goldbloom Napisano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 ^Mała rozwijana miarka ze sztywną metalową taśmą z blokadą Hmm ... jeśli dobrze przeanalizowałem, to co napisałeś, w porównaniu z moim wynikiem, wychodzi, że rower byłby za mały. Czy się mylę? A on prędzej jest za duży jak za mały. Weź jeszcze pod uwagę długość mostka. Może masz siodełko zbyt cofnięte do tyłu (a to dopiero początek zabawy w zgadywanie ? Przyczyn może być wiele Kilka linków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blood Napisano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Ja pomierzyłem sam oll. Jest co prawda +/- 1 cm, ale generalnie wyniki wychodzą dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Niestety, linki tylko "in inglisz" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Jezu, na tym cubie jestes bardziej wyprostowany niz moja dziewczyna na contessie I wlasnie przez to ze masz KROTKIE nogi, musisz miec dluzsza rame/dluzszy mostek niz to co obecnie. Extrema w obydwie strony na pewno nie sa dobre. Ile ten cube ma gornej rury horyzontalnie? 57cm? Co do braku narzekan z twojej strony, na pewno krotsza rama bedzie zwrotniejsza, ale na dluzsza mete przez taka pozycje imo tracisz sporo energii. EDIT: 56,1cm dlugosci horyzontalnej. Czyli tyle ile ma moja dziewczyna w contessie "M". Ja na jej contessie musialbym miec mostek chyba 130mm minimum aby na tym jakos podjezdzac (mam tyle wzrostu co ty 175cm). Fakt, za######iscie zwrotny rower i latwo sie prowadzi, ale nie na dluga jazde. W szczegolnosci ze piszesz ze masz krotka noge. Pytam - jak krotka masz noge? Ja mam 86cm w pampersie czyli bardzo dluga do tego wzrostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Z fotek wnioskowac mozna, ze rama za mala. Sam mam 175 cm i smigam na ramie 18, ta wyglada jak to kolega wczesniej napisal jak od mlodszego brata. Piszesz, ze wygodnie Ci sie jezdzi, ale raczej nie dluzsze wycieczki, bo w takiej pozycji chyba sie nie da. Mostek dluzszy cos by dal, ale nie za wiele. W moim odczuciu rama na Ciebie jest za mala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość JGa Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 wczoraj zrobiłem 80km pełna łychą z kolegą, mówił że na zdjęciu wyglądałem trochę zabawnie ale realnie wyglądam normalnie tak jak każdy inny na rowerze, podczas treningu nic mnie nie bolało, Sorcerer co ty wiesz o podjeżdżaniu jak mieszkasz w wawie czy lublinie aha nie wiem czy zauważyliście ale na zdjęciu numer dwa stoję wyprostowany, na pierwszym mam pozycję już ok z tym że podczas jazdy i tak mam zawsze lekko ugięte ręce, zresztą spotkamy się na jakimś maratonie czy xc wtedy będzie mogli skomentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 zaraz zaraz...przeciez prosiles o komentarz a szacowanie, co ktos wie o podjazdach na podstawie miejsca zamieszkania hmmm...spinaj sie dalej, tylko uwazaj na kregoslup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 wyglądasz jak na rowerze trekingowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Sorcerer co ty wiesz o podjeżdżaniu jak mieszkasz w wawie czy lublinieaha nie wiem czy zauważyliście ale na zdjęciu numer dwa stoję wyprostowany, na pierwszym mam pozycję już ok z tym że podczas jazdy i tak mam zawsze lekko ugięte ręce, zresztą spotkamy się na jakimś maratonie czy xc wtedy będzie mogli skomentować Oj, arogancko... A jak wyniki z kalkulatorów? BTW, dla mnie na zdjęciach rowery często wyglądają na za małe:) Np tutaj: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość JGa Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 nie wiem właśnie dlaczego tak wychodzę na tych zdjęciach, na filmikach już wygląda to normalnie, kumple mówią i przekonują mnie że też normalnie. Przepraszam za mój cynizm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 BTW, dla mnie na zdjęciach rowery często wyglądają na za małe:) temu sie kupuje 29 JGa - niestety, ale wszystkie znaki na niebie wskazuja, ze powinienes smigac na 18", a ze wygladasz na 16" tak, czy inaczej, to juz watek poboczny sam kiedys smigalem na 19" krossa lvl a6 z mostkiem 130mm i wszystko bylo super, do czasu, gdy wyzbylem sie emocji i podszedlem obiektywnie do tematu, teraz uzytkuje co prawda 19,5", ale gorna rura efektywnie ma 625mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 wieloletnie doświadczenie pokazuje że dyskusja z kimś w takim przypadku mija się z celem, bo temat założony jest dla założenia tematu, nie dla wyciągnięcia jakchś sensownych wniosków dla siebie. po drugie, mieszkanie na nizinach (wniosek również z mojego doświadczenia) nie oznacza, że tobie, panie góral, dupy skroić nie można. co do pokonywania długich dystansów na za małej ramie: wielu ludzi jeździ rowerowe enduro na małych ramach i nie powiedziałbym że nie dają rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blood Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Oto co wyszło mi w kalkulatorze: Measurements ------------------------------------------- Inseam: 90 Trunk: 67 Forearm: 37 Arm: 69 Thigh: 60 Lower Leg: 58 Sternal Notch: 157 Total Body Height: 188 XC ------------------------------------------- Standover Height Range: 33.6 - 34.3 inches ( 85,3 - 87,1 cm ) Virtual Top Tube: 24.7 - 25.1 inches ( 62,7 - 63,7 cm ) Stem Length: 10.6 - 12.2 cm BB-Saddle Position: 81.8 - 83.4cm Saddle-Handlebar: 57.7 - 59.3 cm a takie wyniki dało mi mierzenie roweru: Standover Height Range: 83cm Virtual Top Tube: 61cm Stem Length: 13cm ( nie wiedziałem do końca jak się ten mostek mierzy i nie wiem, czy nie poleciałem za dużo ) BB-Saddle Position: 75cm Saddle-Handlebar: 57cm To chyba dobrze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 25 Sierpnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Kalkulator mowi, że masz za krótko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blood Napisano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 No właśnie też tak mi trochę wyszło, ale prędzej bym powiedział, że mam za długi niż za krótki rower Mam 188 cm wzrostu a rama 21", więc to chyba sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 No właśnie też tak mi trochę wyszło, ale prędzej bym powiedział, że mam za długi niż za krótki rower Mam 188 cm wzrostu a rama 21", więc to chyba sporo. jak na krosa, to nie jest za duzy rozmiar, chyba ze problem z przekrokiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blood Napisano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 a co to przekrok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 wysokosc gornej rury determinujaca minimalna, bezpieczna wysokosc umiejscowienia jajek nad ziemia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blood Napisano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Nie no, z tym jest chyba ok, bo jak stanę na nogach, to ramę mogę spokojnie o te 10 cm podnieść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faraday Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Piszę tu, by nie otwierać nowego tematu: Czy moja pozycja na rowerze jest dobra na mój pierwszy maraton? Według mnie jest trochę za bardzo wyprostowana, a co wy o tym sądzicie? Mostek mogę obniżyć (mam regulowany), a siodełko i tak muszę podnieść do góry - na zdjęciu widać, że kolano jest za bardzo ugięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Sportowa pozycja to to z pewnością nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faraday Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Najlepiej obniżyć mostek, czy cofnąć siodło? A może samo podwyższenie siodła wystarczy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Rozumiem ze na zdj siedzisz w siodle, noge masz i tak badzo prosta wiec jak chcesz podniesc jeszcze siodlo? Dluzszy mostek i bardziej w dol, siodlo troszke do tylu. Jesli w tej pozycji sporo jezdziles to odradzam zmiane pozycji przed wyscigiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuchar Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Ja bym pobawił się mostkiem a nie siodełkiem. Siodło ma regulację nie do "wyciągania" pozycji na rowerze, a do ustawienia kolan względem osi pedałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 4 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Przy czym siodło ma być na odpowiedniej wysokości. Choć fakt, regulacja przód-tył nie służy wydłużaniu ramy. Poza tym kierownica w dół. @kapsell Źle. Siodło jest zbyt nisko jak na XC, a czy dłuższy mostek to wcale nie takie oczywiste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.