Sigwald Napisano 20 Sierpnia 2010 Napisano 20 Sierpnia 2010 cześć Tak jak w temacie, od niedawna zaczął mi skakac łańcuch po kasecie tylko w pewnych ustawieniach. Przerzutka deore xt shadow, użytkuje ją od maja 2009, jeżdżę sporo w terenie ale wydaje mi się że nie tak dużo by tak szybko poszła(jeszcze w okresie zimowo-wiosennym miałem kontuzje kolana także od czerwca tego roku dopiero jeżdże na nowo), w sumie to nie wiem jaka jest żywotność takich przerzutek. Czy mogła mi się tak szybko zdezelować?? Czy da się coś z nią zrobić czy muszę sie już rozglądać za nową??
Mod Team michuuu Napisano 20 Sierpnia 2010 Mod Team Napisano 20 Sierpnia 2010 W moim przypadku konieczna jest co jakiś czas korekta linki za pomocą śruby regulacyjnej w manetce, pomaga. Jeżeli nie to, to kaseta albo łańcuch dokonały żywota. Zależy jaki przebieg ma napęd, piszesz ze dużo jeździsz - ile?
Sigwald Napisano 20 Sierpnia 2010 Autor Napisano 20 Sierpnia 2010 Właśnie, gwoli wyjaśnienia, jak miałem kontuzjowane kolano to przy okazji zaoszczędziłem trochę kasy i postanowiłem trochę podrasować mój rower, więc zakupiłem do niego: kasete xt, łańcuch xt, korbe slx, manetki xt, zostawiłem tylko własnie tą tylną przerzutkę, wszystko wymieniłem tak w czerwcu, czyli dość niedawno. Rower to Kross level A2 xt 2009, teraz już troche zmieniony:). A jeżdże codziennie do/z pracy i tak z 2 razy w tygodniu wypad w okoliczne(pod Myślenicami) górki, nie za długie ale dosć wymagajace. W tamtym tygodniu byliśmy na weekendowym wypadzie w Beskidzie Niskim i tam dużo po wodzie jeździliśmy, trza było forsować brody, może to miało jakiś wpływ.
Sagitt77 Napisano 20 Sierpnia 2010 Napisano 20 Sierpnia 2010 Spróbuj regulacji przerzutki przedniej śrubą opartą o hak. Nie wiem jak się ją określa fachowo. Jest odpowiedzialna za kąt ustawienia przerzutki względem ramy i "opasanie" kasety łańcuchem.
porsche123456 Napisano 20 Sierpnia 2010 Napisano 20 Sierpnia 2010 Nie powinno ja na starym rowerze jezdzilem po 15 - 20 cm blocie jezdzilem przerzutka i kaseta uwalone byly niezle, a ja dalej mogle m pedalowac, dlatego od wody nic nie powinno sie stac. A czy przy wymienuaniu osprzetu kreciles cos srubkami od maszynki??
Sigwald Napisano 20 Sierpnia 2010 Autor Napisano 20 Sierpnia 2010 Ja sam osobiście nie wymieniałem, bo bym sobie z tym wszystkim nie poradził, oddałem do serwisu zeby mi to wszystko zamontowali. Jak wrócę z pracy(a pracuje intensywnie;)) to coś pokrece, jak nic nie wyjdzie to pójdzie do serwisu, kurde a już miałem zaplanowany weekend, mam nadzieje że będzie sie dało coś zrobić.
jasskulainen Napisano 20 Sierpnia 2010 Napisano 20 Sierpnia 2010 jesli masz krossa to sprawdz czy hak przerzutki jest prosty w krossach sa bardzo miekkie haki, sam sie juz o tym przekonalem nie raz
Sigwald Napisano 20 Sierpnia 2010 Autor Napisano 20 Sierpnia 2010 Dobra, pokręciłem przy przerzutce i jest git(chyba), ale jak jutro w terenie coś zacznie fiksowac to się wkurze, nie lubie tego:)
porsche123456 Napisano 20 Sierpnia 2010 Napisano 20 Sierpnia 2010 No to trzymam kciuki, zeby nic nie poszla z ta przezutka: )
descanting Napisano 21 Sierpnia 2010 Napisano 21 Sierpnia 2010 Nie lancuch tylko zajac. Pomylil zielona polanke z twoja kaseta i se skacze. xt z tylu nie rozwala sie po roku no co ty? Mialem kiedys podobnie ale wymienilem calosc napedu wiec nie zlokalizowalem usterki. Lancuch prawdop. - kup nowy i zasmaruj. Zapytaj usera Ugupu on jest omnibus zaraz ci zaleci LT43 na hamulce a na naped on daje chyba wytapiany smalec z bobra
Sigwald Napisano 23 Sierpnia 2010 Autor Napisano 23 Sierpnia 2010 haha a jednak syfoza, wyjechałem sobie w niedziele z kumplami na traskę i po przejechaniu może z 4 km jak już zacząłem się wspinać na pierwszą górę łańcuch pękł, koniec wyprawy:):)powrót do domu na nogach, dobrze w sumie że nie gdzieś nie na 20 km. Byłem dziś u speca spiął mi łańcuch, ale okazało się że jeszcze ten hak jest krzywy i przez to mi ten łańcuch skakał, więc go wyprostował(Jasskulainen miałeś racje:)). Ja jakoś tego nie widziałem że jest krzywy ale ja sie nie znam za bardzo, w ogóle to mi powiedział że słaby ten hak i ze może się takiego coś jeszcze przytrafić. Trzeba będzie zakupić
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.