Skocz do zawartości

[pozycja] pozycja na rowerze, co powiecie...

Gość JGa

Rekomendowane odpowiedzi

^Mała rozwijana miarka ze sztywną metalową taśmą z blokadą :)

Hmm ... jeśli dobrze przeanalizowałem, to co napisałeś, w porównaniu z moim wynikiem, wychodzi, że rower byłby za mały. Czy się mylę? A on prędzej jest za duży jak za mały.

Weź jeszcze pod uwagę długość mostka. Może masz siodełko zbyt cofnięte do tyłu (a to dopiero początek zabawy w zgadywanie :)? Przyczyn może być wiele :P

Kilka linków.

Jezu, na tym cubie jestes bardziej wyprostowany niz moja dziewczyna na contessie :)

I wlasnie przez to ze masz KROTKIE nogi, musisz miec dluzsza rame/dluzszy mostek niz to co obecnie. Extrema w obydwie strony na pewno nie sa dobre.

Ile ten cube ma gornej rury horyzontalnie? 57cm?

Co do braku narzekan z twojej strony, na pewno krotsza rama bedzie zwrotniejsza, ale na dluzsza mete przez taka pozycje imo tracisz sporo energii.

EDIT: 56,1cm dlugosci horyzontalnej. Czyli tyle ile ma moja dziewczyna w contessie "M". Ja na jej contessie musialbym miec mostek chyba 130mm minimum aby na tym jakos podjezdzac (mam tyle wzrostu co ty 175cm). Fakt, za######iscie zwrotny rower i latwo sie prowadzi, ale nie na dluga jazde. W szczegolnosci ze piszesz ze masz krotka noge. Pytam - jak krotka masz noge? Ja mam 86cm w pampersie czyli bardzo dluga do tego wzrostu.

Z fotek wnioskowac mozna, ze rama za mala. Sam mam 175 cm i smigam na ramie 18, ta wyglada jak to kolega wczesniej napisal jak od mlodszego brata. Piszesz, ze wygodnie Ci sie jezdzi, ale raczej nie dluzsze wycieczki, bo w takiej pozycji chyba sie nie da. Mostek dluzszy cos by dal, ale nie za wiele. W moim odczuciu rama na Ciebie jest za mala.

wczoraj zrobiłem 80km pełna łychą z kolegą, mówił że na zdjęciu wyglądałem trochę zabawnie ale realnie wyglądam normalnie tak jak każdy inny na rowerze, podczas treningu nic mnie nie bolało,

Sorcerer co ty wiesz o podjeżdżaniu jak mieszkasz w wawie czy lublinie

aha nie wiem czy zauważyliście ale na zdjęciu numer dwa stoję wyprostowany, na pierwszym mam pozycję już ok z tym że podczas jazdy i tak mam zawsze lekko ugięte ręce, zresztą spotkamy się na jakimś maratonie czy xc wtedy będzie mogli skomentować :icon_mrgreen:

Sorcerer co ty wiesz o podjeżdżaniu jak mieszkasz w wawie czy lublinie

aha nie wiem czy zauważyliście ale na zdjęciu numer dwa stoję wyprostowany, na pierwszym mam pozycję już ok z tym że podczas jazdy i tak mam zawsze lekko ugięte ręce, zresztą spotkamy się na jakimś maratonie czy xc wtedy będzie mogli skomentować

Oj, arogancko... :icon_mrgreen:

A jak wyniki z kalkulatorów?

BTW, dla mnie na zdjęciach rowery często wyglądają na za małe:)

Np tutaj:

1249566351919-14boxqkvbtzr9-500-90-500-70.jpg

nie wiem właśnie dlaczego tak wychodzę na tych zdjęciach, na filmikach już wygląda to normalnie, kumple mówią i przekonują mnie że też normalnie. Przepraszam za mój cynizm

BTW, dla mnie na zdjęciach rowery często wyglądają na za małe:)

temu sie kupuje 29 :)

JGa - niestety, ale wszystkie znaki na niebie wskazuja, ze powinienes smigac na 18", a ze wygladasz na 16" tak, czy inaczej, to juz watek poboczny

sam kiedys smigalem na 19" krossa lvl a6 z mostkiem 130mm i wszystko bylo super, do czasu, gdy wyzbylem sie emocji i podszedlem obiektywnie do tematu, teraz uzytkuje co prawda 19,5", ale gorna rura efektywnie ma 625mm

wieloletnie doświadczenie pokazuje że dyskusja z kimś w takim przypadku mija się z celem, bo temat założony jest dla założenia tematu, nie dla wyciągnięcia jakchś sensownych wniosków dla siebie.

po drugie, mieszkanie na nizinach (wniosek również z mojego doświadczenia) nie oznacza, że tobie, panie góral, dupy skroić nie można.

co do pokonywania długich dystansów na za małej ramie: wielu ludzi jeździ rowerowe enduro na małych ramach i nie powiedziałbym że nie dają rady.

Oto co wyszło mi w kalkulatorze:

Measurements

-------------------------------------------

Inseam: 90

Trunk: 67

Forearm: 37

Arm: 69

Thigh: 60

Lower Leg: 58

Sternal Notch: 157

Total Body Height: 188

XC

-------------------------------------------

Standover Height Range: 33.6 - 34.3 inches ( 85,3 - 87,1 cm )

Virtual Top Tube: 24.7 - 25.1 inches ( 62,7 - 63,7 cm )

Stem Length: 10.6 - 12.2 cm

BB-Saddle Position: 81.8 - 83.4cm

Saddle-Handlebar: 57.7 - 59.3 cm

a takie wyniki dało mi mierzenie roweru:

Standover Height Range: 83cm

Virtual Top Tube: 61cm

Stem Length: 13cm ( nie wiedziałem do końca jak się ten mostek mierzy i nie wiem, czy nie poleciałem za dużo )

BB-Saddle Position: 75cm

Saddle-Handlebar: 57cm

To chyba dobrze ?

• 10 miesięcy temu...

Piszę tu, by nie otwierać nowego tematu:

Czy moja pozycja na rowerze jest dobra na mój pierwszy maraton? Według mnie jest trochę za bardzo wyprostowana, a co wy o tym sądzicie? Mostek mogę obniżyć (mam regulowany), a siodełko i tak muszę podnieść do góry - na zdjęciu widać, że kolano jest za bardzo ugięte.

post-138087-0-79421400-1309781593_thumb.jpg

Rozumiem ze na zdj siedzisz w siodle, noge masz i tak badzo prosta wiec jak chcesz podniesc jeszcze siodlo? Dluzszy mostek i bardziej w dol, siodlo troszke do tylu. Jesli w tej pozycji sporo jezdziles to odradzam zmiane pozycji przed wyscigiem.

Przy czym siodło ma być na odpowiedniej wysokości. Choć fakt, regulacja przód-tył nie służy wydłużaniu ramy. Poza tym kierownica w dół.

@kapsell Źle. Siodło jest zbyt nisko jak na XC, a czy dłuższy mostek to wcale nie takie oczywiste.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...