Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy] Avid juicy 3

rowerz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,posiadam hamulec avid juicy 3 zamontowany na tylnym kole,tarcza 160 oryginalna avida... Ogólnie byłem z niego bardzo zadowolony,dopóki troszkę smaru w spreju nie pociekło mi na tarczę... Efekt był taki... brak hamowania... Postanowiłem umyć tarczę... położyłem rower... wylałem na nią płyn do naczyń i wyszorowałem... Dokładnie spłukałem wodą... Dalej nic... Rower nie hamuje... Zdenerwowałem się... ściągnąłem koło i wyczyściłem według tego poradnika http://bikeaction.pl/forum/czyszczenie-tarcz-i-klockow-t42667.html tylko zamiast rozpuszczalnika użyłem nitro firmy dragon:

100afw.th.jpg

Bardzo dokładnie wymyłem nim tarczę,a klocki delikatnie polałem,podpaliłem,później lekko przetarłem papierem ściernym... po około 2h założyłem na rower,jazda próbna a tu :icon_wink: Hamuje beznadziejnie,może czuć minimalną poprawę niż przed czyszczeniem ale to jest czysta parodia nie hamowanie... Jak stane na pedałach i bardzo mocno ścisnę klamkę to na piasku uda mi się zablokować koło... Nie wydaje się żebym hamulec miał zapowietrzony bo klamka nie dochodzi do gripa a tłoczki ładnie przylegają do tarczy tyle że się "ślizgają" ...

Dobra trochę się rozpisałem ale tak wygląda problem... Proszę o pomoc...

a ja poradzę Ci inaczej jeżeli ze swoich j3 chcesz wyciągnąć całą siłę i potencjał jaki posiadają wyślij je do Andrew!- ja tak zrobiłem i jestem zaskoczony jaki potencjał one w sobie chowają, moja klamka ma taki skok jałowy jak w filmiku Andrew'a poczytaj sobie ten temat i to rozważ- http://www.forumrowerowe.org/topic/52065-serwis-avidow-odpowietrzanie-prostowanie-tarcz-itp/

Dobra skończmy tą gadkę... U siebie w mieście jak coś też mam serwis avida,może troszkę drożej niż u Andrew'a Ale i tak mi wyjdzie taniej niż bym to wysyłał kurierem czy pocztą...

Może po prostu szkoda mi pieniędzy na razie jak mogę coś sam pogrzebać?

Dobra jakie macie pomysły by polepszyć pracę hamulca?

MonoVan   te hamulce trzeba dotrzeć najpierw , a Andrew raczej nie będzie mu ich docierał . 

5km na dotarcie hamulców to malutko , jakbyś ciągle jechał na zaciśniętym w 50% zacisku to byś je dotarł z pewnością . Idź na górkę , kilka zjazdów na modulacji 60% i potem będą normalnie działały . 

Już wiele kilometrów nabite... Z górek zjeżdżam tylko na zacisniętym hamulcu... Czasem tak do połowy a czasem prawie całkowicie mimo tego i tak nie zahamuje... Raz to już rozgrzałem tarczę prawie do czerwoności... i nic nie pomogło ;) Dalej praktycznie 0 hamowania tylko spowalnianie... Doradźcie co mam robić bo już nie mam siły... Wywale tego juicy i założe poczciwego vbrake...

nie wiem... Ale tłoczki po naciśnięciu idealnie przylegają to tarczy... Z taką siłą jak naduszę klamkę z taką siłą one działają... Co prawda jeden działa troche wolniej i później dotyka tarczy niż ten drugi ale myślę że to nie jest nic poważnego bo u moich znajomych niekoniecznie w juicy też jest tak samo... I wszystko działa jak należy...

No tak ale idąc takim tokiem myślenia powinienem powiedzieć: A co mi tam ide kupić nowe Avid elixir i pojade na serwis niech mi to założą i wyregulują,co ja ze starymy juicy będe sie bawić :wallbash:

Dobra mniejsza o to,chyba nie mam oryginalnych,blaszka jest taka srebrna a na niej jest tak niedokładnie napryśnięty jakiś zielony lakier... Klocki są nówki i szkoda mi ich wymieniać...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...