Skocz do zawartości

[sztyca] gdzie kupić śrubke?.

almaster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Dziś ściągnąłem w końcu jakimś cudem ową śrubkę, której gwint wyglądał tragicznie. Szukałem więc nowej:

W Obi, Castoramie, 5 rowerowych i nic, nie ma. Moja sztyca pochodzi z roweru kelly's madman 2005, Ritchey 30.4.

Gość w Castoramie próbował coś tam na nią nałożyć, ale blokowało się i powiedział że to nie ósemka więc nie ma. W Obi natomiast też sprawdzał i powiedział że to nie ósemka, jednak nie nakładał tego do końca. Gdzie mogę dostać poszukiwaną przeze mnie śrubkę i jaka to śrubka, jak to sprawdzić?. Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

Najlepiej w sklepie ze śrubkami :thumbsup: Mieszkasz w dużym mieście więc bez problemu taki sklep znajdziesz. Starą śrubę weź na wzór.

Napisano

Tylko mam nadzieję, że przed próbą wkręcenia nowej śruby potraktowałeś penetratorem nakrętkę tej śruby i jako tako ją czyściłeś, bo to właśnie powinna być M8, a skoro twierdzisz że stara śruba miała tragicznie wyglądający gwint to miało to też wpływ na stan gwintu w nakrętce no chyba, że się Ritchey postarał i do twojej sztycy dał śrubę z drobnozwojnym gwintem ;) ale chyba tak źle to nie jest.

Napisano

8mm szerokość, a długość 45. Kupiłem też szerokości 8mm w końcu, ale...jak ta moja starsza śruba wchodzi prawie do końca, to ta nowa wchodzi kawałek, czyli przechodzi przez to pierwsze mocowanie siodełka, a do drugiego już nie chce się wkręcić...Daję zdjęcia starej, oryginalnej śrubki, niestety mam tylko telefon na ten czas.

ccdcc22ac7bf7abdm.jpg

4654fdbd395779c9m.jpg

61878060e614534bm.jpg

Napisano

Możliwe. Właśnie tam gdzie się ma wkręcać, tam nową można obrócić raz, ledwo się wkręca, a stara wkręca się prawie do końca.

Dobra, przykręciłem tą starą śrube, zamontowałem siodełko , ale tak, że śrube jakoś da się odkręcić.

Napisano

Czyli w razie czego idź do sklepu ze śrubami ze starą oryginalną póki jeszcze ma jakiś gwint, tam powinni mieć grzebień do mierzenia gwintów, zmierz i będziesz wiedział jaką kupić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...