Skocz do zawartości

[Rama] Haibike

Member007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

System zawieszenia jak w treku fuel, na temat dzialania zdania sa podzielone, ja jednak za kwote jaka planujesz wydac wybral bym cos ciekawszego.

Mozesz podać kilka przykładów?

Napisano

System zawieszenia jak w treku fuel, na temat dzialania zdania sa podzielone, ja jednak za kwote jaka planujesz wydac wybral bym cos ciekawszego.

W Fuelach tylna oś obrotu jest w osi koła, a nie przed nią. Do tego damper idzie do przodu w miarę ugięcia, bo jest mocowany do przedłużenia wahacza.

Nie widzę tutaj takich patentów. Dla mnie to jakaś wariacja Horsta - czyli zawieszenie czułe, ale pewnie nieźle pompuje.

Napisano

Haibike to niemiecka firma z ramami robionymi na Tajwanie, jak większość dziś. Wszystko zależy od jakości ramy, ale moim zdaniem porównywalne to będzie z Posionem, którego ramy nówki można kupić taniej, bez dampera, ale sam powiedziałeś, że tu jest do wymiany.

Napisano

mam jeszcze jedno pytanie do Was. Czy przekładka z Kony Coilair (ogłoszenie w dziale sprzedam) do innej ramy ma w ogóle sens? Chodzi mi o to czy będę mógł maksymalnie dużo części wykorzystać. Wiem ze na pewno zostanie mi Bomber 55 160mm i damper Fox z uwagi na jego skok. Planuję zakupić ramę o w miarę niskiej wadze, o geometrii xc ale o wygodnej pozycji (nie lezącej). Chciałbym aby cały rower wazył około 13kg.

Napisano

Gratuluję znajomości zawiasów :) Nie jest to ani stary ani nowy Fuel.

To zwykły Horst. Rama będzie pracowała jak inne tego typu a główną różnicą między konkretnymi ramami to waga i jakość wykonania.

160mm to tu na pewno nie wejdzie także Bombera możesz skreślić. Damper chyba też nie bo z tego co widzę ten Hai ma 165mm a Kona ze 190mm albo 200mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...