Skocz do zawartości

[rower] Schwinn Mesa GS - wątpliwości

PandaFaka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zdecydowałem się na zakup owego modelu

(wcześniejszy temat - http://www.forumrowerowe.org/topic/75876-rower-pomoc-w-wyborze/)

Mam kilka wątpliwości:

1. Pierwszy raz kupuję rower przez internet i nieco się obawiam. Czy jest możliwość, że będę żałował tego wyboru? Czy SM można spokojnie nazwać wygodnym rowerem? Ma dość charakterystyczną ramę. Dlatego tez zastanawia mnie rozmiar. 17" lub 21". Mam 183 cm wzrostu, krok zaczyna się na poziomie 85 cm. Czy 21" to dobry wybór? A może jedyną radą jest przymiarka innego roweru 21" w sklepie?

2. Po raz pierwszy stykam się ze sprzętem innym niż Shimano (SRAM), jak wygląda sprawa z serwisowaniem Schwinnów? Czy punktów jest dużo? Czy łatwo nabyć części zamienne? Jak wygląda regulacja sramów? Jest bezproblemowa,tak jak przy innych przerzutkach?

3.Jak sprawuje się rower podczas jazdy po asfalcie (głównie taka mnie interesuje + czasem dziksze wypady)?

4. Ogólnie, właściciele GSów... Co dobrego powiecie o swoim rowerze? Warto brać go "w ciemno" bez przymiarki? U mnie wmieście raczej nie znajdę nic super, a SM bardzo przypadł mi do gustu.

Z góry dzięki za pomoc :D

Napisano

1. Przy Twoim wzroście i tak odmiennej geometrii ramy uważam, że 21" będzie jedynym słusznym wyborem w tym wypadku.

2. O ile się nie mylę (jeśli się mylę to mnie poprawcie) Schwinny można serwisować w każdym punkcie serwisowym Krossa.

Co do reszty się nie wypowiem, bo Schwinna nie posiadam :D

Napisano

5. Gdzie najlepiej i najtaniej kupić SM GS? Polecicie jakiś sklep,czy pozostaje Allegro?

EDIT: Dzięki za wypowiedź. Poczekam na rozwianie reszty moich wątpliwości :D

Napisano
  Cytat
1. Pierwszy raz kupuję rower przez internet i nieco się obawiam. Czy jest możliwość, że będę żałował tego wyboru? Czy SM można spokojnie nazwać wygodnym rowerem? Ma dość charakterystyczną ramę. Dlatego tez zastanawia mnie rozmiar. 17" lub 21". Mam 183 cm wzrostu, krok zaczyna się na poziomie 85 cm. Czy 21" to dobry wybór? A może jedyną radą jest przymiarka innego roweru 21" w sklepie?

Rama 21" będzie dla ciebie odpowiednia przy takim wzroście.

Cytat
2. Po raz pierwszy stykam się ze sprzętem innym niż Shimano (SRAM), jak wygląda sprawa z serwisowaniem Schwinnów? Czy punktów jest dużo? Czy łatwo nabyć części zamienne? Jak wygląda regulacja sramów? Jest bezproblemowa,tak jak przy innych przerzutkach?

Ja dostałem kartę gwarancyjną Krossa,więc serwisować można w każdym punkcie Krossa w Polsce.Części zamienne są ogólnodostępne więc nie będzie problemów z nowymi jak przy każdym innym rowerze.

Co do regulacji jest ona banalnie prosta,Posiadam Mesę LT na Sramie x-7 ale regulacja wygląda podobnie.Jeśli radziłeś sobie z regulacją w przerzutkach Shimano to i tu sobie dasz spokojnie radę.

Cytat
3.Jak sprawuje się rower podczas jazdy po asfalcie (głównie taka mnie interesuje + czasem dziksze wypady)?

Jazda po asfalcie jest nawet przyjemna.Utrudniać ją mogą terenowe opony WTB Velociraptor, które mają spore opory toczenia po asfalcie.Zdarza mi się przejeżdżać dystanse ok 40-50km po asfalcie i nie jest to jakimś wielkim problemem.

Cytat
4. Ogólnie, właściciele GSów... Co dobrego powiecie o swoim rowerze? Warto brać go "w ciemno" bez przymiarki? U mnie wmieście raczej nie znajdę nic super, a SM bardzo przypadł mi do gustu.

Jak wcześniej napisałem mam Mesę LT,ale rama jest ta sama.Rower jest wygodny.Geometria jest to coś pomiędzy wygodą a typową spotową.Jeździ mi się na nim wygodnie.

Cytat
5. Gdzie najlepiej i najtaniej kupić SM GS? Polecicie jakiś sklep,czy pozostaje Allegro?

Raczej taniej jak na allegro nie kupisz.Tu masz linki:

http://allegro.pl/item1194966902_rower_schwinn_mesa_gs_26_rama_21.html

http://allegro.pl/item1183888951_schwinn_mesa_gs_rama_alu_sram_sx_5_rock_shox_j1.html

http://allegro.pl/item1195956937_rower_schwinn_mesa_gs_promocja_zapiecie_gratis.html

Tu masz jeszcze foto ramy 21" przy ustawieniu podemnie(podobny wzrost)

7207f4b1a165ec73med.jpg

Napisano

Ok, dzięki wielkie, bardzo mi pomogliście :D

Co do regulacji przerzutek to sam nigdy tego nie robiłem,ale posłużę się dostępnymi w internecie laickimi tutorialami z youtube x)

A!

Chciałbym jeszcze tylko wiedzieć jak wypada porównanie Schwinn Mesa GS ze Schwinn Mesa SRAM SX4? Cena podobna, a jak sprzętowo? Myślałem też o Schwinn Mesa LT,ale jest droższy i dostępny tylko 15"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.