MMMAAACCC7 Napisano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 witam, planuję wycieczkę na pd Polski-500km i mam kilka pytań: -na ile dni to rozłożyć? -co wziąć? -jakimi drogami? (główne czy boczne)? o nocleg się nie martwię, mam w woj wielkopolskim sporo krewnych, jeśli o czymś zapomniałem to piszcie swoje rady, będę bardzo wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRO Napisano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 -na ile dni to rozłożyć? Wszystko zależy od twojej kondycji i czy jedziesz tylko z punktu A do B czy może coś zwiedzasz . -co wziąć? http://www.wyprawyrowerowe.neostrada.pl/abc/abc.html -jakimi drogami? (główne czy boczne)? Jazda głównymi drogami nie jest zbyt przyjemna i może być niebezpieczna , więc według mnie zdecydowanie drogi boczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 21 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 konkretny punkt A i konkretny B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal93 Napisano 13 Września 2010 Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Witam. Tu nikt Ci nie napisze na ile dni rozłożyć trasę. Ja rozłożyłbym ją na 2 dni. To zależy od indywidualnych umiejętności. Drogi lokalne-Często słabej jakości. Rzadko kierują nas prosto do celu. Częste zakręty wydłużają trasę. Skrzyżowania sprawiają, że łatwo się zgubić. Będziesz potrzebować dobrej mapy. Zaletą jest mały ruch, a co za tym idzie bezpieczeństwo i przyjemność z jazdy. Drogi powiatowe- bardziej ruchliwe niż drogi lokalne. Samochodów jest więcej i jeżdżą szybciej, a co za tym idzie jest niebezpieczniej. Odbiera to też wiele przyjemności z jazdy. Zaletami jest to że nie będziesz potrzebował bardzo dokładnej mapy, pokonasz znacznie krótszą drogę niż w przypadku dróg lokalnych i trudniej się zgubić. Drogi wojewódzkie(czerwone)- Decydując się na nie będziesz musiał się liczyć z ciągłym używaniem klaksonu przez wyprzedzających cie kierowców. Sytuacja jest podobna jak w powiatowych, tyle, że gorsza. Jadąc nimi nie zgubisz drogi, nawet bez mapy. Trasy szybkiego ruchu i autostrady-Poruszanie się po nich jest niedozwolone. Istnieje możliwość dostania mandatu, lecz niewielka. Jazda jest zdecydowanie bezpieczniejsza niż po drogach wojewódzkich i powiatowych, gdyż trasy i autostrady posiadają szerokie, rzadko używane pobocze. Podsumowując: Daruj sobie raczej drogi lokalne(białe). Skup się na Drogach powiatowych. Wojewódzkich nie polecam. Warto wjechać na trasę szybkiego ruchu, ale nie planuj takich długich odcinków, gdyż hałas może być bardzo dokuczliwy. Nie wjeżdzaj też trasą do miast (ogólnie je omijaj) bo może ci się skończyć pobocze. Sam tak miałem i musiałem jechać trasą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacek12 Napisano 14 Września 2010 Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Wcale nie polecam jazdy drogami krajowymi jeśli nie jest to niezbędne ze względu na bardzo duży ruch a tym samym mniejsze bezpieczeństwo. Co do dróg wojewódzkich i powiatowych ruch na nich wcale nie musi być duży. Wszystko zależy od drogi i dnia. Na taką wycieczkę polecam przede wszystkim drogi lokalne i powiatowe. Może i jest trochę dookoła i zrobisz przez to trochę więcej kilometrów ale zdecydowanie warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
border Napisano 21 Października 2010 Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Jazda głównymi drogami jest nieprzyjemna, miałem okazję w zeszłym roku przejechać 800km po Polsce w tym około 100km głównymi drogami. Słysząc za plecami pędzącego tira zaciskałem ręce na kierownicy ile sił i kontrowałem bo nie sposób ujechać prosto gdy wyprzedza Cię 30ton pół metra od Ciebie. No i jazda główną jest monotonna. Co do czasu to mi zeszło 6 dni z czego 4 dni to było zimno i deszczowo. Co wziąć ? Ja na sakwy wrzuciłem wszystkie narzędzia do roweru, ciuchy i namiot no bo co więcej trzeba ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tictac85 Napisano 5 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Mazury to teren bardzo ładny pięknie musi tam być jesienią byłem latem i zimą ale jesienią jeszcze nie. Słuchaj napisz z kąt startujesz i do kąt jedziesz to ci napisze co masz tam fajnego bo znam dość trochę te mazury i nawet mogę zapytać kolegów co by było ciekawego na trasie bo tak bez informacji to moge ci wymieniać a rozbieżność tych miejsc będzie duża tak więc proszę napisz gdzie start i gdzie koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 12 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 zmierzam z Chojnice-pomorskie, do Gliwice-śląskie w celach sprawdzenia swojej psychiki i przy okazji w odwiedziny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tictac85 Napisano 13 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 zmierzam z Chojnice-pomorskie, do Gliwice-śląskie w celach sprawdzenia swojej psychiki i przy okazji w odwiedziny He He to jedziesz w moim kierunku do Gliwic mam godzinkę drogi zaraz coś zaplanuje co tam masz po drodze bo jechałem tą trasą w tym roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.