rowerz Napisano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Witam,posiadam hamulec avid juicy 3 zamontowany na tylnym kole,tarcza 160 oryginalna avida... Ogólnie byłem z niego bardzo zadowolony,dopóki troszkę smaru w spreju nie pociekło mi na tarczę... Efekt był taki... brak hamowania... Postanowiłem umyć tarczę... położyłem rower... wylałem na nią płyn do naczyń i wyszorowałem... Dokładnie spłukałem wodą... Dalej nic... Rower nie hamuje... Zdenerwowałem się... ściągnąłem koło i wyczyściłem według tego poradnika http://bikeaction.pl/forum/czyszczenie-tarcz-i-klockow-t42667.html tylko zamiast rozpuszczalnika użyłem nitro firmy dragon: Bardzo dokładnie wymyłem nim tarczę,a klocki delikatnie polałem,podpaliłem,później lekko przetarłem papierem ściernym... po około 2h założyłem na rower,jazda próbna a tu Hamuje beznadziejnie,może czuć minimalną poprawę niż przed czyszczeniem ale to jest czysta parodia nie hamowanie... Jak stane na pedałach i bardzo mocno ścisnę klamkę to na piasku uda mi się zablokować koło... Nie wydaje się żebym hamulec miał zapowietrzony bo klamka nie dochodzi do gripa a tłoczki ładnie przylegają do tarczy tyle że się "ślizgają" ... Dobra trochę się rozpisałem ale tak wygląda problem... Proszę o pomoc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artursx1 Napisano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 I co się dziwisz ? Musisz teraz dotrzeć tarcze . Udaj się na większa górkę , zjeżdżaj na ciągłej modulacji aby przepalić wszystko co masz na tarczy i będą znowu żylety . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerz Napisano 17 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Myślisz że takie coś pomoże aż w takim stopniu? Że aż z takiego spowalniania hamulce zaczną "hamować" ?? Dzisiaj zrobiłem 5 km ale zero poprawy... Miało być 20 km ale złapałem gume... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 a ja poradzę Ci inaczej jeżeli ze swoich j3 chcesz wyciągnąć całą siłę i potencjał jaki posiadają wyślij je do Andrew!- ja tak zrobiłem i jestem zaskoczony jaki potencjał one w sobie chowają, moja klamka ma taki skok jałowy jak w filmiku Andrew'a poczytaj sobie ten temat i to rozważ- http://www.forumrowerowe.org/topic/52065-serwis-avidow-odpowietrzanie-prostowanie-tarcz-itp/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerz Napisano 17 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Dobra na razie zrobie to co mogę samemu... Gdybym mieszkał we Wrocławiu to by była inna gadka... Dobra jeszcze jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 poczta polska chyba jeszcze istnieje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerz Napisano 17 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Dobra skończmy tą gadkę... U siebie w mieście jak coś też mam serwis avida,może troszkę drożej niż u Andrew'a Ale i tak mi wyjdzie taniej niż bym to wysyłał kurierem czy pocztą... Może po prostu szkoda mi pieniędzy na razie jak mogę coś sam pogrzebać? Dobra jakie macie pomysły by polepszyć pracę hamulca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 tylko uważaj żeby czegoś nie zepsuć musisz być bardzo delikatny i nic na siłę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artursx1 Napisano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 MonoVan te hamulce trzeba dotrzeć najpierw , a Andrew raczej nie będzie mu ich docierał . 5km na dotarcie hamulców to malutko , jakbyś ciągle jechał na zaciśniętym w 50% zacisku to byś je dotarł z pewnością . Idź na górkę , kilka zjazdów na modulacji 60% i potem będą normalnie działały . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerz Napisano 17 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 dobra jutro jak będzie ładna pogoda to tak zrobię... i napisze co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerz Napisano 23 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Już wiele kilometrów nabite... Z górek zjeżdżam tylko na zacisniętym hamulcu... Czasem tak do połowy a czasem prawie całkowicie mimo tego i tak nie zahamuje... Raz to już rozgrzałem tarczę prawie do czerwoności... i nic nie pomogło Dalej praktycznie 0 hamowania tylko spowalnianie... Doradźcie co mam robić bo już nie mam siły... Wywale tego juicy i założe poczciwego vbrake... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 ja bym radził zrobić serwis zacisku być może jest coś z tłoczkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerz Napisano 24 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 nie wiem... Ale tłoczki po naciśnięciu idealnie przylegają to tarczy... Z taką siłą jak naduszę klamkę z taką siłą one działają... Co prawda jeden działa troche wolniej i później dotyka tarczy niż ten drugi ale myślę że to nie jest nic poważnego bo u moich znajomych niekoniecznie w juicy też jest tak samo... I wszystko działa jak należy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 to bardzo dziwne ja waże ponad 100kg i mi hamują super z tym że były tuningowane przez Andrewa, dziwi mnie to że mogą nie hamować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Na pewno musisz wymienić klocki albo wypalić je nad palnikiem gazowym. Nawet jeżeli tłoczki w zacisku chodziłyby kiepsko, to hamulec jakoś by hamował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerz Napisano 24 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 No właśnie... Wcześniej hamował bardzo dobrze... Dopóki nie nasmarowałem łańcucha i coś ściekło na tarczę... Przypominam że tarcze dokładnie wyczyściłem nitrem dragon,a klocki polałem i podpaliłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adish Napisano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 a jakie masz klocki ? jak organiki to możesz je wyrzucić. Chłoną wszystko bardzo szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerz Napisano 24 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Jest jakiś sposób by sprawdzić czy to organiki czy inne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 a masz te klocki w hamulcu od nowości? Jeżeli tak, to zamawiaj od razu nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreteda Napisano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 wymien na nowe i po kłopocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerz Napisano 24 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Wiesz co może jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to nic nie mów? Ja ci podam nr konta a ty dasz mi kaske na nowe co? Da się jakoś to odróżnić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kkkrajek18 Napisano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 aż taki wielki wydatek to nie jest... jak miales kase na Avidy to na klocki tez powinienies liczyc... koledzy ci tylko podpowiadają co zrobic spokojnie z resztą moim zdaniem nowe klocki załatwią sprawę Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Oryginalne organiczne klocki mają czarne blaszki. Na odwrocie klocka napisane jest AVID O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerz Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 No tak ale idąc takim tokiem myślenia powinienem powiedzieć: A co mi tam ide kupić nowe Avid elixir i pojade na serwis niech mi to założą i wyregulują,co ja ze starymy juicy będe sie bawić Dobra mniejsza o to,chyba nie mam oryginalnych,blaszka jest taka srebrna a na niej jest tak niedokładnie napryśnięty jakiś zielony lakier... Klocki są nówki i szkoda mi ich wymieniać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 następnym razem zwrócisz na nie uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.