Skocz do zawartości

[hamulec]rower na ramie kross hexagon v3

hexagon5800

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam . mam rower hexagon v3 kross , a wlasciwie tylko rame hamulce kierownice i siodelko - wszystko zostalo na zmienione na deore . I teraz moje pytanie bo nie znam sie na tych mocowaniach czy na tej ramie mozna w ogole zrobic tarcze ? Domyślam sie ze z przodu to tak tylko nie wiem co z tylem . Jeśli ktoś mógłby mi pomoc zkompletowac cos dobrego w okolicy deore/slx .... A co do fotek tej ramy to aktualnie nie mam jak zrobic fotek ...

Napisano

Na tył nie zamontujesz hamulca tarczowego bo nie ma do czego :whistling: Przód możesz dać jeśli masz odpowiedni amortyzator (czyżby XCM ? W takim razie odradzam tarczowe :icon_cool: ).

Napisano

Z tyłu tarcza ci raczej nie podejdzie-brak mocowania do ramy. Co prawda występują adaptery które można przyspawać do niektórych ram, ale to raczej trudne technicznie rozwiązanie.

Zakup sobie dobre v-ki np.: zestaw Avid SD7, ewentualnie z przodu tarcze mechaniczną BB7.

Jest jeszcze jedno rozwiązanie zmień ramę.

Napisano

a co do przodu to wolałbym jakieś hydrauliczne slx . tylko nie wiem co to za amor . Wiem kross z 2007/2008 i amor jest ZOOM podobno jakies dziadostwo . a co myslicie a tyle zeby tam jakies XTR zrobic ??

Napisano

Avidy SD7- najlepsze v-brake dostępne na rynku(wg. mnie)

Jeżeli masz parcie na tarcze z przodu to zakup sobie mechaniczną: Avida BB7 ewntualnie BB5

Jakakolwiek hydrauliczna tarczówka przy tak słabym amorze to porażka.

Napisano

Bardzo wiele. Przy hamowaniu tarczowym działają o wiele większe siły niż v-brake. Pozatym przyłożenie siły jest niżej niż w vkach, dźwignia na widelcu większa przez co szybciej łapie luzy. Na moim xcm`ie miałem tylko vki a i tak złapał luzy :)

Napisano

a przy zalozeniu iz bede mial super amora to co byscie polecili na przod hydraulicznego ?

bo chodzi jak zwykle o kase , wszyscy wczesciej sie mnie pytali po bo mi naped slx w hexagonie po to ze teraz z hexagonana zostalo to co juz napisalem a na amor wole poczekac bo hamulców juz w ogole nie mam

Napisano

tymczasowo zero , jak kase splynie bede kupowal , ale wiem co mnie interesuje jest to cos w okolocy jak juz pisalem slx`a a amor wole zrobic pozniej . z kasa nigby nie wiadomo czekam na urodziny swieta , ciotki i zior borowek !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...