AdishDJ Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 Witam Na obecną chwilę posiadam opony Maxxis 1.95 typowo do jazdy w terenie. Na obecną chwilę poruszam się w 95% po asfalcie,a więc moje pytanie brzmi (jestem zielony w tych sprawach)jakiego rozmiaru oponę powinienem zakupić, aby powiększyć komfort jazdy. Jeśli to możliwe proszę o przykłady. Pozdrawiam i proszę o pomoc.
rzymo Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 Witam Na obecną chwilę posiadam opony Maxxis 1.95 typowo do jazdy w terenie. Na obecną chwilę poruszam się w 95% po asfalcie,a więc moje pytanie brzmi (jestem zielony w tych sprawach)jakiego rozmiaru oponę powinienem zakupić, aby powiększyć komfort jazdy. Jeśli to możliwe proszę o przykłady. Pozdrawiam i proszę o pomoc. Co rozumiesz pod hasłem komfort? Amortyzację drobnych nierówności przez oponę? Jeśli tak, to wybór jest jeden - Schwalbe Big Apple bądź Super Moto. Mimo swej szerokości b. szybkie opony. Natomiast jeśli pod hasłem komfort rozumiesz szybkość poruszania się, to jakiś węższy slick. Te pozostałe 5% to jaki teren? Bardziej ścieżki w lesie, czy bardziej zjazdy po kamieniach?
cebul08 Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 Weź jeszcze pod uwagę Bontrager H2 26"x2,0. Jest to typowy slick, więc na bruku nie będziesz miał wrażenia jazdy traktorem, a przy odpowiednim ciśnieniu w kołach również nieduże opory toczenia. Jednocześnie dzięki swojej szerokości nie zakopią się, gdy zjedziesz z utwardzonej nawierzchni. Jedynie na błocko nie polecam.
AdishDJ Napisano 21 Sierpnia 2010 Autor Napisano 21 Sierpnia 2010 Co rozumiesz pod hasłem komfort? Amortyzację drobnych nierówności przez oponę? Jeśli tak, to wybór jest jeden - Schwalbe Big Apple bądź Super Moto. Mimo swej szerokości b. szybkie opony. Natomiast jeśli pod hasłem komfort rozumiesz szybkość poruszania się, to jakiś węższy slick. Te pozostałe 5% to jaki teren? Bardziej ścieżki w lesie, czy bardziej zjazdy po kamieniach? Bardziej ścieżki w lesie
rzymo Napisano 21 Sierpnia 2010 Napisano 21 Sierpnia 2010 Bardziej ścieżki w lesie W takim razie pomyśl o szerszych (w sensie że nie 1.5", tylko coś grubszego) slickach bądź semi-slickach.
Archipelago Napisano 26 Sierpnia 2010 Napisano 26 Sierpnia 2010 A może IRC Smoothie 1,25"? Nie jestem żadnym znawcą opon rowerowych, ale rzuciła mi się w oczy ocena jednego z użytkowników innego (przepraszam!) forum. Sam się nią zainteresowałem, bo też szukam zamiennika do Rocket Ron'a w Unibike Expert na asfalt. Opony IRC Smoothie 1,25 (drut ) -rozmiar: 26" x 1,25 -tpi: 66 -waga: 350 g (katalogowa, jutro zważę) -ciśnienie max.: 6,5 bar -cena: około 40 zł -przebieg: około 2000 km Opony kupiłem w lipcu ubiegłego roku w celu zmęczenia na szosie podczas dwutygodniowego wyjazdu i sprzedania. Okazały się jednak genialne, więc pozostały do dziś. Ale po kolei. Na asfalcie, czyli terenie na jaki są przeznaczone, pozwalają nam poczuć się szosowcami ;-) W moim przypadku prędkość średnia wzrosła o ok. 10 km/h. Na suchej nawierzchni trzymają się bardzo dobrze, także gdy asfalt pokryty jest np. piaskiem. Pozwalają na wchodzenie w zakręty niczym na TdF bez obawy o tyłek. Logiczne, że gdy trochę popada, tracą nieco przyczepność, jednak na prostych odcinkach nie powinno być większych problemów, na zakrętach trzeba już uważać. Wkurzające jest to, że bieżnik na mokrej nawierzchni chamsko wyrzuca wodę wprost na plecy. Co do tłumienia na dziurach, nie jest źle, aczkolwiek trzeba się przyzwyczaić. Przyznać muszę, że szutry, a także teren również im nie straszne. Na drogach utwardzonych wszelkiego rodzaju kamieniami, tłuczniem, możemy czuć się dość pewnie. Wjechać do lasu też można, jednak tam rower lubi już czasem "zatańczyć". Godnym wspomnienia faktem jest to, że nie złapałem na nich jeszcze żadnego kapcia, co świadczy o jakości wykonania. Stan opon po tych 2k km jest w miarę dobry, widać że nieco się starły, ale bieżnik jest cały czas wyraźnie widoczny. Dość dobre jak na swoją cenę (9,99) dętki można kupić w Decathlonie (wentyle o ile pamiętam do wyboru). Coś w serwisie facet kiedyś wspominał, że przy takich rozmiarach wentyl samochodowy odpada, bo coś tam się dzieje, ale nie pamiętam, o co dokładnie chodziło. Podsumowując, biorąc pod uwagę świetną jakość, właściwości podczas jazdy oraz niską cenę, zdecydowanie polecam.
Tomig Napisano 26 Sierpnia 2010 Napisano 26 Sierpnia 2010 Witam Na obecną chwilę posiadam opony Maxxis 1.95 typowo do jazdy w terenie. Na obecną chwilę poruszam się w 95% po asfalcie,a więc moje pytanie brzmi (jestem zielony w tych sprawach)jakiego rozmiaru oponę powinienem zakupić, aby powiększyć komfort jazdy. Jeśli to możliwe proszę o przykłady. Pozdrawiam i proszę o pomoc. Polecam Ci Kende Kwest 26x 1.50. opona ma bardzo miła do jazdy po asfalcie , małe opory , idealnie trzyma na mokrym ( ale bez przesady ) musi być napompowana do minimum 4,8 psi . Prędkość wzrosła o 3-6 km/h. Mało się ściera jężdże na nich już jakieś 500- 600 kilosów i zero śladów zniszczenia. No i najważniejsze cena 23 zł szt brutto:) http://www.forumrowerowe.org/topic/18680-opona-kenda-kwest/ Tu możesz znaleźć opinie na naszym forum, są to naprawdę fajne gumy. u mnie 10 /10
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.