Skocz do zawartości

[kaseta] ociera o szprychy

3Rider

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Mam następujący problem - staram się zamontować kasetę XT M770 11-32 zdjętą z jednego roweru (na którym działała bez problemu) na piastę Sun Ringle Jumping Flea drugiego roweru. Po montażu kaseta ociera pałąkiem o szprychy. Nie jest to całkowite blokowanie, ale gdy zakręcę kołem trzymając kasetę przy "przechodzeniu" pałąka przez szprychy stawia on delikatny, choć wyczuwalny opór.

Może rozwiązanie problemu jest banalne, ale nic nie potrafię wymyślić. Myślę że podkładki dobrze zamontowałem (pałąk nasunąłem bezpośrednio na bębenek, bez żadnej podkładki) choć może to tu kryje się problem. Przesyłam zdjęcia poglądowe: http://img444.imageshack.us/i/p1290310.jpg/ oraz http://img717.imageshack.us/i/p1290312a.jpg/

Proszę o pilną pomoc :icon_confused:

Napisano

Po pierwsze to jest paJąk. A po drugie ciekawy przypadek tongue.gif. Może spróbuj spiłować lekko te części pająka, bo jeśli kaseta bo przykręceniu nie ma luzu to cała reszta jest ok.

Napisano

Kaseta rzeczywiście po dokręceniu nie wydaje się luźna. Zauważyłem, że w rowerze seryjnym Cube Fritzz The One producent stosuje taką samą kasetę z tą samą piastą, więc nie wiem skąd ta niekompatybilność. Przyszło mi do głowy żeby spiłować ramiona pająka, ale szkoda mi kasety (jest mało używana). Może zastosować jakieś podkładki?

Napisano

Może podczas składania coś poszło nie tak, możesz spróbować powtórzyć operacje tzn. rozkręcić i skręcić na nowo. Tak jak pisał Miecho87 ciekawy przypadek. Jeśli to nie pomoże to możesz delikatnie spiłować pająka.

Napisano

Już kilka razy demontowałem kasetę i składałem na nowo ;) Co do spiłowania, to traktuję to jako absolutną ostateczność (w końcu producent chyba kaset nie szlifował). Znalazłem kolejny rower z podobnym zestawem - Giant Faith 0. Może ma ktoś dokładne zdjęcia zamontowanej u siebie kasety XT?

Napisano

Jest jeszcze możliwość - założyć za kasetę naprawdę cienkie dystanse tak, żeby odsunąć kasetę, żeby tylko nie ocierała - w końcu nakrętka kasety nie jest zbyt długa.

Kolejne pytanie - jaki model kasety? -> Spójrz w wyniki z Google. Chodzi mi o łatwo widoczną różnicę w pająku.

Napisano

Już kilka razy demontowałem kasetę i składałem na nowo ;) Co do spiłowania, to traktuję to jako absolutną ostateczność (w końcu producent chyba kaset nie szlifował). Znalazłem kolejny rower z podobnym zestawem - Giant Faith 0. Może ma ktoś dokładne zdjęcia zamontowanej u siebie kasety XT?

Podaj mi email to zaraz prześlę Ci zdjęcia, w każdym bądź razie u mnie jest przynajmniej 2-3mm odstęp pająka od szprych.

Napisano

Miecho87, model kasety to (tak jak podałem) XT CS-M770 11-32. oxalis , e-mail poszedł na PW. Dzięki Panowie za odzew, czekam na dalsze pomysły ;)

Napisano

A czy to nowe koło na piaście Sun Ringle jest zaplecione fabrycznie, czy może jest to koło składane, bo według mnie przyczyną tego ocierania może być niewłaściwy zaplot koła, tzn. obręcz względem piasty jest minimalnie przesunięta w stronę kasety.

Napisano

Sorry, nie zauważyłem modelu, skupiłem się na zdjęciu.

Jesteś pewny, że to 770? Bo tak patrząc na zdjęcia w necie to ja widzę co innego. Pierwsze rozróżnienie tyczy się ilości ramion pająka - 4 w kasecie 11-32 i 5 w kasecie 11-34. Ma to o tyle znaczenie, że:

CS-M760 11-32:

183923-6.jpg

Źródło

Potwierdzone również tu i tu.

CS-M760 11-34:

183923-7.jpg

Źródło

CS-M770 11-32:

Jedyna sensowna fota od tyłu jest tu.

CS-M770 11-34:

SKU22313.jpg

Źródło

Napisano

oxalis, koła zaplecione fabrycznie. Moim zdaniem dobrze (obręcz nie jest przesunięta, nie "biją"). Co do zdjęć które mi posłałeś - czy nie masz tam przypadkiem podkładki pomiędzy kasetą a bębenkiem (takiej jak radził Miecho87)?

Z kasetą to ciekawa historia. Na pewno ma 4 ramiona i 32 zęby, ale:

- z tyłu wygląda jak model M760 (czyli kaseta z 2004, jeśli się nie mylę - pierwsze zdjęcie od Miecho87),

- jednocześnie na korpusie i nakrętce ma napis M770 (co sugeruje model 2008). Ten jednak według zdjęcia od Miecho87 ma nieco inny pałąk - wygląda to tak, jakby kaseta była "hybrydą".

Za niedługo podeślę zdjęcia na dowód.

Napisano

3Rider ja tam nie mam żadnej podkładki, pająk idzie od razu na bębenek, i tak jak pisałem mam tam w najwęższym miejscu 3mm odstęp, coś u Ciebie musi być naprawdę nie tak, przecież teoretycznie tam powinien być taki odstęp, żeby spokojnie weszła plastikowa osłona szprych:

o coś takiego http://www.rowerek.pl/index.php?products=product&prod_id=607

Słuchaj a może miałbyś szanse podskoczyć do sklepu rowerowego i przymierzyć inną kasetę na pająku, wtedy będziesz pewien że jeżeli druga kaseta też nie wejdzie to znaczy że z kołem jest coś nie tak, i to nim trzeba będzie się zająć, a jeżeli będzie pasowało bez problemu to wtedy dopiero zacznie się kombinować ze szlifowaniem kasety lub z podkładkami.

Napisano

Myślę że masz rację. Chciałem się dowiedzieć czy nie składam czegoś źle, ale skoro podkładki tam nie powinno być a kaseta ociera, to przecież nic nie wykombinujemy :)

Sprawdzę czy inna kaseta pasuje (myślę że tak), a później będę szlifował / wkładał podkładki / wymieniał kasetę - bo to chyba jedyne możliwości.

Jeszcze jedną rzecz chciałbym dokończyć - prześlę obiecane zdjęcia dotyczące kasety, bo sam się zastanawiam - jaki mam model (M770 czy M760).

Jak na razie - obu udzielającym się w temacie - dzięki za podpowiedzi :D

• 3 tygodnie później...
Napisano

To samo miałem na początku roku z m770 i kołami gipiemme. Poprzednia m760 śmigała, zaś w tej te wystające piny (a właściwie jeden) haczył o dwie czy trzy szprychy, wszystko ogólnie było bardzo blisko siebie. Wkładanie podkładek nic nie dawało, bo później gwint w nakrętce nie łapał za bębenek. Ostatecznie kaseta poszła w imadło, a w rękę kątówka. Problemu nie ma, a kaseta waży ciut mniej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...