maciej762 Napisano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 (edytowane) Dobry, zamierzam kupić rower, przymierzam się do 29era od krossa, rozmiar ramy będzie wystarczający? Nie mam doświadczenia w normalnych rowerach. W 26" szukałbym raczej 20/21, kross niestety wyboru w rozmiarach 29" nie przewidział. Edytowane 17 Sierpnia 2010 przez maciej762 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kucharz1986 Napisano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Mam unpluggeda i 184 cm wzrostu. Fabrycznie jest sztyca 35cm - za krótka bede musial kupic 40cm. Normalnie przy ramie 19 cali mam sztyce(40cm) wyciagnieta 2,5 cm od znaku ostrzegawczego. Musze dodac ze mam dlugie nogi jak na swoj wzrost. Dla Ciebie powinna wystarczyc ta 40ka wyciagnieta na maxa a jak nie to moze cos rooxa(43cm) albo thomson(41cm). A tak btw unplugged to swietny wybór, daje bardzo duzo frajdy z jazdy:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 przy 186 cm podczas testów czułem się bardzo komfortowo, dodatkowe 4 cm nie powinny być przeszkodą, jak coś dasz troszkę dłuższy mostek od standardowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 (edytowane) BBB ma sztyce Longscraper o długości 450mm o średnicy 27,2 i 31,6. Nie wiem czy pasują, bo Kross nie chwali się jaką dał średnicę. Edytowane 28 Sierpnia 2010 przez zekker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 27,2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej762 Napisano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Rower faktycznie był odpowiedni. Seryjny mostek poszedł od razu na minus przy składaniu z paczki, sztyca seryjna na półkę. Przy pomocy Nabiała kupiłem Smica'e Pro 400mm. Dużo lepiej. Pozycja wyciągnięta, przyjemnie, sztycy w ramie optymalnie. Za to rama pękła pod główką (jakoś po 40dniach :]), czekam na nową. Dzięki za pomoc i rozwianie wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 3 Października 2010 Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Pękła przy katowaniu czy "tak po prostu"? Nie będziesz się bał na kolejnej? ps. 19 cali na 29er to mniej więcej 21 cali na zwykłym, pewnie dlatego ci pasuje. Inna sprawa, że długość nogi może się różnić często i o 5 cm przy tym samym wzroście u dwóch osób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej762 Napisano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Co rozumiesz przez pojęcie katowania? Zjazd z krawężnika na 2 koła? Kupiłem 17 siepnia, 22 września zauważyłem pęknięcie. (ah te nawyki oglądania spawów z czasów streetówki) Propsy dla Krossa, przyslali kuriera na swój koszt, na drugi dzień rower był u nich, kolejnego zadzwoniłem i gadałem z kierownikiem serwisu i nowa rama dla mnie jest już zamówiona, możliwe, że dostane tą od Big Wheela. Czyli to samo w innym malowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagno Napisano 3 Października 2010 Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Ta od Big Wheela raczej nie ma naciągu łańcucha przy suporcie więc odpada. Chyba, że się mylę..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej762 Napisano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Mam frotke na ramę więc aż tak mnie problem za długiego łańcucha nie martwi, poza tym i tak zamierzam złożyć jakiś skromny napęd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rastatajm Napisano 6 Października 2010 Udostępnij Napisano 6 Października 2010 (edytowane) Jaką frotkę na ramę? Dołożę swoje co do rozmiaru - mam 186cm i też miałem okazję testować - czułem się wyśmienicie, plecki i ręce wyprostowane, ekstra...po powrocie na 26" czułem się jak na rowerze młodszego brata:) Edytowane 6 Października 2010 przez rastatajm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej762 Napisano 8 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Osłone liardskinsa, nazywam ją pieszczotliwie frotką. Dostałem nową ramę, rower wczoraj wrócił. ekstra...po powrocie na 26" czułem się jak na rowerze młodszego brata:) miałem podobne wrażenia, na 29" czuję się dużo lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 8 Października 2010 Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Dołożę swoje co do rozmiaru - mam 186cm i też miałem okazję testować - czułem się wyśmienicie, plecki i ręce wyprostowane, ekstra...po powrocie na 26" czułem się jak na rowerze młodszego brata:) A jaką masz ramę w swoim rowerze? Podaj rozmiar i najlpiej model. Może jeździsz na zbyt małej po prostu? Ja plecy też mam proste, ale ręce powinny być lekko ugięte (czytaj: nie całkiem wyprostowane), coby kontroli nie tracić w razie wjechania w jakieś przeszkody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiomek Napisano 26 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 A nie wiecie jak wygląda kwestia gwarancji w sytuacji, kiedy został zmieniony osprzęt. Powiedzmy kupuję takiego krossa, zmieniam przerzutki i kierownice i rama mi pęka. Czy gwarancja na ramę jest nadal ważna? Zdemontowany, oryginalny osprzęt chciałbym oczywiście sprzedać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 26 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 gwarancja musi zostac uznana, o ile nie udowodnia ci, ze wsadziles widelec, ktory zmienil geometrie, badz pochwalisz sie, ze strzelila na maratonie/wyscigu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 26 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 nie bylbym taki pewien wszelkie zmiany wprowadzone poza serwisem krossa to podstawa do nie uznania gwarancji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 26 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 (edytowane) mialem rower krossa, pytalem...liczy sie 1 przeglad, ktory kupujac przez neta jest od razu wpisany, reszta czesci podlega przeciez zuzyciu eksploatacyjnemu, a co ma przerzutka do strzelenia ramy przy glowce? inna sprawa jest, ze wiele firm w celu ograniczania dodatkowych kosztów 1. reklamacje z automatu odrzuca... Edytowane 26 Lutego 2011 przez nabial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiomek Napisano 26 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Na stronie http://www.kross.pl/pol/services/index pod FAQ znalazłem: 6. Czy posiadając rower Kross na gwarancji mogę wymieniać amortyzator nie tracąc jej? Punkt 7 Karty Gwarancyjnej Kross stanowi, że gwarancja traci swą ważność , m.in., w przypadku: Wprowadzania przez użytkownika zmian konstrukcyjnych, Montażu innych części niż oryginalne bez zgody producenta, Nieprawidłowego montażu lub stosowania niezgodnych produktów, na przykład: oleje, smary. Samodzielnej, niewłaściwej naprawy przez użytkownika Ponadto gwarancji nie podlegają materiały i elementy ulegające zużyciu w trakcie normalnej eksploatacji, takie jak: opony, chwyty, klocki, hamulcowe, zużycie wolnobiegu bądź łańcucha. Jak widać niedozwolone jest wymienianie części, jeżeli chcemy zachować gwarancję. Wymiana może nastąpić jedynie przy uwzględnieniu gwarancji i we właściwym punkcie serwisowym. Więc chyba nic z tego... W autoryzowanym serwisie ciężko będzie wymienić nowy napęd na inny mówiąc, że jest zużyty. No chyba, że serwis byłby zaprzyjaźniony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 26 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 albo mnie wprowadzili w blad, albo od tego czasu zmienili zapiski...tak, czy siak sor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiomek Napisano 26 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 bede jeszcze obsypywal pytaniami producenta, jak dowiem sie o jakims sposobie wymiany czesci bez utraty gwarancji, dam znac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 2 Marca 2011 Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Trzeba napisać plan zmian osprzętu i otrzymać od Krossa zgodę, zatwierdzenie... Ciekawe czy to przejdzie....Czy ktokolwiek odpisze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej762 Napisano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 ITR, kontaktuj się telefonicznie, pocztę rzadką odczytują. Jak przedzwonisz to dopiero zobaczą czy przyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi