zydek008 Napisano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Mam pytanie odnośnie wysokości siodełka w trasie. Gdy ostatnio z kolegami przejechaliśmy około 50 kilometrów, znajomych zaczęły boleć kolana ? i podwyższyli siodełka, z ciekawości ja też sobie podwyższyłem i trochę się lepiej jechało . Czy w trasie siodełko podwyższa się na maksa ? Czy przy pedałowaniu nogi muszą być wyprostowane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucas2525 Napisano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Najlepiej ustaw je tak aby tobie było wygodnie u mnie siodełko jest podwyższone tak że nie do końca mam wyprostowane nogi podczas pedałowania i jeżdzi mi sie bardzo dobrze a u brata na rowerze jest akurat na wyskokości że mam proste nogi i faktycznie troche mniej się męczę, ale jak pojechałem na jego rowerze w teren leśny itp gorzej mi się jechało jakoś nie mogłem wyczuć jak trzęsło rower ale na asfalcie jeżdzi się lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Nogi nie mogą być całkowicie wyprostowane. IMO należy raz ustawić wysokość niezależnie od terenu w jakim się jeździ. Ma być wygodnie i bez bólu kolan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eper Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Na podwyższonym siodełku łatwiej się jedzie, tzn większą siłę wkładasz w pedałowanie, ale kolano ma być lekko zgięte. O ile dobrze pamiętam to optymalne kąty to 70 i 140 stopni. To na asfalt. W terenie trochę obniżamy siodełko, żeby lepiej 'wyczuć' rower. Trudniej Ci spadnie noga z pedału(pedała?) jeśli będzie ugięta, a nie wyprostowana na max. A i też łatwiej 'przerzucić' tyłek za siodełko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtasGCE Napisano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Poczytaj >> K L I K << Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zydek008 Napisano 22 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 oki dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.