Poms Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Witam Chciałbym wymienić łańcuch w rowerze tylko nie znam jego długości. Jest to hybryda trekingowego z kolarzówką. Jaka może być długość łańcucha : Korba Campagnolo 52/39z (dwu biegowa) tylna kaseta 28-11z (7 biegów). Przerzutka to shimano 600. Dodam, że łańcuch wydaje się być mocno napięty w porównaniu do roweru mtb. Ps: czy w tego typu napędzie wózek przerzutki ma być skierowany do przodu roweru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Szosowe instrukcje Shimano radzi dobierać długość łańcucha metodą empiryczną: - Założyć łańcuch normalnie przez przerzutki tak jak zwykle jest - Wrzucić największą zębatkę z przodu i najmniejszą z tyłu - Rolki tylnej przerzutki powinny być ustawione w linii prostopadłej do podłoża Nie wiem czy w przypadku Twojej kaset, która ma większą rozpiętość niż szosowe nie będzie trzeba trochę wydłużyć łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebul08 Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Tu znajdziesz wzór na obliczenie długości łańcucha. Ja z niego nigdy nie korzystałem, ale u mojego kolegi wyszło dobrze. Drugi, praktyczny sposób opisany jest poniżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poms Napisano 22 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Wyszło z wzoru, że standard 114. Jutro kupię i zobaczymy jak będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.