Skocz do zawartości

[amortyzator przód] RS Recon XC Solo Air vs RST First Air 2010?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. Co będzie lepszy wyborem RST First Air D czy Rock Shox Recon XC 100mm Solo Air (bez MC)? Jeżdżę ostre XC dlatego amorek musi dobrze pracować oraz być wytrzymały. Ważę 70kg i spotkałem się z opinią że pod moją wagę koniecznie powietrze a tym bardziej po sprężynowej Torze nie byłem zadowolony. Obawiam się pracy Rock Shoxa bez MC. Jak wypadają te 2 amory w stosunku do siebie? Wagowo RST wypada lepiej i czytając wasze opinie o nim zawarte w recenzji RST mam wrażenie że te amorki będą chodzić podobnie. Waga też gra jakieś tam znaczenie bo po mojej poprzedniej Torze (2285g) chciałbym troszkę odchudzić rower z przodu. Dzięki za pomoc.

Napisano

Witaj.

@Swierzak1: rozważ jeszcze raz Epicona.

@Topic: Na Reconie jechałem kawałek (wersja bez MC) - zachowywał się bardzo podobnie do mojego Epicona dlatego w mojej ocenie jest niewarty swoich pieniędzy. Jeżeli chodzi o RST... W mojej okolicy jakiś malutki Team na nich jeździ - spotykam czasem na trasie. Z moich obserwacji wynika, że to dość miękko i płynnie pracujący amortyzator. Ja bym do ostrego XC nie wziął (kiedy porządnie depczę przód musi być dość twardy - chociaż tutaj to kwestia podpompowania). Z dwójki przedstawionej Recon.

Oczywiście nie muszę pisać, że gdybyś dorwał Recona z MC to bierz!

Pozdrawiam!

Napisano

Dzięki serdeczne Olek za odpowiedź w temacie ;) Jeśli RST jest miękki i płynnie pracuje no to czemu nie wziąć? Przynajmniej gdy amorek będzie dobry to firma odbuduje u mnie swoje dobre imię za Gile TnL :P No i RST mam taniej niż RSa...

Napisano

Kupiłem RST - temat można zamknąć.

kolega jest już PO zakupie.

sugerowanie w tym momencie zmiany decyzji jest jak wybijanie z głowy świeżo upieczonemu małżonkowi wizji żony; "ta blondyna lepiej sprawdzi się w warunkach praktycznych niż twoja czarna" :)

Napisano

No panowie dziś przyszedł RST. No i klapa ma rurę sterową 18cm choć w opisie aukcji jest napisane: Rura sterowa: 28,6*260*0 mm, aluminium 7050 :( Bić się z sprzedającym o to? Już wysłałem do niego maila w tej sprawie. A może idzie tą rurę jakoś wymienić? Potrzebowałbym rurę ok. 21cm. Czekam na waszą pomoc.

Napisano

Jeżeli amor nie jest zgodny z opisem w aukcji, to żądaj zwrotu kasy za amor i przesyłkę w obie strony. To nie twoja wina, masz prawo do zwrotu, nie gódź się na połowiczne załatwienie sprawy, chyba, że dostaniesz w zamian amor, który będzie ci pasował...

Rurę sterową można wymienić, ale tak, jak napisałem, to nie powinno być twoje zmartwienie.

PS.

podaj może link do aukcji, poczytamy opis

Napisano

Dzięki premier2.

Oto link do aukcji: http://allegro.pl/item1185172052.html

Po korespondencji mailowej z Panem który mi go sprzedał wynika że znajdzie mi egzemplarz z odpowiednią rurą sterowa więc zajmie się sprawą :)Ogólnie amorek bardzo fajny już na teraz mogę stwierdzić że to trafny zakup lecz ta rura popsuła moje zadowolenie. Ważyłem go i wychodzi zgodnie z tym co producent podaje: 1704g :icon_question:

Napisano

Elegancki. Za taką cenę na pewno dobry zakup. Ciekawe czy skok 80mm też się zgadza? Jak już będziesz miał szczęście troszkę objeździć go, to koniecznie podziel się wrażeniami, bo wciąż mało opinii o tym sztućcu.

Napisano

Tak jak pisałem wyżej - amorek jest naprawdę fajny. Skok 80 - piszę na lewej goleni nawet więc to amorek pewnie dość rzadko spotykany u nas z takim skokiem :) Tam gdzie jeżdżę więcej nie potrzeba. Tylko ta rura sterowa popsuła mi całą uciechę z niego ;)

Napisano

Hmm z rurą już problemu nie ma - dałem mniej podkładek i jest git :icon_wink: Normalnie były 3 podkładki po 10mm każda, dałem jedną 5mm i wszystko pasuje tylko nie wiem czy nie zepsułem w ten sposób geo roweru obniżając mostek o te 2.5cm?

Napisano

Geometrii ramy na pewno nie zepsułeś, jedynie zmieniłeś, obniżyłeś swoją pozycję na rowerze. Będziesz trochę bardziej wyciągnięty i zostanie mocniej dociążane przednie koło. Znaczna różnica in plus na podjazdach.

Najlepiej przejedź się dłuższy odcinek i zobacz czy Ci taka pozycja odpowiada.

Napisano

Również zakupiłem RST First Air RL i moje zdanie na temat firmy RST chyba się zmieni. Moja waga 65kg. Amorek chodzi bardzo ładnie skok 80mm. Na razie rewelacja. Porównuję do amorka z poprzedniego roweru gdzie również było powietrze. Miałem pewne obawy co do firmy ale zdaje się to być nowa era RST...

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...