DominikM Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 Dziś po raz XXX dostałem pytanie co sądzisz o latarce ZOOM CREE XP-G R5 / XR-E R2 XXX lumenów… Czemu się w dziwić, sam propagowałem hasło „lumen” i ledy cree, więc w sumie powinienem się cieszyć, że ludzie widząc właściwe hasła i niską cenę zaraz się interesują. Po przyjrzeniu się kilkudziesięciu aukcjom na allegro stwierdziłem jednak, że nie tylko pasjonaci poznali znaczenie tych haseł, naciągacze z allegro poznali ich moc i obecnie wykorzystują bez skrupułów. Spory sklep, Chiny : Czyli w skrócie : Lampka zoom z paskiem, plastikowa soczewka, Cree XR-E P4 maksymalny prąd 700mA, 100 lumenów (deklarowane przez producenta). Cena 21 złotych. Allegro, Polska : Latarka Cree, Zoom , Dioda Cree XR-E R2 3W 240lm. Cena 60-70 złotych. Cena, no dobrze - vat, cło, transport, no i jeszcze trzeba na tym zarobić . Ale kiedy ledy z jednego najtańszych sortów na rynku bin P4 (80.6-87.4 lm @ 350mA) zmieniły się w najlepsze i najdroższe R2 (114-122 lm @ 350ma) ? W transporcie pewnie, czytałem nawet bajki o tym, że wymieniają je tu na miejscu . Mod to inne magiczne słowo, które zaczęło się dobrze sprzedawać, więc spora część jest w standardzie modowana. A jak ze 100 lumenów zrobiło się 240 ?? Szczerze mówiąc, nie wiem, sam bym napisał 270, bo tyle można dostać z Cree R2 zasilanego prądem 1000mA . „Ale to tylko twoje przypuszczenia i podłe oskarżenia, nie poparte faktami!” ktoś mógł by napisać, tak więc wziąłem 200 zł i zrobiłem zakupy na allegro :]. Występują: 1. Latarka Cree R2 240 lm zoom 3 x AAA 2. Latarka Cree R5 290lm zoom Przesyłki doszły na 2-3 dzień po wpłacie, pudełka wyglądaj super . Trzeba przyznać, że ledy się zgadzają - z lewej Cree XR-E a z prawej Cree XP-G. W tej po prawej już coś zaczyna śmierdzieć, bo zaraz pod starem widać sterownik, dodatkowo co to za drucik między obudową a anodą ? Wykręcam piguły, ta tańsza z cree XR-E ma przynajmniej dolutowaną sprężynkę dla poprawienia kontaktu. Obydwa sterowniki zamontowane na wcisk, konstrukcja prawie identyczna, stary podobnie osadzone na wcisk w pigułach, jedna z pomocą plastikowego pierścienia a druga kawałka drutu. Chłodzenie leda ? Jakie chłodzenie . Proste jak budowa cepa, tylko w wersji z Cree XR-E głowica zooom lata od samego początku w te i we w te, a w XP-G nie daje się do końca zakręcić. Raz o-ring uszczelniający jest zbyt mały a raz zbyt duży . Zasilanie Szybko przylutowałem sobie kable zasilające i pomiarowe i zaskoczenie… To całkiem dobrze pracuje, obydwa sterowniki spełniają deklaracje chińskiego producenta zapewniając w jednym przypadku 650 a w drugim aż 760 mA w leda !. Zaraz zaraz, te lampki nie świeciły tak jasno, gdy robiłem zdjęcia testowe… Błąd metodyczny - zapewniłem laboratoryjne warunki zasilania dla sterowników :]. A przecież zasilanie idzie tu przez kilka styków, sprężynek i obudowę. Tak więc po drobnej modyfikacji układu pomiarowego dokonałem ponownego pomiaru . Wyniki dla 3 źródeł zasilania baterie / akumulatorki NiMH / ogniwo li-ion 18650 Zoom R2 – 223 /245 / 360 mA => na lumeny => 80 / 85 / 125 dla leda z binu R2 Zoom R5 – 282 / 284 / 414 mA => na lumeny => 110 / 110 / 165 dla leda binu R5. Dla słabszych binów i plastikowej optyki spokojnie można z tego odjąć te 20-30%%. Wyniki dla baterii nie powinny być zaskakujące - baterie sprzedawane na kilogramy nie dają zbyt wiele prądu. Jak to świeci ? Nie raz czytałem, że te lampki są och i ach, ale zrzucam to na brak możliwości porównania z konkurencją. Tak dla uproszczenia, po lewej R2 zasilana po kolei baterie/aku/li-ion, po prawej R5 zasilana jw. A po środku lampka odniesienia - tak wygląda 300+ lumenów w praktyce . Więcej zdjęć testowych na mojej stronie www.light-test.info Podsumowanie Kiedyś były 10W luxeony, diody super xenon, mini luxeon etc, teraz mamy ledy Cree z bardzo naciąganymi parametrami. Tylko samo wykonanie się nie zmieniło. Soczewki zgodnie z deklaracją, plastikowe, zakurzone i podrapane. Lampka poskręcana byle jak a pasek urywa się od razu. Przycisk zepsuł się zaraz po zakończeniu testów - sama radość . Generalnie jeśli po przeczytaniu tego tekstu nadal zamierzasz kupić którąś z tych lampek, bo jest tania, to przynajmniej wiesz co kupujesz .
wojtekkrakow Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 Super opis Dominik Można jednak gorzej trafić, tutaj za 70zł mamy ponad 100lumenów i regulowaną optykę. Ja kiedyś dałem się bardzie nabrać niż ci którzy kupuję te lampki, bo kupiłem za ponad 200zł Cateye 530, który nie świeci nawet w połowie jak to "cudo"
DominikM Napisano 19 Sierpnia 2010 Autor Napisano 19 Sierpnia 2010 Wiesz, ale moim zdaniem jest różnica pomiędzy starą lampką która kiedyś (w 2006 roku) była super. Z resztą zmodowana do Cree XP-G CatEye HL-EL500G z 2005 roku jest moją ulubioną lampką miejską i uważam, że warto za nią zapłacić te 200 zł. A z tym zoomem nie zrobisz nic...
wojtekkrakow Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 Nawet nie będę próbował się spierać w kwestii tego zooma. To sh*t - to jasne. Moje 530-ka była świetnie zmontowana, plastiki wysokiej jakości, nie powiem, ładna, trwała i świeciła naprawdę długo na bateriach. Tylko tymi cechami drogi nie oświetlę, a 530 do dziś kosztuje blisko 200zł co zbliża ją cenow do choćby do Sigmy Pava - lampki wielokrotnie mocniejszej, a również "markowej" Tak czy inaczej, fajnie że to sprawdziłeś i pomierzyłeś, nie jeden otrzeźwieje po przeczytaniu tekstu.
eloo Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 kupiłem ta Cree XR-E R2 3W 240lm, cudów nie oczekiwałem i myśle ze za 60zł + przesyłka nie przepłaciłem, jest troche energożerna. Po lesie można już w nocy poszaleć.
ruffels Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 Ja rowniez jestem od kilku dni posiadaczem tej Cree XR-E R2 3W 240lm i tak samo jestem zadowolony. Na jazde w kompletnych ciemnosciach zupelnie wystarcza, nie sadze zeby inna lampka w podobnej cenie zaoferowala podobna moc swiatla. Zapewne kiedys wymienie ja na cos mocniejszego ale na razie sprawdza sie bardzo dobrze
Sonix Napisano 23 Sierpnia 2010 Napisano 23 Sierpnia 2010 Teraz te XR-E można kupić za 35zł. na allegro i chyba nic lepiej świecącego w tej cenie się nie znajdzie.
ahmedsaid Napisano 28 Listopada 2010 Napisano 28 Listopada 2010 Cześć . Na początek chciałbym powiedzieć , że nie interesuje mnie jakość tej lampki ani zawyżone parametry . Poczytałem na forum o tych lampkach i nie znalazłem odpowiedzi na te pytania . Chciałbym zapytać o różnice między tą a tą latarką . Przede wszystkim czy naprawdę zmieniono diodę ? Czy można do tej lampki z allegro (3xAAA) wcisnąć Li-ion 18650 ? Jak te lampki stoją z czasem na 3xAAA i Li-ion 18650 , dla pierwszej i drugiej lampki ?
zlomek43 Napisano 18 Lutego 2011 Napisano 18 Lutego 2011 No ok a czym sie rózni czarny srodek soczewki od tego zwyklego? tutaj jest ta latarka z czarnym środkiem http://allegro.pl/latarka-zoom-5w-police-luxeon-led-taktyczna-3xaaa-i1468699320.html czym sie rozni 20w od 92 jest jakas roznica? mialem kiedys 20w i super! http://allegro.pl/pa...1456325984.html widac juz są breloczyki z zoomem :-) http://allegro.pl/su...1449515034.html a co to za wynalazek? http://allegro.pl/la...1451323491.html Własnie sie zastanawiam czym sie roznidioda xr-e od xp-g
DominikM Napisano 18 Lutego 2011 Autor Napisano 18 Lutego 2011 Chciałbym zapytać o różnice między tą a tą latarką . Przede wszystkim czy naprawdę zmieniono diodę ? Czy można do tej lampki z allegro (3xAAA) wcisnąć Li-ion 18650 ? Jak te lampki stoją z czasem na 3xAAA i Li-ion 18650 , dla pierwszej i drugiej lampki ? Nie zmieniono diody - nie opłaca się to, selekcjonowany led w Polsce kosztuje prawie tyle samo co ta lampka w hurcie u chińczyka. Zwykle można - czasami potrzeba jest przejściówka lub przedłużka - jest inny problem, przez wyjątkowo podłe chłodzenie z czasem led się "wypala" - następuje degradacja fosforu i masz z lampki coraz mniej światła - w modelu w kórym podciągnąłem prąd do 1A (tyle powinna mieć znamionowo aby dawać tyle ile deklarują sprzedawcy) efekty były widoczne po 2 godzinach Na 18650 pociągnie z "pełną" mocą około 4-5 godzin. Własnie sie zastanawiam czym sie roznidioda xr-e od xp-g Ledy Cree XR-E od XP-G różnią sie budową i możliwymi osiągami - najwyższa selekcja dla Cree XR-E to R2 114-122 lumenów dla prądu 350mA, tymczasem dla Cree XP-G to S2 148-156 lumenów dla prądu 350mA. Generalnie możecie zapomnieć o tych ledach w sprzęcie dostępnym na allegro czy u chińczyka, bo te selekcje są średnio 200% droższe od ledów najniższej selekcji które w większości kupują chińscy producenci.
Rulez Napisano 18 Lutego 2011 Napisano 18 Lutego 2011 Kurcze Dominik cofnąłeś się w czasie o 3 miesiące chyba klient już coś wybrał ...
DominikM Napisano 18 Lutego 2011 Autor Napisano 18 Lutego 2011 Rulez, przegapiłem kiedyś tego posta, ale człowiek postawił w miarę sensowne pytanie. Więc uznałem, że warto odpowiedzieć "ku pamięci googli". Może komuś się przyda...
zlomek43 Napisano 19 Lutego 2011 Napisano 19 Lutego 2011 Jaka będzie roznica w swieceniu? ktorą lepiej wybrac? czym sie rozni 9W od 20W? Ma ktos moze taką laterke i moze zdjecia jak swieci? Prosze o pomoc!! http://allegro.pl/pancerna-latarka-police-typ-9w-z-funkcja-zoom-i1456325984.html http://allegro.pl/pancerna-latarka-z-funkcja-zoom-20w-police-i1462918331.html
DominikM Napisano 19 Lutego 2011 Autor Napisano 19 Lutego 2011 zlomek43, jedna i druga to to samo G..., nie mające nic wspólnego z opisywanymi tu wcześniej lampkami poza obudową.
zlomek43 Napisano 19 Lutego 2011 Napisano 19 Lutego 2011 kupilem ostatnio znajomemu tą za 19+ przesylka swieci super i znajomy jest zadowolony jak niewiem ale czym sie roznią? swiatłem?
DominikM Napisano 19 Lutego 2011 Autor Napisano 19 Lutego 2011 Wykorzystanym ledem -> ilością światła.
zlomek43 Napisano 19 Lutego 2011 Napisano 19 Lutego 2011 To ktora lepiej kupic tą za 13,91 czy za 19zł?
zlomek43 Napisano 19 Lutego 2011 Napisano 19 Lutego 2011 To doradz mi kolego! :-) A co to za wynalazek? http://allegro.pl/latarka-led-zoom-soczewka-i1464571504.html lepiej tą za 13,91 czy tą VIPOW To doradz mi kolego! :-) A co to za wynalazek? http://allegro.pl/la...1464571504.html lepiej tą za 13,91 czy tą VIPOW A tu jest niby ta 5Watowa na diodzie XP-G Warto ktora ta dioda jest lepsza?
DominikM Napisano 19 Lutego 2011 Autor Napisano 19 Lutego 2011 Nie doradzę - sam się bawisz w tą ruletkę Nie jestem w stanie powiedzieć co każdy sprzedawca na allegro sprzedaje - generalnie im mniej dokładne zdjęcia i ich mniej tym więcej chcą ukryć. Jak ktoś ma lampkę na XP-G to pokaże to na zdjęciu, jak nie ma to nie pokaże
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.