Skocz do zawartości

[pozycja] pozycja na rowerze, co powiecie...

Gość JGa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

chciałbym wysłuchać waszych opinii nt. mojej pozycji, jak widać mistrzem /fotoszopa/ nie jestem więc ten temat sobie darujcie ;) na razie chcę wysłuchać tylko waszych rad, później napisze co mnie dręczy

http://zapodaj.net/images/7d9a751ee544.jpg

Napisano

chodzi mi o to że rama jest baardzo masywna i ma mocno opadającą górną rurę i przez to wydaje się jakby była za mała a jeździ mi się bardzo wygodnie-nie wiem czy mam rację, jak wy to widzicie?

Napisano

Mi się otworzył po skopiowaniu linka i wklejeniu w nową zakładkę.

Fajnie wygląda taki ubłocony rower w pokoju i jeszcze pies na łóżku ;)

Dla mnie pozycja jak pozycja. Nie jest bardzo pochylona, ale też nie wygląda mocno wyprostowana.

Napisano

daje link

www.zapodaj.net/images/7d9a751ee544.jpg

• Mod Team
Napisano

Jakiej długości masz mostek? Wydaje się troszkę krótko

Jak wygląda twoja noga gdy pedał jest w najniższym położeniu?

Załóż na wentylek nakrętke coby sie nie usyfił :P

Ogólnie tak jak kolega niżej pisze, ramka za krótke się wydaje (za mała?), jaki to rozmiar i ile masz wzrostu?

Napisano

cenzura w tym najlepsza :P i tak ludzie rozpoznają z okolic po rowerze wiec nie ma co się ukrywać a co do pozycji to trochę za mała rama albo kup dłuższy mostek. Chyba że Ci jest wygodnie

Napisano

wygladasz jak na komunijnym rowerze mlodszego brata, jak mniemam cos cie boli, ale czy jest to kark, czy plecy, to juz nie ma sensu zgadywac, kup 2-3" wieksza rame, pomysl moze nawet nad 29erem, bo 185 to prawie na pewno masz :P no chyba, ze ta rama (16"?) tak zaburza proporcje...

tj na pewno twoj rower?:)

Napisano

mam 175 cm wzrostu i dosyć krótką nogę, rama wydaje się mała ale to przez jej masywność, jeździ mi się wygodnie, na pierwszych kilku przejażdżkach bolały mnie plecy ale później już było super, rozmiar ramy to niby 16 ale jest krótsza od mojego scale tylko o 1,9cm

nie no tak sobie tylko foty pstrykam z nieswoim rowerem :icon_cool:

przez zakupem złożyłem rower częściowo na tej ramie aby się przejechać bo także wydawała mi się za mała ale jeździło mi się wygodnie więc ją kupiłem

wrzucam inne foto dla porównania (sorry za minę :icon_lol: )

607522de9ad8.jpg

nie mogę już edytować tak węc napisze nowego....

na tych pierwszych przejażdżkach to nie było tak że plecy mnie bolały cały czas, właściwie to plecy w ogóle mnie nie bolały, ból pojawiał się sporadycznie podczas ostrych podjazdów pod górę (jak widać mieszkam w Jeleniej Górze)

a tak wygląda ustawienie mojego roweru:

a561c531f541.jpg

Napisano

znowu nic nie dodales :icon_mrgreen:

1.9cm to roznica 2" wlasnie i trudno powiedziec, ze jest to 'tylko', moje zdanie jest takie, ze trzeba jak naszybciej kupic nowa rame, a nie tlumaczyc przed samym soba, ze po prostu jest masywna...ladna, wiem, ale wygoda wazniejsza

jest to rower sportowy, a twoje wyciagniecie i nachylenie plecow jest blizsze pozycji emerytki na skladaku, niestety

Napisano

dziwne bo mi się zdjęcia wyświetlają, dodaje linki:

www.zapodaj.net/images/607522de9ad8.jpg

www.zapodaj.net/images/a561c531f541.jpg

ramy nie zmienię, zbyt dobrze mi się na niej jeździ ;)

Napisano

Jak dla mnie to wcale to tragicznie nie wygląda.

mam 175 cm wzrostu i dosyć krótką nogę, rama wydaje się mała ale to przez jej masywność, jeździ mi się wygodnie, na pierwszych kilku przejażdżkach bolały mnie plecy ale później już było super, rozmiar ramy to niby 16 ale jest krótsza od mojego scale tylko o 1,9cm

Diabeł tkwi w szczegółach, niestety. Trudno jest określić jaka geometria jest dobra, nie mogąc porównać kilku różnych konfiguracji ramy, mostka, sztycy i kierownicy... To, że jest dobrze, wcale nie znaczy, że nie może być lepiej.

Skoro rama ci pasuje, a pytasz z ciekawości, możesz sprawdzić co ci wyjdzie w jakichś fit-kalkulatorach, np. www.competitivecyclist.com . Oczywiście, nie zapomnij napisać tu o wynikach, najlepiej podając przy okazji również swoje wymiary :whistling: Jestem ciekawy :)

Długi mostek NIE jest lekarstwem na zbyt małą ramę, podobnie jak krótki na zbyt dużą.

Może i nie jest, ale jeśli nie mostek, to co?

Napisano

Podczepię się do tematu. Rower mam od środy i nie jestem pewny czy moja postawa jest zdrowa. Mam 188 cm wzrostu, ramę 21". Oto co mi wyszło w kalkulatorze:

Measurements

-------------------------------------------

Inseam: 90

Trunk: 67

Forearm: 37

Arm: 69

Thigh: 60

Lower Leg: 58

Sternal Notch: 157

Total Body Height: 188

XC

-------------------------------------------

Standover Height Range: 33.6 - 34.3 inches

Virtual Top Tube: 24.7 - 25.1 inches

Stem Length: 10.6 - 12.2 cm

BB-Saddle Position: 81.8 - 83.4cm

Saddle-Handlebar: 57.7 - 59.3 cm

Nie znam dobrze angielskiego, więc nie za bardzo wiem co to za wyniki. Pomiary są w centymetrach.

Napisano

Analogicznie do tego schematu:

Standover Height Range: 33.6 - 34.3 inches : wymiar I, w calach

Virtual Top Tube: 24.7 - 25.1 inches : wymiar C, w calach

Stem Length: 10.6 - 12.2 cm : długość mostka

BB-Saddle Position: 81.8 - 83.4cm : odległość od środka osi suportu aż do powierzchni siodełka (wymiar E + sztyca z siodełkiem)

Saddle-Handlebar: 57.7 - 59.3 cm : odległość od czuba siodełka do połowy średnicy kierownicy (trudniej zmierzyć przy giętej)

Masz Krossa?

Napisano

Może i nie jest, ale jeśli nie mostek, to co?

tylko wieksza rama :whistling:

z tych wymiarow na comp cyclist przy doborze ramy wystarczy sie skupic na odleglosci sztyca-kiera, ktorej posredni wynik powinien byc spelniony dla naszej ramy z mostkiem 100-110mm, jazda mtb z mostkiem spoza przedzialu 90-120mm nie jest niczym przyjemnym, oczywiscie pomiajac dh itp :)

zastanawia mnie po co autor zalozyl temat, skoro jak twierdzi dobrze mu sie jezdzi...zeby nas przekonywac, ze wbrew pozorom jest ok? i tak nie uwierze :)

Napisano
Masz Krossa?

Tak, Level A2 XT 2009. Dziękuję za wyjaśnienia.

A zapytałem, ponieważ trochę wydaje mi się, że zbytnio leżę na tym rowerze i po dłuższej jeździe boli mnie trochę szyja od zadzierania głowy. Jednak nie mam możliwości zmiany ramy jak na razie.

Napisano

zastanawia mnie po co autor zalozyl temat, skoro jak twierdzi dobrze mu sie jezdzi...zeby nas przekonywac, ze wbrew pozorom jest ok? i tak nie uwierze :)

Dlatego ciekawy jestem co wyjdzie z kalkulatora :)

Napisano

Tak, każda rama inna :)

Geo Krossa jest taka (nie jestem pewien czy w 2009 się nie zmieniła):

Baza kół: 1090mm

Długość tylnego widelca: 420mm

Długość górnej rury: 610mm

Wysokość osi suportu: 320mm

Kąt główki ramy: 71 stopni

Kąt rury podsiodłowej: 73 stopnie

Wnioski sam wyciągnij.

Napisano

no w sumie to ja też bym skorzystał z tego cometitivecyclist, żeby sprawdzić jaki mostek i sztyce kupić, tylko problem polega na tym, że potrzebne są dwie osoby i nie bardzo mam jak zrobić :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...