filmofoniak Napisano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Jako, że od dluzszego czasu chce osiągac większa predkosc na moim hexgaonie v4, pomyslalem o zmianie korby z 42 na 48. I mam pytanka: 1. czy to duza roznica miec 42 a 48 zebow na najwiekszej zębatce? 2. czy istnieje korba (na kwadrat) posiadajaca 48 najwieksza, a najmniejsza tarcze 24 zęby? 3. Ktora z tych jest najlepszym wyborem? : acera , alivio , trauvativ isoflow ?? Wiem ze bede musial wymienic tez przednia przerzutke... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taellih85 Napisano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 A jaka masz kasetę (w sensie ile zębów)? Bo może taniej będzie wymienić kasetę niż korbę + przerzutkę przód, bo 44/11 = 48/12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filmofoniak Napisano 24 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 "najwieksze" przelozenie to teraz 42/14 wiec cienko :/ A z tylu mam wolnobieg wiec tez kicha :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiesiu Napisano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Wymieniałem niedawno w Hexagonie V5 z montowanej seryjnie w tamtym okresie Cyclone al-7 mającą właśnie 42 największe zęby na http://allegro.pl/korba-shimano-alivio-fc-m411-48-38-28t-super-i1160675608.html Przerzutki przedniej wymieniać nie musiałem, dało się to ustawić tak aby nie obcierało. Co do pytania o różnice między 42 a 48 odpowiadam, jest ogromna! Różnica między tymi dwoma korbami w samej jeździe jest bardzo duża. Wcześniej bardzo często używałem największego trybu, obecnie używam go jedynie przy sporych zjazdach, gdyż na środkowym trybie dochodzić mogę tak do 35-38km/h bez problemu, poprzednio już od 28-32km/h wchodziłem na największy tryb. Wcześniej na największym trybie, dochodziłem tak do 45km/h i już mi brakowało, zaś na Alivio kilka dni temu doszedłem do 55km/h i jeszcze miałem zapasu. Co do samego modelu zastanawiałem się nad Acera, lecz gdzieś wyczytałem, że nie jest zbyt sztywna. Alivio zaś sztywne jest, wiem z autopsji, a dodam iż w moim przypadku obciążenia są większe niż u przeciętnego rowerzysty ze względu na wagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.