Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Lampki Cree Zoom R2 i R5 XXX lumenów.

DominikM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś po raz XXX dostałem pytanie co sądzisz o latarce ZOOM CREE XP-G R5 / XR-E R2 XXX lumenów… Czemu się w dziwić, sam propagowałem hasło „lumen” i ledy cree, więc w sumie powinienem się cieszyć, że ludzie widząc właściwe hasła i niską cenę zaraz się interesują. Po przyjrzeniu się kilkudziesięciu aukcjom na allegro stwierdziłem jednak, że nie tylko pasjonaci poznali znaczenie tych haseł, naciągacze z allegro poznali ich moc i obecnie wykorzystują bez skrupułów.

Spory sklep, Chiny :

neo12.jpg

Czyli w skrócie : Lampka zoom z paskiem, plastikowa soczewka, Cree XR-E P4 maksymalny prąd 700mA, 100 lumenów (deklarowane przez producenta). Cena 21 złotych.

Allegro, Polska : Latarka Cree, Zoom , Dioda Cree XR-E R2 3W 240lm. Cena 60-70 złotych.

Cena, no dobrze - vat, cło, transport, no i jeszcze trzeba na tym zarobić :). Ale kiedy ledy z jednego najtańszych sortów na rynku bin P4 (80.6-87.4 lm @ 350mA) zmieniły się w najlepsze i najdroższe R2 (114-122 lm @ 350ma) ? W transporcie pewnie, czytałem nawet bajki o tym, że wymieniają je tu na miejscu ;). Mod to inne magiczne słowo, które zaczęło się dobrze sprzedawać, więc spora część jest w standardzie modowana. A jak ze 100 lumenów zrobiło się 240 ?? Szczerze mówiąc, nie wiem, sam bym napisał 270, bo tyle można dostać z Cree R2 zasilanego prądem 1000mA :D.

„Ale to tylko twoje przypuszczenia i podłe oskarżenia, nie poparte faktami!” ktoś mógł by napisać, tak więc wziąłem 200 zł i zrobiłem zakupy na allegro :].

Występują:

1. Latarka Cree R2 240 lm zoom 3 x AAA

2. Latarka Cree R5 290lm zoom

neo1y.jpg

Przesyłki doszły na 2-3 dzień po wpłacie, pudełka wyglądaj super :).

neo2ae.jpg

Trzeba przyznać, że ledy się zgadzają - z lewej Cree XR-E a z prawej Cree XP-G.

neo3v.jpg

W tej po prawej już coś zaczyna śmierdzieć, bo zaraz pod starem widać sterownik, dodatkowo co to za drucik między obudową a anodą ?

neo4y.jpg

Wykręcam piguły, ta tańsza z cree XR-E ma przynajmniej dolutowaną sprężynkę dla poprawienia kontaktu.

neo5.jpg

neo6.jpg

Obydwa sterowniki zamontowane na wcisk, konstrukcja prawie identyczna, stary podobnie osadzone na wcisk w pigułach, jedna z pomocą plastikowego pierścienia a druga kawałka drutu. Chłodzenie leda ? Jakie chłodzenie :P.

neo7.jpg

neo9w.jpg

Proste jak budowa cepa, tylko w wersji z Cree XR-E głowica zooom lata od samego początku w te i we w te, a w XP-G nie daje się do końca zakręcić. Raz o-ring uszczelniający jest zbyt mały a raz zbyt duży :).

Zasilanie

Szybko przylutowałem sobie kable zasilające i pomiarowe i zaskoczenie… To całkiem dobrze pracuje, obydwa sterowniki spełniają deklaracje chińskiego producenta zapewniając w jednym przypadku 650 a w drugim aż 760 mA w leda !. Zaraz zaraz, te lampki nie świeciły tak jasno, gdy robiłem zdjęcia testowe… Błąd metodyczny - zapewniłem laboratoryjne warunki zasilania dla sterowników :]. A przecież zasilanie idzie tu przez kilka styków, sprężynek i obudowę. Tak więc po drobnej modyfikacji układu pomiarowego dokonałem ponownego pomiaru :).

Wyniki dla 3 źródeł zasilania baterie / akumulatorki NiMH / ogniwo li-ion 18650

Zoom R2 – 223 /245 / 360 mA => na lumeny => 80 / 85 / 125 dla leda z binu R2

Zoom R5 – 282 / 284 / 414 mA => na lumeny => 110 / 110 / 165 dla leda binu R5.

Dla słabszych binów i plastikowej optyki spokojnie można z tego odjąć te 20-30%%. Wyniki dla baterii nie powinny być zaskakujące - baterie sprzedawane na kilogramy nie dają zbyt wiele prądu.

Jak to świeci ?

Nie raz czytałem, że te lampki są och i ach, ale zrzucam to na brak możliwości porównania z konkurencją.

neozestawieniein.jpg

Tak dla uproszczenia, po lewej R2 zasilana po kolei baterie/aku/li-ion, po prawej R5 zasilana jw. A po środku lampka odniesienia - tak wygląda 300+ lumenów w praktyce :).

Więcej zdjęć testowych na mojej stronie www.light-test.info

Podsumowanie

Kiedyś były 10W luxeony, diody super xenon, mini luxeon etc, teraz mamy ledy Cree z bardzo naciąganymi parametrami. Tylko samo wykonanie się nie zmieniło. Soczewki zgodnie z deklaracją, plastikowe, zakurzone i podrapane. Lampka poskręcana byle jak a pasek urywa się od razu. Przycisk zepsuł się zaraz po zakończeniu testów - sama radość :).

neo11a.jpgneo10.jpg

Generalnie jeśli po przeczytaniu tego tekstu nadal zamierzasz kupić którąś z tych lampek, bo jest tania, to przynajmniej wiesz co kupujesz ;).

Napisano

Super opis Dominik :P

Można jednak gorzej trafić, tutaj za 70zł mamy ponad 100lumenów i regulowaną optykę.

Ja kiedyś dałem się bardzie nabrać niż ci którzy kupuję te lampki, bo kupiłem za ponad 200zł Cateye 530, który nie świeci nawet w połowie jak to "cudo" :)

Napisano

Wiesz, ale moim zdaniem jest różnica pomiędzy starą lampką która kiedyś (w 2006 roku) była super. Z resztą zmodowana do Cree XP-G CatEye HL-EL500G z 2005 roku jest moją ulubioną lampką miejską i uważam, że warto za nią zapłacić te 200 zł. A z tym zoomem nie zrobisz nic...

Napisano

Nawet nie będę próbował się spierać w kwestii tego zooma. To sh*t - to jasne.

Moje 530-ka była świetnie zmontowana, plastiki wysokiej jakości, nie powiem, ładna, trwała i świeciła naprawdę długo na bateriach.

Tylko tymi cechami drogi nie oświetlę, a 530 do dziś kosztuje blisko 200zł co zbliża ją cenow do choćby do Sigmy Pava - lampki wielokrotnie mocniejszej, a również "markowej"

Tak czy inaczej, fajnie że to sprawdziłeś i pomierzyłeś, nie jeden otrzeźwieje po przeczytaniu tekstu.

Napisano

kupiłem ta Cree XR-E R2 3W 240lm, cudów nie oczekiwałem i myśle ze za 60zł + przesyłka nie przepłaciłem, jest troche energożerna. Po lesie można już w nocy poszaleć.

Napisano

Ja rowniez jestem od kilku dni posiadaczem tej Cree XR-E R2 3W 240lm i tak samo jestem zadowolony. Na jazde w kompletnych ciemnosciach zupelnie wystarcza, nie sadze zeby inna lampka w podobnej cenie zaoferowala podobna moc swiatla. Zapewne kiedys wymienie ja na cos mocniejszego ale na razie sprawdza sie bardzo dobrze :D

Napisano

Teraz te XR-E można kupić za 35zł. na allegro i chyba nic lepiej świecącego w tej cenie się nie znajdzie.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Cześć .

Na początek chciałbym powiedzieć , że nie interesuje mnie jakość tej lampki ani zawyżone parametry . Poczytałem na forum o tych lampkach i nie znalazłem odpowiedzi na te pytania .

Chciałbym zapytać o różnice między a latarką . Przede wszystkim czy naprawdę zmieniono diodę ?

Czy można do tej lampki z allegro (3xAAA) wcisnąć Li-ion 18650 ?

Jak te lampki stoją z czasem na 3xAAA i Li-ion 18650 , dla pierwszej i drugiej lampki ?

• 2 miesiące temu...
Napisano

No ok a czym sie rózni czarny srodek soczewki od tego zwyklego? tutaj jest ta latarka z czarnym środkiem http://allegro.pl/latarka-zoom-5w-police-luxeon-led-taktyczna-3xaaa-i1468699320.html czym sie rozni 20w od 92 jest jakas roznica? mialem kiedys 20w i super! http://allegro.pl/pa...1456325984.html

widac juz są breloczyki z zoomem :-) http://allegro.pl/su...1449515034.html

a co to za wynalazek? http://allegro.pl/la...1451323491.html

Własnie sie zastanawiam czym sie roznidioda xr-e od xp-g

Napisano

Chciałbym zapytać o różnice między a latarką . Przede wszystkim czy naprawdę zmieniono diodę ?

Czy można do tej lampki z allegro (3xAAA) wcisnąć Li-ion 18650 ?

Jak te lampki stoją z czasem na 3xAAA i Li-ion 18650 , dla pierwszej i drugiej lampki ?

Nie zmieniono diody - nie opłaca się to, selekcjonowany led w Polsce kosztuje prawie tyle samo co ta lampka w hurcie u chińczyka.

Zwykle można - czasami potrzeba jest przejściówka lub przedłużka - jest inny problem, przez wyjątkowo podłe chłodzenie z czasem led się "wypala" - następuje degradacja fosforu i masz z lampki coraz mniej światła - w modelu w kórym podciągnąłem prąd do 1A (tyle powinna mieć znamionowo aby dawać tyle ile deklarują sprzedawcy) efekty były widoczne po 2 godzinach :wallbash:

Na 18650 pociągnie z "pełną" mocą około 4-5 godzin.

Własnie sie zastanawiam czym sie roznidioda xr-e od xp-g

Ledy Cree XR-E od XP-G różnią sie budową i możliwymi osiągami - najwyższa selekcja dla Cree XR-E to R2 114-122 lumenów dla prądu 350mA, tymczasem dla Cree XP-G to S2 148-156 lumenów dla prądu 350mA. Generalnie możecie zapomnieć o tych ledach w sprzęcie dostępnym na allegro czy u chińczyka, bo te selekcje są średnio 200% droższe od ledów najniższej selekcji które w większości kupują chińscy producenci.

Napisano

Rulez, przegapiłem kiedyś tego posta, ale człowiek postawił w miarę sensowne pytanie. Więc uznałem, że warto odpowiedzieć "ku pamięci googli". Może komuś się przyda... :icon_mrgreen:

Napisano

Nie doradzę - sam się bawisz w tą ruletkę :icon_mrgreen: Nie jestem w stanie powiedzieć co każdy sprzedawca na allegro sprzedaje - generalnie im mniej dokładne zdjęcia i ich mniej tym więcej chcą ukryć. Jak ktoś ma lampkę na XP-G to pokaże to na zdjęciu, jak nie ma to nie pokaże :stupid:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...