Skocz do zawartości

[rower]Author Instinct vs Unibike Expert

Gucio123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rower będzie przeznaczony do szybkiej jazdy po asfalcie i utwardzonych drogach leśnych, ale nie raz taplam się w błocie.Myślę też o startach w maratonach.

Napisano

W Authorze jest Rozwal Sobie Twarz, a w Unibikeu jest RockShox Tora która jest zdecydowanie lepsza.

Bierz Unibikea, jest zdecydowanie lepszy. To że w authorze dali X.9 jeszcze o niczym nie świadczy.

Napisano

Głos dla Unibike. Lepszy amortyzator Rock Shox Tora, którego sam mam i bardzo go sobie chwale, na pewno jest lepszy od jakiegoś Rąbnij Se Toporem, której to firmy amortyzator kiedyś miałem i więcej mieć nie chce, poza tym Avid>Hujes, i jak dla mnie Shimano>Sram. Oprócz tego inne sprzynty w Unibiku też lepsze, nie wspominając już o wyglądzie. Ten Author wygląda tak jak tańsze modele tej marki. Ja wziąłbym nasz rodzimy rower: Unibike. :)

Napisano

RST jest na pewno lżejszy od RS, ma raczej lepszy skok do zastosowań o których pisałeś (100 mm) i przez mniejszą średnicę goleni pewnie mniej sztywny. Jak dużo ważysz to może być problem. W "Strefie testów" jest dość długi wątek o First Air.

Mi się Unibike nie podoba, bo jest ciężki. Stawiam na ramę i amortyzator właśnie. Author wydaje się też pewniejszy jeśli chodzi o geometrię. Te ramy (według mnie to samo co Egoist) są względnie popularne na maratonach.

Napisano

Słyszałem, że rama Experta jest turystyczno-sportowa.Czy ktoś może to zdementować?

Też jestem za Unibikem, ale wolał bym model z 2009.Czy nie popełnił bym błędu decydując się na zeszłoroczny model?

180cm 65kg Ciągle rosnę

Napisano

nastepni ktorzy oceniaja firme przez pryzmat amorow za 200zl... Czy jezdziliscie na tym modelu jezeli wieszacie na nim psy? Nie jezdzilem dokladnie tym modelem tory ale RST tak i przewyzszal RS o klase. I wg mnie stawianie shimano nad sramem tez jest kiepskim pomyslem.

Napisano

Czy mogę jeszcze dostać nowego Unibike'a z 2009?Na allegro nie znalazłem.Innych stron nie znam.Może w jakiś sklepach, albo ktoś widział gdzieś w sklepie?

Napisano

Ziemian na razie to Ty się ośmieszasz.

Gucio123 geometria według strony Unibike jest dziwna. W 2009 była inna? O ile 17" nie wygląda mi specjalnie turystycznie to 19" tak. Jest tylko 8mm dłuższa od 17" i tym samym przykładowo 2cm krótsza niż niedługi Scott Scale w tym rozmiarze. Dla porównania 19" XtC ma już 615mm rurę górną.

Dla mnie nic konkretnego nie przemawia za Unibike (przykładowo lepsze Elixiry to szczegół), a wady widzę (masa, skok amora, rama).

Napisano

Mam rozumieć, że jesteś za Authorem?Możliwe są też alternatywy byle nie przekraczały 3000zł, a author 3500zł.

Czy nie ma czasem jakiś starych modeli z dawnych roczników mieszczących się w moim budżecie?

Napisano

Z tych dwóch za Authorem. Podoba mi się też Kross zaproponowany przez Karol318. Jest jednak znacząco tańszy i jedynie do masy bym się mógł przyczepić :D

Nie wiem jakie mogą być dostępne alternatywy z ubiegłego sezonu. W tej chwili są już wyprzedaże rowerów z 2010.

Napisano

Niestety to przekracza mój budżet, więc zdecydowałem się na unibike.

Tylko czy znajdę nowy model z 2009?Jeśli ktoś zna jakąś stronę albo widział w jakimś sklepie to proszę o info.

Napisano

Ten Haibike jest ciekawą propozycją ze względu na korbę i amortyzator, nie wiem jedynie jak sprawują się Julki Ewentualnie mógłbyś dozbierać do tego Cube'a, no ale tu z kolei też zamontowane są nie takie hamulce jakich ja bym sobie życzył.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...