Skocz do zawartości

[czluchow] Ustawki, wyprawy, i inne

tasior

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na jutro zapowiadają pogodową kichę, ale niedziela wg. pronoz ma już być przyzwoita - więc na niedzielę można wykombinować jakąś pętelkę...

Napisano

Mój "staruszek" ma ramę 19 cali i pół :-). Amor 80mm. Geometria może być nieco inna, bo rama ramie nie równa, ale od biedy możesz się przymierzyć...

Napisano

głównie mnie interesuje długość nogi :), resztę ustawi się mostkiem i siodłem

a jak nie podpasuje to może uda się załatwić podmianę-ramę 19 wymienią mi może na 20-21, dla pytających mowa o sklepie rowerek.com.pl

Napisano

głównie mnie interesuje długość nogi :), resztę ustawi się mostkiem i siodłem

a jak nie podpasuje to może uda się załatwić podmianę-ramę 19 wymienią mi może na 20-21, dla pytających mowa o sklepie rowerek.com.pl

MAC, to tak nie działa. Rama 19 ramie 19 nie równa. Prosty przykład moje ulubione CUBE kontra np Trek. Długość górnej rury jest w CUBE 3 cm krótsza, a ma to bardzo duże odzwierciedlenie w jeździe. Ba, 0.5 cm już mi zrobiło wielki problem po zmianie Race na Reaction i pojawił się ból kręgosłupa chociaż reszta rurek była identyczna. Tak więc lepiej poszukaj kogoś z ramą podobną wymiarami, a nie calami:)

Napisano

To jest właśnie problem, że nie wystarczy przejechać kilku km by ocenić, czy rower będzie pasował... A jest jeszcze kwestia ustawienia sztycy, siodełka czy mostka. I dochodzą jescze kwestie anatomiczne. Patryk wspomina, że różnica w wymiarach była bardzo odczuwalna dla kregosłupa. A np. dla mnie jeden czort (od strony dolegliwości "cielesnych"), czy przejadę setkę na wspomnianym, zbyt dużym "staruszku" Giancie, czy na nowym, teoretycznie dużo lepiej dopasowanym Accencie - choć różnice w wielkości ram i geometrii są istotne...

Ponieważ prognozy na jutro są optymistyczne, planuję wyskoczyć w plener i o 13-tej przetnę rondo JPII. Raczej "na krechę", bez konkretnego celu, dystansu i czasu :-). Więc jak ktoś chce dołączyć, to zapraszam.

Napisano

a ja mam przeróżne uczucia ;)

zadowolenie-przekroczone dzienne 100km

ból-naciągnięte udo tuż przy biodrze, nogi nie idzie wyprostować

satysfakcja-rozjechanie Rudego, gdy spacerował na ścieżce rowerowej

-pewność co do 19" ramy

Napisano

ile sobie cenisz za ten czarny mostek kcnc?

Sandacz, mam pytanie-czy droga do Wyczech (mniej więcej tak Czł-dk22-biskupnica-łoża-wyczechy) jest z duża mozliwościa zgubienia sie?

lub czy jest bliższa trasa do Wyczech?

Napisano

Nie ma możliwości zgubienia się, bo to prawie prosty przelot.

Bliższej trasy nie ma, jest inna: jadąc w kierunku Łoży można odbić 3km za Biskupnicą w lewo w drogę (dobrze przetarta), która prowadzi do skrzyżowania DW201 i asfaltówki na Olszanowo. I wówczas po DW201 do Wyczech. Obydwie opcje to praktycznie taka sama odległość.

Napisano

Ruchu to tam nie ma wielkiego, ale ja wolę trasę na Łożę. Odcinek do Łoży - od skrzyżowania z asfaltówką do Olszanowa - to fajna szutrówka przez las, przez Łożę klimatyczny, paskudny bruk, kawałek za wsią aż do Wyczech wąska, ale dobra asfaltówka...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...