BartekO2 Napisano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Witam ostatnio mam maly problem, wcale nie jezdze duzo a sciegna mnie bola.. co robic z tym, jakies rady czy cos ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morganfriman Napisano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 witaj w klubie tyle ze ja ewidentnie sciegno przeciazylem. Mozliwe ze nie tyle dokucza Tobie bol sciegien co pochewek sciegnistych. Mi ortopeda zalezil smarowac fastum i przestac biegac na jakis czas. Na rowerze pozwolil jezdzic. Niektorzy tez zalezaja leki doustne przeciwzapalne. No i najlepiej pauza 6 tygodni. A no i jeszcze jedna sprawa. Jak masz mozliwosc w sklepie ortopedycznym niech Tobie zrobia wkladki pod piety - by achilles sie skrocil podczas chodzenia - to go odciazy Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Jeśli ból utrzymuje się od jakiegoś czasu to pewnie zapalenie ścięgna. Ortopeda (!) i przerwa od sportu. Nie radzę lekceważyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agamtb Napisano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Achillesy są trudne do leczenia, a samo leczenie długotrwałe, więc nie radzę lekceważyć. Sio do dobrego ortopedy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orba Napisano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Dopóki ścięgno nie "skrzypi" i nie wylazła opuchlizna nad nim to można zastosować polecane mazidło jak fastum oraz dobrze wyprofilowane obuwie w podpiętką. Jeśli masz poranny problem z chodzeniem po schodach to już zalecana jest rehabilitacja. Powinno być wykonane USG. Ja nadwyrężyłam sobie oba ścięgna przygotowując się do zawodów w nordic walking i na jakiś czas tylko rower mi pozostał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekO2 Napisano 17 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 teraz juz jest ok, przy chodzeniu mi nie przeszkadza, tylko np przy wiekszych dystansach >100km na rowerze, ale i tak mysle ze warto wyleczyc to do konca, dostalem skierowanie do ortopedy i zamierzam tam isc. Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Warto skontrolowac wysokosc siodelka. Siodlo zbyt wysoko moze powodowac bol sciegien achillesa, nie nalezy przesadzac bo siodlo mocno za nisko tez moze byc niekorzystne. Siodlo ustawic wedlug ogolnie znanych metod ewentualnie pare mm nizej i sprobowac czy jest lepiej. Dodatkowo mozna pokombinowac z blokami. Jezeli sa ustawione mocno do przodu to wtedy achilles wiecej pracuje bo wykorzystuje sie bardziej efekt dzwigni stopy. Cofniecie blokow w glab buta powinno odciazyc achillesa. W takim przypadku nalezy tez pamietac, ze noga sie skraca i odpowiednio obnizyc siodelko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morganfriman Napisano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Siodlo ustawic wedlug ogolnie znanych metod ewentualnie pare mm nizej i sprobowac czy jest lepiej. no ja np. obnizylem siodelko a to nie pomoglo bo robilem wiekszy ruch stopa opuszczajac stope i jeszcze bardziej obciazajac achillesa. Wiec nie polecam. Ale cofniecie blokow jak najbardziej sensowne i ok (tylko czy kolana z powodu zmiany ustawien nie beda marudzic?!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Jezeli dawales piety w dol to siodlo bylo faktycznie zbyt nisko, trzeba wyczuc moment, gdzie jest ok nie dokucza achillesom i kolanom. Zmiana blokow wiecej daje i raczej od tego nalezy zaczynac. Mam tez problemy z kolanami po przesunieciu blokow w tyl nie odczulem jakiejs zmiany. Co prawda taka pozycja podobno wymusza nieco nizsza kadencje, ale nie odczulem tego i nadal krece z wysoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.