manewru nie masz, wstaw amor o mozliwie malym skoku, 80mm max
pieuk Napisano 6 Września 2010 Autor Napisano 6 Września 2010 W XCM nie ma możliwości regulacji skoku. To jest chyba XCR, ale na pewno nie ma żadnej regulacji skoku. Myślałem o obniżeniu tego amorka zgodnie ze wskazówkami ze strony http://www.endurorider.pl/ kolegi forumowicza Endurorider. Co prawda pisze on o Duro, ale myślę, że on niewiele się różni od XCR. za duzego pola manewru nie masz, wstaw amor o mozliwie malym skoku, 80mm max Pewnie tak zrobię. Szukałem nawet o mniejszym skoku (np NCX 63mm, ale trudno znaleźć coś na koło 26", wszędzie NCX-y są na 28" chociaż Suntour robi na 26"). Pewnie obniżę ten co mam do ok 80mm lub poszukam XCT 75-80mm. Mam zamiar zrobić z tego roweru sprzęt typu cross, czyli raczej szosa, utwardzone drogi, mniej terenu, a na pewno ciężkiego w ogóle. Stąd opony zmieniłem już na semi slicki Kenda Kobra 26x2.0, dojdzie amor o niższym skoku, pewnie zmienię jeszcze kierownicę/mostek na nieco wyższy. W przyszłym roku kupuję MTB z prawdziwego zdarzenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.