gruber69 Napisano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Witam, Mam zamiar w końcu wyposażyć swojego rumaka w koszyk na bidon. Problem polega na tym, ze mocowanie jest umieszczone pod dolną rurą. Kwestie zabłocenia ustnika można pominąć, gdyż zamierzam wozić napoje w butelkach z zakrętkami, najlepiej o pojemności co najmniej 750ml. Obawiam się jednak, że koszyki http://archive.giant-bicycles.com/images/_upload_pl/bikes/models/previews/2003/koszyk_na_bidon_srebrny.jpg lub http://www.skleprowerowy-duda.pl/_var/gfx/72fcc4f50d98e9057aef8c0d03d0dc4e.jpg nie będą dobrze trzymać. Pierwsza wersja prawdopodobnie się rozegnie a z drugiego obawiam się, że butelka wypadnie. Proszę o jakieś propozycje koszyków które się nie zwichrują przy takim mocowaniu i posłużą jakiś czas. Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Taki: http://www.forumrowerowe.org/topic/58503-koszyk-elite-custom/ Ewentualnie jeszcze koszyki Tacx zbierają dobre opinie, a szczególnie model Tao Wszystkie te koszyki dostępne są tutaj: klik! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 24 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Tao faktycznie wygląda jakby był w stanie utrzymać butlę pod dolną rurą, choć model Juno wydaje się bardziej odpowiedni, ponieważ złapie wyżej na butli i do tego jest sporo tańszy. Czy ktoś jeszcze ma jakieś inne propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Znalazłem jeszcze coś z Cateye model BC-100. Ma ktoś doświadczenia z takimi konstrukcjami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 25 Sierpnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 To srebrne co pokazałeś nie będzie dobrze trzymało bidonu/butelki. Kellys z racji szerokich ramion da sobie radę. Od siebie poleciłbym jeszcze koszyki Meridy: http://allegro.pl/nowy-koszyk-merida-race-czarny-rzeszow-i1188203180.html http://allegro.pl/merida-koszyk-mission-bidonu-na-bidon-alu-black-i1188082388.html Z racji szerokich ramion bardzo dobrze trzymają, w ogólne nie ma porównania do koszyków wykonanych z prętów. Pierwszy koszyk posiadam od kilku miesięcy, jeździłem z nim ostro w górach i nie było problemów z samoczynnym wysuwaniem bidonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Rozumiem, że koszyki były zamontowane POD dolną rurą i nie było z nimi problemów... W takiej konfiguracji jaką muszę zastosować ramiona muszą utrzymać cały ciężar napoju wraz z bidonem/butelką. Obawiam się rozginania plastiku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 26 Sierpnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Ja mam koszyk nad rurą. Ale te koszyki Meridy są aluminiowe więc bez obaw. W ogóle nie wiem kto i po co wymyślił plastikowe koszyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 26 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Właśnie obawiam sie tego, że się będą rozginać aluminiowe i na dziurach mi butla wypadnie przez dziurę między ramionami. Ale skoro mówisz, że utrzymają kilogram pod rurą mogę spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 28 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Znalazłem produkt który mam nadzieję, że spełni moje wymagania. Topeak Modula Cage. Większa butla niż o,75l i tak prawdopodobnie nie wejdzie bez ryzyka zaczepienia o koło. Natomiast kosmicznym rozwiązaniem jeast uchwyt na butelki czyli wersja XL, którą zakupi pewnie mój brat bo on dużo pije podczas jazdy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 28 Sierpnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Twój wybór jednak w takim koszyku (z pręta) powierzchnia styku z bidonem jest znacznie mniejsza przez co bidon lubi wypadać na terenowych zjazdach. Jak przetestujesz zdaj relację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 28 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Mam nadzieję, że opcja regulacji pozwoli w miarę pewnie złapać butlę, a pałączek utrzyma ten niecały kilogram. Jak nie sprawdzi się w moim przypadku zmienię na wersję XL z której chyba nic nie wyleci a jakoś nie zależy mi na piciu w drodze. Zawsze wolę się zatrzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Topeak poszedł do roweru brata. Zaczynał się rozginać, a u niego koszyk montowany jest na rurze więc jeszcze posłuży, Teraz kupiłem jakiegoś Authora najtańszego z drutu. Ciekawe ile pożyje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.