Skocz do zawartości

[koła] piasta a obręcz

maciuu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio naszło mnie pytanie czy zdało by egzamin zaplecenia piasty z 32 otworami na obręcz 36 otworów? Chodzi mi czy jeśli zostawione zostały by 4 otwory, oczywiście rozłożone równomiernie na obwodzie obręczy, to czy kolo działało by poprawnie?

Napisano

Wszystko można zapleść. Nawet trzy po trzy, para piętnaście, jak mówiła moja babcia gdzieś w zamierzchłych czasach. Gdyby plecenie kół było takie łatwe, producenci robiliby piasty na 36 otworów i tylko takie obręcze a użytkownik wybierałby sobie: hm, przód zaplotę sobie na 28 a tył na 32. I wszystko byłoby ok. Niestety tak pięknie nie jest. Jeśli zapleciesz koło na piaście 32 otw i obręczy 36 to oczywiście będzie ono nawet okrągłe, nawet uda się je wycentrować jak sądzę, ale mocne to ono nigdy nie będzie.

Napisano

Tu sie zgodze z ugupu. 36 to jest co 10 stopni katowo miedzy szprychami. 32 spowoduje ci dziure 20 stopni w kazdej cwiartce. Poza tym rozklad szprych nie jest promienisty - krzyze, slonca wiadomo. Wszystko mozna zaplesc na rownym podziale, ot Mavic 20, 24 . Szpryszki sie wzajemnie naciagaja i klinuja na krzyzach wiec jak juz to..

18/36 ? tak rzucam, zero wyliczen :-D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...