Skocz do zawartości

[łańcuch] spinanie bez narzędzi

mat1987

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Nigdy jeszcze nie zerwałem łańcucha i chciałem zapytać o dwie interesujące mnie sprawy.

Mam więc pytanie: jedziemy sobie w terenie i nagle pęka nam łańcuch. Czy nie posiadając przy sobie niczego (narzędzi, spinek) możemy w jakiś sensowny sposób skuć łańcuch, aby chociaż kilka-kilkanaście km przejechać do domu/przystanku? Ma ktoś jakieś udane z tym doświadczenia?

Drugie pytanie:jade mając spinki (te nie wymagające użycia narzedzi) i zrywam łańcuch. Jako że nigdy nie zerwałem łańcucha nie bardzo wiem, jak łączyć owe elementy. Znalazłem poradnik, jak montowac spinke ale tam gość używa imadełka, a przy ofercie zakupu spinki wszędzie czytam, że jest przeznaczona do beznarzędziowego zapięcia. Gdy zerwie się łańcuch chyba nigdy idealnie nie odpada całe ogniwo tylko trzeba usuwać jakieś elementy?

Napisano

Nie posiadając przy sobie niczego nie zepniesz łańcucha(chyba że ktoś zna jakiś magiczny sposób :icon_lol: ). Spinka jest przeznaczona do beznarzędziowego zapięcia jeśli spinasz nowy łańcuch lub w starym pękła spinka. Prawie zawsze, gdy zrywałem łańcuch musiałem użyć skuwacza do łańcucha, żeby dało się spiąć łańcuch spinką (prawie zawsze, ponieważ raz pękła mi spinka).

Napisano

Zerwałem kiedyś łańcuch w lesie na szczęście tak że wszystkie elementy łańcucha miałem. Pomogły dwa kamienie i druga para rąk.

Napisano

Ale to chyba sie za często nie zdarza żeby łańcuch strzelił,jak jeżdze wiele lat to mi tylko raz strzelił w miejscu skuwania.Może dlatego że często wymieniam łańcuchy i nie jeżdze na starych klamotach.

Ja mam łańcuch zapięty spinką i zapasową przy sobie i taki malutki pilniczek żeby sobie poradzić i założe w tym miejscu druga spinke jak mi stzreli. :icon_arrow:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...