Skocz do zawartości

[przerzutka] Problem z regulacją Deore XT

Blood

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z wyregulowaniem tylnej przerzutki - Deore XT ( mam klamki Shimano Alivio ). Mianowicie przerzutka zachowuje się dziwnie w pewnych momentach, gdy np. zmieniam 'bieg' na 3 przerzutka tak jakby nie była zdecydowana i lata między 3 i 4. Próbowałem już regulacji linką, ale to nie to, bo było bez efektów. Dostałem jakieś informacje o próbie przykręcania i wykręcania śrub z oznaczeniami L i H, jednakże po dwóch i pół godziny prób w ciemno mam dosyć, ponieważ mój informator nie był w stanie określić co daje przykręcanie i wykręcanie. Udawało mi się wyregulować dolne biegi, to górne były źle i na odwrót. Dodam, że rower nówka sztuka, dziś przyjechał.

Prooszę, pomóżcie. To nie może przecież być aż takie trudne :)

a ja powiem tak...stracilem mnostwo czasu na wyregulowanie przerzutek obejrzalem mnostwo filmikow na temat tego jak wyregulowac uzywane a takze nowe przerzutki. niby nie jest to trudne ale zdazaja sie sytuacje gdzie bez doswiadczenia nic mi to nie dawalo. robiac wszystko podrecznikowo i tak bylo zle. po dwoch dniach maksymalnego rabania sie z tym podszedlem do rowerowego obok mnie i zrobili to w jakies 3 min za darmo. pozniej jeszcze podchodzilem z dwa razy z uwagi na to ze nowa linka sie ukladala.

ogolnie oni to robia odruchowo znaja kazdy dzwiek i potrafia dostosowac idealnie reakcje mechanizmu do tego co robi przerzutka. a cala moja meczarnia pozwolila mi nabrac jako tako doswiadczenia z czym sie to je i jak leciutko poprawic. wiec jesli juz masz dosyc to sie nie mecz :icon_lol:

Haha ... prześlęczałem nad tym wczoraj ze 3h, a dziś ojciec popytał kumpli i zadzwonił z informacją, że regulowaliśmy to w złej kolejności :X dziś 15 minut i wszystko działa idealnie. Jedyne co, to jeszcze musi się dotrzeć troszkę siódmy bieg :)

EDIT

I w tym linku co dał safian jest wszystko bdb opisane, właśnie tak jak ja to robiłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...