Skocz do zawartości

[Wolnobieg] Wyłamane zęby, jaki na wymianę ?

intruz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podczas ostatniej wycieczki złamały mi się prawie wszystkie zęby na ostatniej zębatce. Wolnobieg ten miał już 3,5kkmm, troszkę mnie to zdziwiło bo czytałem na forum że niektórzy mają napędy z przebiegiem dwukrotnie większym. No ale do sedna, wolnobieg ten to Shimano MF-TZ21. Niedługo mam zamiar wybrać się na dość długą wycieczkę asfaltową a przecież nie będę jechał z 6 przełożeniami (już i tak 7 zębatka miała 14 zębów a to za mało..). Dlatego pytam was, co mógłbym tam wsadzić "tymczasowo" aby jakoś dobrnąć do końca sezonu bez zmiany łańcucha i reszty (która jest już konkretnie zużyta). Najlepiej jakiś wolnobieg z mniejszą ilością zębów na ostatniej zębatce (nie wiem, 12 albo mniej?). Co polecacie ?

Napisano

Proponuję wymienić wolnobieg i łańcuch - nie wiem czy nowa zębatka przyjmie stary łańcuch ( może skakać ) a jak przyjmie to szybciej zużyją się zęby.

Napisano

Z tego co widzę masz kasetę starszego typu, czyli nakręcaną. Miałem u siebie dokładnie taką samą. Jednej zębatki nie dasz rady wymienić, bo kaseta jest nierozbieralna. Sam szukałem innej kasety, ale z mniej niż 14z się nie spotkałem. Możesz wymienić sobie na kasetę 14-34z jeśli lubisz jeździć po górach. W twoim przypadku wchodzi w grę tylko i wyłącznie wymiana kasety. (może jeszcze mam gdzieś ją)

Łańcuch może zostać stary, ja nie zmieniałem. Proponuje Ci kupić w zamian SHIMANO MegaRange 7 rzędowy MF-TZ31 : http://allegro.pl/item1183455692_wolnobieg_shimano_megarange_7_rzedowy_mf_tz31.html te 6 zębów więcej robi ogromną różnicę w podjazdach. Sprawdź tylko czy przerzutka obsługuje takie zębatki.

Napisano

Nie czytacie mnie ze zrozumieniem.. Przecież napisałem że mam WOLNOBIEG. Że chcę cokolwiek tam wsadzić aby działało (bez zmiany łańcucha na nowy) bo będę zmieniał napęd cały w przyszłym sezonie. No i nie potrzebuję zębatek z większą ilością zębów tylko mniejszą bo te 14 to dla mnie za lekkie przełożenie. Tak sobie pomyślałem, może wsadzić tam używany wolnobieg ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...