xufi Napisano 18 Sierpnia 2010 Napisano 18 Sierpnia 2010 Witam! Potrzebuję rowery do lasy i do normalnej jazdy po drogach. 173cm, 75KG Unibike Evolution 2010 1400zł http://www.mudserwis.com/unibike-evolution-srebrnoczarny-2010-p-1129.html Kross Level A2 2009 1231zł http://www.mudserwis.com/kross-level-a2-2009-p-59.html Co wybrać? A może jeszcze coś innego? Bez tarczówek, balast dodatkowy nie potrzebny, a i praca V-brake bardziej mi przypadła do gustu. W Unibike niezbyt podoba mi się to, iż jest prosta kierownica, z kolei A2 ma chyba ogólnie gorszy osprzęt.... Prosiłbym o porównanie, może parę słów o ramach? Kross ma niby lepsze manetki, czy naprawdę robią różnicę? Do klamkomanetek jestem przyzwyczajony (obecnie kross hexagon v3).
ziemian Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 Witam A ja na twoim miejscu jednak brałbym z tarczówkami ;] Już pisze dlaczego: po pierwsze w modelu z tarczami masz przerzutkę tył SHIMANO DEORE XT SHADOW, a po drugie sam mam ten model i tarcze sprawują się naprawdę bardzo dobrze, mimo że nie są z najwyższej półki- bo i za tą cenę nie mogą być ;] Pozdrawiam
xufi Napisano 19 Sierpnia 2010 Autor Napisano 19 Sierpnia 2010 Tarczówki? nawet jakby miał złotą kierownicę to podziękuję
rastatajm Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 Jeżeli Level Ci sie bardziej podoba to jego bierz, bo róznice w osprzecie pomiędzy tymi rowerami są w sumie niewielkie.
xufi Napisano 19 Sierpnia 2010 Autor Napisano 19 Sierpnia 2010 A jak ramy? Czy manetki robią dużą różnicę w pracy?
C00BA Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 robia, ale to dopiero przy wyzszym modelu. Np deore a deore XT. Wybierz ten ktory ci sie bardziej podoba. Na uni pozycja bedzie bardziej rekreacyjna - wyprostowana kross ma bardziej sportowa geometrie. Poztym uni ma troche lepsza korbe i kola.
xufi Napisano 19 Sierpnia 2010 Autor Napisano 19 Sierpnia 2010 czyli nie ma znaczenia (w wydajności i kulturze pracy przerzutki) czy manetki altus czy alivio? Z tego co widzę uni i kross mają niemal jednakową długość ramy, jak i innych rurek ... będzie aż taka różnica w pozycji? Czy pozycja na Uni będzie mocno utrudniała podjazdy?
orba Napisano 19 Sierpnia 2010 Napisano 19 Sierpnia 2010 Jeździłam dzisiaj na tarczach w levelu 2 i 4 z 2009 i na v'kach w 6 rocznik 2009. Tarcze są dużo przyjemniejsze w użyciu. Hamuje się płynnie, miękko. Z v'kami nie mogę tego powiedzieć. Jesteś wyższy ode mnie. Mam 166 i jeździłam na 17'. Powiem że dość pochyła pozycja ale mi to odpowiada. Unibike'em nie jeździłam i nie mam zdania na jego temat.
xufi Napisano 19 Sierpnia 2010 Autor Napisano 19 Sierpnia 2010 Cóż, ja w dłoniach mam parę, a jednocześnie wyczucie. V-kami mogę hamować maxymalnie płynnie, bardziej się nie da Czekam jeszcze na opinie, szczególnie na temat ram i różnic w manetkach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.