Skocz do zawartości

[amortyzator przód]

slomax

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wsadzić zawsze można ale zepsuje to geometrie roweru, a co za tym idzie to wiadomo.

Precyzyjnie wyjaśnione, nie ma co ...

Wracając do amortyzatora. 120 może być dobrze ale może też być już za dużo. Na pewno będzie inaczej podjeżdżać - przypuszczalnie gorzej i przy mniejszym nachyleniu terenu rower będzie tracił kontakt z podłożem. Może pogorszyć się precyzja sterowania. Ale na zjazdach powinno być lepiej.

Poza tym, tu nie o skok chodzi tylko o odległość osi koła do korony w widelcu. Są widelce, które mają taką samą odległość osi do korony przy większym skoku i wtedy geometria się nie zmieni.

W przypadku gdy widelec jest jednak dłuższy i zmieni geometrię można pokombinować z ilością podkładek pod mostkiem i przesunięciem siodełka przód/tył w przypadku gdy po zmianie jest niewygodnie.

Taka myśl: mógłbyś wziąć Rebę i poeksperymentować z ustawieniem jej na 120 i 100. 140mm to będzie za dużo do tej ramy.

Poza tym do 1000 zł można znaleźć używanego Foxa bądź Manitou R7 w jakiejś prostszej wersji. Ale one nie mają możliwości przestawienia skoku.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Słuchajcie, a ten RS Recon 327 to przypadkiem nie ma możliwości zmiany skoku na 120mm, bo wyczytałem, że jakiś inny Recon (bodajże 521) ma. I podobno można to ustawić w serwisie.

Szukałem czegoś na necie na ten temat dot. modelu 327 ale nic. Słyszał coś ktoś?

Napisano

Jeśli to jest Solo Air to można, wystarczy wyciągnąć podkładkę z komory powietrznej.

A owszem jest Solo Air, więc jak to można zrobić? Czy raczej oddać do serwisu? Przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie grzebałem w amortyzatorze, więc może bezpieczniej będzie oddać do serwisu. Dzięki

Napisano

to moze inaczej

jakie masz zastrzezenia do obecnego amora ?

Masz rację, w sumie żadnych, ale chciałbym sobie troszkę bardziej poskakać i tak zabezpieczam się na bliską przyszłość, tudzież sprawdzam jakie mam opcje.

A wracając do powyżej zadanego pytania, bardzo to jest skomplikowane?

Dzięki

Napisano

To bardzo prosta operacja, wystarczy wyciągnąć sprężynę powietrzną z lagi i wyciągnąć podkładkę. A potem poskładać w odwrotnej kolejności. Na YT są filmy a na stronie Srama manuale.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...