Skocz do zawartości

[łańcuch]Chrobotanie

adixtra

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem,który pojawił się po ostatnim czyszczeniu napędu, który ma przejechane ok 1000km.Na niektórych przełożeniach np. 2x2,2x3 łańcuch chrobocze o kasetę(stamtąd dochodzi dźwięk).A już np. na 2x4 chodzi idealne cicho.Co może być przyczyną??Zauważyłem że chrobotanie jest na przełożeniach , w których łańcuch ma delikatny przekos w lewo względem przedniej zębatki(przed czyszczeniem było ok).Kaseta to sram 950-9 a łańcuch hg-73.Przerzutka jest dobrze wyregulowana.

Słuchajcie koledzy :) również się z tym spotkałem i po ponowny porządnym wyczyszczeniu łańcucha, dźwięku strzelającego piasku na sworzniach czy tulejkach łańcucha nie było. ...i po drugie primo ultimo po olejeniu łańcucha należy wytrzeć nadmiar miast wybrać się od razu na pierwszą wyprawę.

U mnie trochę inny problem łańcuchowy: rower jeszcze nowy, przejechał ok 200 km i co zauważyłam? Na biegach 2x4, 2x3 może na 3x5 ? czasami przy starcie w momencie napięcia - przeskoczy i potem ok ,zdarza się to właściwie tylko na przejściu z luzu do konkretnego nacisku , nic nie chrobocze, przerzutki chodzą gładko i na pierwsze żądanie ( tył deore,przód alivio, łańcuch schimano HG40)Nie wiem czy jest to zwykły efekt rozciągniętego z nowości łańcucha ,ignorować to czy zapylać do serwisu( gwarancja)i kazać ponaciągać co nie co? Bo tak wszystko inne to chodzi very ok.

Czasami,bardzo czasami- łańcuch na zębatce i to w momencie kiedy był luz np stałam i naciskam na pedał aby wystartować(i pedał jest ustawiony dość wysoko- czyli mocny nacisk, przy tym obraca się pod tobą odrazu ,,dużo koła" nie wiem jak to fachowo nazwać? ) - następuje praca łańcucha i efekt ominięcia przez łańcuch ząbka na tarczy-przedniej, a zabranie się na następną i już leci dalej ok, poza tym wszystko chodzi cicho,gładko i bez przeskoków. Piszę to ,bo każdy potencjalnie może się z czymś takim ,,spotkać", gdzieś już to ktoś w tym dziale opisywał że taki efekt występuje, nie jest to normalne, ale też podobno nie do wyeliminowania:( hmm . Czasem zdarzało mi się to na innych rowerach, nie hipermarketowskich:) ale bardzo, bardzo rzadko, na tyle rzadko,że nie ma wpływu na niszczenie się wzajemne łańcucha i zębatki. Będę obserwować. Na tych 200 km zdarzyło się to ze 3 razy.

To chyba nie tragedia?

• Mod Team

Odnosnie tematu - moj napęd ma juz wiele kkm za sobą zwłaszcza kaseta, lancuhcy zmieniam na bieżąco.

Jakis czas temu zuwazylem ze po shejkowaniu lancucha i czyszczeniu kasety oraz korby przez jakieś kilkanaście do kilkudziesięciu km słychać jak by chrobotanie. Zauwazylem ze to wystepuje tylko po czyszceniu i swierzym smarowaniu. kiedy juz sie wszystko ułozy dzwiek znika. Wydaje mi sie ze to albo wina obecnego lancucha (connex) albo juz kasety po sporym przebiegu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...