Skocz do zawartości

[buty] jakiego typu kupić

Barry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jeśli kupiłem rower MTB i lada chwila kupię jeszcze typowo szosowy- potrzebuję dwóch różnych rodzajów butów, czy mam możliwość kupienia jakichś w miarę "uniwersalnych"?

Proszę się nie śmiać z mojego pytania, początkujący jestem jak widać ;)

Chodzi o buty do pedałów zatrzaskowych?

Jeżeli będziesz miał w obu rowerach ten sam system pedałów np. SPD to jedne buty dadzą rade.

W szosówce oczywiście będę miał zatrzaski, ale w MTB mam bez zatrzasków- rozumiem, że w butach przystosowanych do zatrzasków nie sposób jeździć również na rowerze bez zatrzaskowych? :D

Najwyżej dokupię sobie zatrzaskowe również do MTB o ile nie jest to b. duży koszt

:)

Mogę takie założyć zarówno do szosówki (Kellys 1.9) jak i MTB? To odrazu zakupię dwie pary ;)

Rozumiem, że nie ma jakoś mnóstwo typów i do takich pedałów większość standardowych butów będzie pasować?

dzięki

pozdrawiam

• Mod Team

Nie ma miliona typów, są 2: szosowe i MTB, szosowe, różnią się mocowaniem bloku do buta:

SZOSOWE (blok w kształcie trójkąta - jak widać poniżej dziurki na blok w podeszwie tworzą właśnie taki trójkąt):

spec%20sworks%20road%20shoe%2006%20new.jpg

i MTB (blok mocowany na 2 śruby):

spec%20sport%20mtb%2006%20new.jpg

Czasem można znaleźć buty które mają możliwość mocowania obu typów bloków.

Jak widać w butku mtb masz możliwość regulacji położenia bloku i masz bieżnik w podeszwie.

Bierz sobie te 520 albo 540 (mają mocniejsze bebechy), do szosówki i MTB będą ok.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...