Skocz do zawartości

[rowery] Univike Evolution 2010, Kross A2 2009?

xufi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Potrzebuję rowery do lasy i do normalnej jazdy po drogach.

173cm, 75KG

Unibike Evolution 2010 1400zł

http://www.mudserwis.com/unibike-evolution-srebrnoczarny-2010-p-1129.html

Kross Level A2 2009 1231zł

http://www.mudserwis.com/kross-level-a2-2009-p-59.html

Co wybrać? A może jeszcze coś innego?

Bez tarczówek, balast dodatkowy nie potrzebny, a i praca V-brake bardziej mi przypadła do gustu.

W Unibike niezbyt podoba mi się to, iż jest prosta kierownica, z kolei A2 ma chyba ogólnie gorszy osprzęt....

Prosiłbym o porównanie, może parę słów o ramach?

Kross ma niby lepsze manetki, czy naprawdę robią różnicę? Do klamkomanetek jestem przyzwyczajony (obecnie kross hexagon v3).

Napisano

Witam

A ja na twoim miejscu jednak brałbym z tarczówkami ;]

Już pisze dlaczego: po pierwsze w modelu z tarczami masz przerzutkę tył SHIMANO DEORE XT SHADOW, a po drugie sam mam ten model i tarcze sprawują się naprawdę bardzo dobrze, mimo że nie są z najwyższej półki- bo i za tą cenę nie mogą być ;]

Pozdrawiam

Napisano

robia, ale to dopiero przy wyzszym modelu. Np deore a deore XT. Wybierz ten ktory ci sie bardziej podoba. Na uni pozycja bedzie bardziej rekreacyjna - wyprostowana kross ma bardziej sportowa geometrie. Poztym uni ma troche lepsza korbe i kola.

Napisano

czyli nie ma znaczenia (w wydajności i kulturze pracy przerzutki) czy manetki altus czy alivio?

Z tego co widzę uni i kross mają niemal jednakową długość ramy, jak i innych rurek :) ... będzie aż taka różnica w pozycji?

Czy pozycja na Uni będzie mocno utrudniała podjazdy?

Napisano

Jeździłam dzisiaj na tarczach w levelu 2 i 4 z 2009 i na v'kach w 6 rocznik 2009. Tarcze są dużo przyjemniejsze w użyciu. Hamuje się płynnie, miękko. Z v'kami nie mogę tego powiedzieć. Jesteś wyższy ode mnie. Mam 166 i jeździłam na 17'. Powiem że dość pochyła pozycja ale mi to odpowiada.

Unibike'em nie jeździłam i nie mam zdania na jego temat.

Napisano

Cóż, ja w dłoniach mam parę, a jednocześnie wyczucie. V-kami mogę hamować maxymalnie płynnie, bardziej się nie da :P

Czekam jeszcze na opinie, szczególnie na temat ram i różnic w manetkach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...