Skocz do zawartości

[Korba] Problem z montażem korby LX

detonator

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pewien problem z montażem w/w korby.

Otóż lewe jak i prawe ramię korby LX ( HT 2 ) nie dochodzi do łożysk suportu. Wygląda to mniej-więcej jak by zintegrowana ośka była za długa.

Biłem już gumowym młotkiem, jednak jedynym efektem było wypadnięcie plastikowej osłony łożyska.

Ogólnie sama ośka, mimo posmarowania smarem stałym, miała spore problemy żeby przejść przez suport.

Linia łańcucha jest zupełnie nieprawidłowa.

Co zrobić ??

Oto fotki:

http://zapodaj.net/1e03f81fe8aa.jpg.html

http://zapodaj.net/9f5d5658ee72.jpg.html

Pozdrawiam

Tak, próbowałem dokręcić. Dalej już nie wchodzi.

Bardzo dziwna sprawa z tą ośką.

Ogólnie sama ta ośka była mocno złuszczona jak by. Schodził z niej lakier czy coś w tym rodzaju.

Korbę ( używaną ) założyłem do używanego napędu i zależy mi, żeby dosłużyła do końca sezonu tj. gdzieś 1,5 kkm, potem wstawiam całkowicie nowy napęd.

Tylko żeby czegoś nie uszkodzić, suportu, mufy ?

A mierzyłeś dokładnie szerokość mufy? Bo może być węższa niż 68 mm, oczywiście nie dużo, ale to się zdarza. Można by pomyśleć o dołożeniu drugiej podkładki pod suport z lewej strony. Sama korba w suporcie obraca się dobrze, bez żadnych przycięć czy czegoś?

Zapomniałem właśnie napisać:)

Korba obraca się z bardzo wyraźnym oporem. Wczoraj, na tym samym suporcie korba SLX obracała się o niebo lepiej.

Co do podkładki to też myślałem o tym, jednak nie poprawi to i tak linii łańcucha, która jest nieprawidłowa.

Sam już nie wiem, może poprostu dojeżdzę do końca sezonu i nie będę się tym martwił.

Mufa ma idealnie 68mm i jest poprawnie splanowana.

nie pozostaje ci nic innego jak tylko dolozyc podkladek, spotkalem sie pare razy z tym, ze oska blokowala sie na zaslepkach lozysk, nie pchaj wtedy na sile tylko przytrzymaj korbe i ruszaj nia na boki jednoczesnie delikatnie pukajac reka, po prostu czasem tak bywa...jesli wszystko jest ok, to wejdzie bez problemu...ogolnie dziwna sprawa

co chcialem napisac dalej, to chyba wiesz...ale nie bede cie denerwowal :D

Wymontowałem korbę, ośkę przeszlifowałem delikatnie papierem ściernym, suport wykręciłem z ramy i zakładałem na luźno.

Widocznie ten typ tak ma:) Korba kręci się już w miarę poprawnie ale zastanawia mnie, czemu ramie nie wchodzi do końca na oś.

Oto fotka:

http://zapodaj.net/96eaeaf3a96a.jpg.html

Ogólnie olewam sprawę i śmigam tak:)

@Andrew ośka wychodzi z prawego ramienia ale porównałem długości z korbą SLX i wychodzi dokładnie tyle samo tj. 94-95mm

@nabial wiem, wiem. Mogłem brać twoją :laugh:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...