Kraszak1991 Napisano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Witam, zamierzam powoli wprowadzać w życie swój plan przerobienia całego napędu w swoim Arkusie Vip 6.0 na cały deore i mam pytanie na początek chce wymienić kasete, klamkomanetki, no i chyba łańcuch Wybrałem już części http://allegro.pl/item1184036436_klamkomanetki_shimano_deore_lx_dc_3x9_st_m580_147.html klamkomanetki http://allegro.pl/item1184027798_kaseta_shimano_lx_cs_hg_61_9rz_centrumrowerowe.html kaseta http://allegro.pl/item1194965638_lancuch_shimano_deore_slx_9_tka_cn_hg73.html łańcuch i teraz pytanie czy to wszystko będzie ze sobą współpracować i czy będzie normalnie pasować do mojego roweru w przysżłości chce zmzienić tylną przerzutkę na Xt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 w jaki stanie masz korbe i jakiej marki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraszak1991 Napisano 23 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 korba marki Truvativ X-Flow i jest praktycznie w stanie bardzo dobrym bo rower ten mam od 2 tygodniu a że nie miałem tak czasu to jakoś nim kilometrów jeszcze nie na trzaskałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 korba marki Truvativ X-Flow i jest praktycznie w stanie bardzo dobrym bo rower ten mam od 2 tygodniu a że nie miałem tak czasu to jakoś nim kilometrów jeszcze nie na trzaskałem To dlaczego chcesz wymieniać napęd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraszak1991 Napisano 23 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 bo jak mowie chce mieć cały rower na deore a na razie mam tylko tylną przerzutkę i jakoś tak podobają mi się te klamko manetki LX a nie ma ich na 3x8 więc muszę też wymienić kasetę i łańcuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 ja bym wolał kupić manetki deore i klamki avida bardziej przyszłościowe rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aztej Napisano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 pomijając fakt, że nie widzę sensu tak szybkiej wymiany napędu w prawie nowym rowerze, także przychyliłbym się do opinii MonoVan, że lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie oddzielnie manetek i klamek bo: -klamkomanetki które podałeś zdecydowanie lepiej działają razem z przerzutką z odwrotną sprężyną, bo pod taką były projektowane -jeżeli kiedyś postanowisz zamontować heble hydrauliczne, to ponownie będziesz musiał zmieniać manetki i klamki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraszak1991 Napisano 23 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 no ok a co sądzicie o takich manetkach deore slx http://allegro.pl/item1200157007_manetki_shimano_deore_slx_sl_m660_linki_f_v.html i jakie polecacie klamki do tego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Klamki to Avid FR-5 wybrałbym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Od siebie zaproponuję takie budżetowe rozwiązanie: x manetki - szukaj starszych LX lub używanych SLX. Z nowych to tegoroczne Deore. x klamki - używane - XT. Miałem chwilkę do czynienia z nimi i są bardzo fajne. Albo też stare LX, które sam używam Z nowych tylko Avid FR-5 - dość tanie, na allegro ~45zł za komplet. x Kaseta - SLX - jakaś mało zjechana używka, ale to dość ryzykowne posunięcie. Poszukaj jak najwyższego modelu, najlepiej leżak magazynowy, wiekowy, ale nieużywany. Jeśli nie, to HG-50-9, dość dobra kasetka, ew. coś od SRAM'a (spokojnie, kompatybilne z sh*tmano ) x Łańcuch - dwa najtańsze łańcuchy od Shimano lub SRAM, byle pod 9. Dlaczego dwa? Można i trzy Jeździsz 200-300km na jednym i zmieniasz na nowy, potem zakładasz najmniej wyciągnięty. Wydłuża żywotność napędu. I spinka do tego. Możesz oczywiście jeździć na jednym łańcuchu aż do śmierci napędu Ew. z manetek polować na używane XT, czasami idzie wylicytować je w cenie nowych Deore, nie wspominając o SLX/LX. A skoro planujesz kiedyś wymianę tylnej przerzutki na XT, to byłoby to niezłym posunięciem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.