detonator Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Witam Mam pewien problem z montażem w/w korby. Otóż lewe jak i prawe ramię korby LX ( HT 2 ) nie dochodzi do łożysk suportu. Wygląda to mniej-więcej jak by zintegrowana ośka była za długa. Biłem już gumowym młotkiem, jednak jedynym efektem było wypadnięcie plastikowej osłony łożyska. Ogólnie sama ośka, mimo posmarowania smarem stałym, miała spore problemy żeby przejść przez suport. Linia łańcucha jest zupełnie nieprawidłowa. Co zrobić ?? Oto fotki: http://zapodaj.net/1e03f81fe8aa.jpg.html http://zapodaj.net/9f5d5658ee72.jpg.html Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Podkładki widzę po zdjęciach założyłeś wszystkie. Hmm... dziwne, ponieważ na ogół dochodzi do końca przy użyciu ręki, czasem trzeba mocniej puknąć. Próbowałeś dokręcać śrubą do regulacji luzu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 22 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Tak, próbowałem dokręcić. Dalej już nie wchodzi. Bardzo dziwna sprawa z tą ośką. Ogólnie sama ta ośka była mocno złuszczona jak by. Schodził z niej lakier czy coś w tym rodzaju. Korbę ( używaną ) założyłem do używanego napędu i zależy mi, żeby dosłużyła do końca sezonu tj. gdzieś 1,5 kkm, potem wstawiam całkowicie nowy napęd. Tylko żeby czegoś nie uszkodzić, suportu, mufy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 A mierzyłeś dokładnie szerokość mufy? Bo może być węższa niż 68 mm, oczywiście nie dużo, ale to się zdarza. Można by pomyśleć o dołożeniu drugiej podkładki pod suport z lewej strony. Sama korba w suporcie obraca się dobrze, bez żadnych przycięć czy czegoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 22 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Zapomniałem właśnie napisać Korba obraca się z bardzo wyraźnym oporem. Wczoraj, na tym samym suporcie korba SLX obracała się o niebo lepiej. Co do podkładki to też myślałem o tym, jednak nie poprawi to i tak linii łańcucha, która jest nieprawidłowa. Sam już nie wiem, może poprostu dojeżdzę do końca sezonu i nie będę się tym martwił. Mufa ma idealnie 68mm i jest poprawnie splanowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 A ta korba SLX wchodzi poprawnie? Bo nie, żebym coś mówił, ale sprawdź czy oś w tym LX jest prosta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 22 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Korba SLX wchodzi idealnie. Jest to nówka korba jak i suport. Wyciągnę tą korbę i sprawdzę jeszcze raz wszystko ale nawet jeśli jest krzywo, to czemu jest jej za dużo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Jeśli to LX jest krzywe to krzywizna może się blokować na prostych elementach suportu i lewego ramienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 22 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Jutro wyciągnę korbę z suportu i cyknę fotkę tej ośki bo zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Czy w połowie ośki powinien być lekki rowek ? Jak by po tokarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Raczej nie. Nie wiem jak wersja ze stalową osią bo były takie, ale ja mam Hone na aluminiowej osi (właściwie to samo) i nie ma nic, jest cała taka sama, tylko w miejscach łożysk jest szlifowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 A możliwe jest to, że oś wyłazi z prawego ramienia? Bo nic innego nie przychodzi mi tu do głowy. Na fotkach widać, że oś jest za długa o jakieś 2-3mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 nie pozostaje ci nic innego jak tylko dolozyc podkladek, spotkalem sie pare razy z tym, ze oska blokowala sie na zaslepkach lozysk, nie pchaj wtedy na sile tylko przytrzymaj korbe i ruszaj nia na boki jednoczesnie delikatnie pukajac reka, po prostu czasem tak bywa...jesli wszystko jest ok, to wejdzie bez problemu...ogolnie dziwna sprawa co chcialem napisac dalej, to chyba wiesz...ale nie bede cie denerwowal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 23 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Wymontowałem korbę, ośkę przeszlifowałem delikatnie papierem ściernym, suport wykręciłem z ramy i zakładałem na luźno. Widocznie ten typ tak ma:) Korba kręci się już w miarę poprawnie ale zastanawia mnie, czemu ramie nie wchodzi do końca na oś. Oto fotka: http://zapodaj.net/96eaeaf3a96a.jpg.html Ogólnie olewam sprawę i śmigam tak:) @Andrew ośka wychodzi z prawego ramienia ale porównałem długości z korbą SLX i wychodzi dokładnie tyle samo tj. 94-95mm @nabial wiem, wiem. Mogłem brać twoją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 jesli tylko da sie wkrecic te plastikowa zaslepke, to niczym sie nie przejmuj, tez tak smigalem na 2 sztukach lx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.