maciuu Napisano 25 Sierpnia 2010 Napisano 25 Sierpnia 2010 Ostatnio naszło mnie pytanie czy zdało by egzamin zaplecenia piasty z 32 otworami na obręcz 36 otworów? Chodzi mi czy jeśli zostawione zostały by 4 otwory, oczywiście rozłożone równomiernie na obwodzie obręczy, to czy kolo działało by poprawnie?
rzymo Napisano 25 Sierpnia 2010 Napisano 25 Sierpnia 2010 Da się zapleść koło w różnych kombinacjach, ale czasem ciężko jest dobrać długość szprych, mogą się też pojawić problemy przy centrowaniu.
ugupu Napisano 26 Sierpnia 2010 Napisano 26 Sierpnia 2010 Wszystko można zapleść. Nawet trzy po trzy, para piętnaście, jak mówiła moja babcia gdzieś w zamierzchłych czasach. Gdyby plecenie kół było takie łatwe, producenci robiliby piasty na 36 otworów i tylko takie obręcze a użytkownik wybierałby sobie: hm, przód zaplotę sobie na 28 a tył na 32. I wszystko byłoby ok. Niestety tak pięknie nie jest. Jeśli zapleciesz koło na piaście 32 otw i obręczy 36 to oczywiście będzie ono nawet okrągłe, nawet uda się je wycentrować jak sądzę, ale mocne to ono nigdy nie będzie.
descanting Napisano 26 Sierpnia 2010 Napisano 26 Sierpnia 2010 Tu sie zgodze z ugupu. 36 to jest co 10 stopni katowo miedzy szprychami. 32 spowoduje ci dziure 20 stopni w kazdej cwiartce. Poza tym rozklad szprych nie jest promienisty - krzyze, slonca wiadomo. Wszystko mozna zaplesc na rownym podziale, ot Mavic 20, 24 . Szpryszki sie wzajemnie naciagaja i klinuja na krzyzach wiec jak juz to.. 18/36 ? tak rzucam, zero wyliczen :-D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.