Gość JGa Napisano 23 Sierpnia 2010 Napisano 23 Sierpnia 2010 chciałbym wysłuchać waszych opinii nt. mojej pozycji, jak widać mistrzem /fotoszopa/ nie jestem więc ten temat sobie darujcie na razie chcę wysłuchać tylko waszych rad, później napisze co mnie dręczy http://zapodaj.net/images/7d9a751ee544.jpg
nabial Napisano 23 Sierpnia 2010 Napisano 23 Sierpnia 2010 daj jakiekolwiek foto, to bedziemy sie madrowac
Gość JGa Napisano 23 Sierpnia 2010 Napisano 23 Sierpnia 2010 chodzi mi o to że rama jest baardzo masywna i ma mocno opadającą górną rurę i przez to wydaje się jakby była za mała a jeździ mi się bardzo wygodnie-nie wiem czy mam rację, jak wy to widzicie?
spootnick Napisano 23 Sierpnia 2010 Napisano 23 Sierpnia 2010 Mi się otworzył po skopiowaniu linka i wklejeniu w nową zakładkę. Fajnie wygląda taki ubłocony rower w pokoju i jeszcze pies na łóżku Dla mnie pozycja jak pozycja. Nie jest bardzo pochylona, ale też nie wygląda mocno wyprostowana.
Gość JGa Napisano 23 Sierpnia 2010 Napisano 23 Sierpnia 2010 daje link www.zapodaj.net/images/7d9a751ee544.jpg
Mod Team safian Napisano 23 Sierpnia 2010 Mod Team Napisano 23 Sierpnia 2010 Jakiej długości masz mostek? Wydaje się troszkę krótko Jak wygląda twoja noga gdy pedał jest w najniższym położeniu? Załóż na wentylek nakrętke coby sie nie usyfił Ogólnie tak jak kolega niżej pisze, ramka za krótke się wydaje (za mała?), jaki to rozmiar i ile masz wzrostu?
morganfriman Napisano 23 Sierpnia 2010 Napisano 23 Sierpnia 2010 wyglada jakby rower troche za krotki byl. Ale ja sie nie znam ja jestem niewymiarowy (198cm)
Qamal Napisano 23 Sierpnia 2010 Napisano 23 Sierpnia 2010 cenzura w tym najlepsza i tak ludzie rozpoznają z okolic po rowerze wiec nie ma co się ukrywać a co do pozycji to trochę za mała rama albo kup dłuższy mostek. Chyba że Ci jest wygodnie
Fenthin Napisano 23 Sierpnia 2010 Napisano 23 Sierpnia 2010 Długi mostek NIE jest lekarstwem na zbyt małą ramę, podobnie jak krótki na zbyt dużą.
nabial Napisano 23 Sierpnia 2010 Napisano 23 Sierpnia 2010 wygladasz jak na komunijnym rowerze mlodszego brata, jak mniemam cos cie boli, ale czy jest to kark, czy plecy, to juz nie ma sensu zgadywac, kup 2-3" wieksza rame, pomysl moze nawet nad 29erem, bo 185 to prawie na pewno masz no chyba, ze ta rama (16"?) tak zaburza proporcje... tj na pewno twoj rower?
tobo Napisano 23 Sierpnia 2010 Napisano 23 Sierpnia 2010 przed zakupem nie konsultowałeś rozmiaru ramy? może po prostu powiedz ile masz wzrostu i jaki jest rozmiar ramy.
Gość JGa Napisano 24 Sierpnia 2010 Napisano 24 Sierpnia 2010 mam 175 cm wzrostu i dosyć krótką nogę, rama wydaje się mała ale to przez jej masywność, jeździ mi się wygodnie, na pierwszych kilku przejażdżkach bolały mnie plecy ale później już było super, rozmiar ramy to niby 16 ale jest krótsza od mojego scale tylko o 1,9cm nie no tak sobie tylko foty pstrykam z nieswoim rowerem przez zakupem złożyłem rower częściowo na tej ramie aby się przejechać bo także wydawała mi się za mała ale jeździło mi się wygodnie więc ją kupiłem wrzucam inne foto dla porównania (sorry za minę ) nie mogę już edytować tak węc napisze nowego.... na tych pierwszych przejażdżkach to nie było tak że plecy mnie bolały cały czas, właściwie to plecy w ogóle mnie nie bolały, ból pojawiał się sporadycznie podczas ostrych podjazdów pod górę (jak widać mieszkam w Jeleniej Górze) a tak wygląda ustawienie mojego roweru:
nabial Napisano 24 Sierpnia 2010 Napisano 24 Sierpnia 2010 znowu nic nie dodales 1.9cm to roznica 2" wlasnie i trudno powiedziec, ze jest to 'tylko', moje zdanie jest takie, ze trzeba jak naszybciej kupic nowa rame, a nie tlumaczyc przed samym soba, ze po prostu jest masywna...ladna, wiem, ale wygoda wazniejsza jest to rower sportowy, a twoje wyciagniecie i nachylenie plecow jest blizsze pozycji emerytki na skladaku, niestety
Gość JGa Napisano 24 Sierpnia 2010 Napisano 24 Sierpnia 2010 dziwne bo mi się zdjęcia wyświetlają, dodaje linki: www.zapodaj.net/images/607522de9ad8.jpg www.zapodaj.net/images/a561c531f541.jpg ramy nie zmienię, zbyt dobrze mi się na niej jeździ
goldbloom Napisano 24 Sierpnia 2010 Napisano 24 Sierpnia 2010 Jak dla mnie to wcale to tragicznie nie wygląda. mam 175 cm wzrostu i dosyć krótką nogę, rama wydaje się mała ale to przez jej masywność, jeździ mi się wygodnie, na pierwszych kilku przejażdżkach bolały mnie plecy ale później już było super, rozmiar ramy to niby 16 ale jest krótsza od mojego scale tylko o 1,9cm Diabeł tkwi w szczegółach, niestety. Trudno jest określić jaka geometria jest dobra, nie mogąc porównać kilku różnych konfiguracji ramy, mostka, sztycy i kierownicy... To, że jest dobrze, wcale nie znaczy, że nie może być lepiej. Skoro rama ci pasuje, a pytasz z ciekawości, możesz sprawdzić co ci wyjdzie w jakichś fit-kalkulatorach, np. www.competitivecyclist.com . Oczywiście, nie zapomnij napisać tu o wynikach, najlepiej podając przy okazji również swoje wymiary Jestem ciekawy Długi mostek NIE jest lekarstwem na zbyt małą ramę, podobnie jak krótki na zbyt dużą. Może i nie jest, ale jeśli nie mostek, to co?
Blood Napisano 24 Sierpnia 2010 Napisano 24 Sierpnia 2010 Podczepię się do tematu. Rower mam od środy i nie jestem pewny czy moja postawa jest zdrowa. Mam 188 cm wzrostu, ramę 21". Oto co mi wyszło w kalkulatorze: Measurements ------------------------------------------- Inseam: 90 Trunk: 67 Forearm: 37 Arm: 69 Thigh: 60 Lower Leg: 58 Sternal Notch: 157 Total Body Height: 188 XC ------------------------------------------- Standover Height Range: 33.6 - 34.3 inches Virtual Top Tube: 24.7 - 25.1 inches Stem Length: 10.6 - 12.2 cm BB-Saddle Position: 81.8 - 83.4cm Saddle-Handlebar: 57.7 - 59.3 cm Nie znam dobrze angielskiego, więc nie za bardzo wiem co to za wyniki. Pomiary są w centymetrach.
goldbloom Napisano 24 Sierpnia 2010 Napisano 24 Sierpnia 2010 Analogicznie do tego schematu: Standover Height Range: 33.6 - 34.3 inches : wymiar I, w calach Virtual Top Tube: 24.7 - 25.1 inches : wymiar C, w calach Stem Length: 10.6 - 12.2 cm : długość mostka BB-Saddle Position: 81.8 - 83.4cm : odległość od środka osi suportu aż do powierzchni siodełka (wymiar E + sztyca z siodełkiem) Saddle-Handlebar: 57.7 - 59.3 cm : odległość od czuba siodełka do połowy średnicy kierownicy (trudniej zmierzyć przy giętej) Masz Krossa?
nabial Napisano 24 Sierpnia 2010 Napisano 24 Sierpnia 2010 Może i nie jest, ale jeśli nie mostek, to co? tylko wieksza rama z tych wymiarow na comp cyclist przy doborze ramy wystarczy sie skupic na odleglosci sztyca-kiera, ktorej posredni wynik powinien byc spelniony dla naszej ramy z mostkiem 100-110mm, jazda mtb z mostkiem spoza przedzialu 90-120mm nie jest niczym przyjemnym, oczywiscie pomiajac dh itp zastanawia mnie po co autor zalozyl temat, skoro jak twierdzi dobrze mu sie jezdzi...zeby nas przekonywac, ze wbrew pozorom jest ok? i tak nie uwierze
Blood Napisano 24 Sierpnia 2010 Napisano 24 Sierpnia 2010 Masz Krossa? Tak, Level A2 XT 2009. Dziękuję za wyjaśnienia. A zapytałem, ponieważ trochę wydaje mi się, że zbytnio leżę na tym rowerze i po dłuższej jeździe boli mnie trochę szyja od zadzierania głowy. Jednak nie mam możliwości zmiany ramy jak na razie.
goldbloom Napisano 24 Sierpnia 2010 Napisano 24 Sierpnia 2010 zastanawia mnie po co autor zalozyl temat, skoro jak twierdzi dobrze mu sie jezdzi...zeby nas przekonywac, ze wbrew pozorom jest ok? i tak nie uwierze Dlatego ciekawy jestem co wyjdzie z kalkulatora
Blood Napisano 24 Sierpnia 2010 Napisano 24 Sierpnia 2010 goldbloom, pytałeś czy mam Kross-a. To ma jakieś znaczenie?
goldbloom Napisano 24 Sierpnia 2010 Napisano 24 Sierpnia 2010 Tak, każda rama inna Geo Krossa jest taka (nie jestem pewien czy w 2009 się nie zmieniła): Baza kół: 1090mm Długość tylnego widelca: 420mm Długość górnej rury: 610mm Wysokość osi suportu: 320mm Kąt główki ramy: 71 stopni Kąt rury podsiodłowej: 73 stopnie Wnioski sam wyciągnij.
Blood Napisano 24 Sierpnia 2010 Napisano 24 Sierpnia 2010 Ja mam dokładnie tego -> http://www.mudserwis.com/kross-level-a2-xt-2009-21-ostatnie-sztuki-p-61.html?osCsid=4fb41e21ca302efcc7161c2b200598a5 tyle, że rama ALU 7005 a nie 6061 Hmm ... jeśli dobrze przeanalizowałem, to co napisałeś, w porównaniu z moim wynikiem, wychodzi, że rower byłby za mały. Czy się mylę? A on prędzej jest za duży jak za mały.
Artro Napisano 24 Sierpnia 2010 Napisano 24 Sierpnia 2010 no w sumie to ja też bym skorzystał z tego cometitivecyclist, żeby sprawdzić jaki mostek i sztyce kupić, tylko problem polega na tym, że potrzebne są dwie osoby i nie bardzo mam jak zrobić
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.