filmofoniak Napisano 16 Sierpnia 2010 Napisano 16 Sierpnia 2010 Jakis czas temu zmienilem pedaly w moim hexagonie v4, jednak chce zalozyc do nich noski (na spd nie mam kasy ) Czy te pedały pasuja do nosków? Kazdy model nosków podejdzie? No i jakie noski lepiej kupic? bezpaskowe czy moze standardowe z paskiem? Jezdze glownie szosa oraz okoliczne trasy mtb, ale bardziej amatorsko, choc mam w planach zajac sie tym na powaznie fotki pedałów: Z gory dzieki za odpowiedzi
Mod Team safian Napisano 16 Sierpnia 2010 Mod Team Napisano 16 Sierpnia 2010 Nie, nie mają takich dziurek na paski bardziej w środku pedała tak jak tu: Chyba, że dałoby jakoś rade pociągnąć paski pod tą częścią
filmofoniak Napisano 16 Sierpnia 2010 Autor Napisano 16 Sierpnia 2010 aha, a co z noskami bez paskowymi? np. te: http://allegro.pl/item1185123099_noski_bezpaskowe.html
Fenthin Napisano 16 Sierpnia 2010 Napisano 16 Sierpnia 2010 Moim zdaniem jak już noski, to tylko z paskami. To wyżej takie ni w pięść ni w oko.
Mod Team safian Napisano 16 Sierpnia 2010 Mod Team Napisano 16 Sierpnia 2010 Tak, będzie ok (zapomniałem o takich ), będziesz musiał tylko odkręcić odblask z jednej strony.
Sandacz Napisano 16 Sierpnia 2010 Napisano 16 Sierpnia 2010 "filmofoniak" - klatka Twojego pedału przystosowana jest do nosków: http://img839.imageshack.us/img839/953/noski.jpg a w korpusie powinny być szpary, przez które przeciąga się paski. Zgadzam się z przedpiścą, że bezpaskowe noski to bez sensu, bo ideą tego systemu jest - podobnie jak w zatrzaskowych - połączenie stopy z pedałem, uniemożliwiające uciekanie piety na bok a także pozwalające ciągnąć do góry (oczywiście, pasek musi być mocno zaciągnięty, bo jednak to nie SPD)...
lajtspid Napisano 17 Sierpnia 2010 Napisano 17 Sierpnia 2010 Zgadzam się z przedpiścą, że bezpaskowe noski to bez sensu, bo ideą tego systemu jest - podobnie jak w zatrzaskowych Na szosie owszem, ale spróbujcie MTB z zaciśniętymi paskami
filmofoniak Napisano 17 Sierpnia 2010 Autor Napisano 17 Sierpnia 2010 ale powiedzcie mi jedna wazna rzecz... lepiej juz kupic te noski bezpaskowe, czy moze jezdzic na samych "platformach"? Mi sie wydaje ze z noskami chyba lepiej niz juz bez niczego... A wy jak myslicie?
Sandacz Napisano 17 Sierpnia 2010 Napisano 17 Sierpnia 2010 Jeżdżąc po mieście pasków nie zaciągam, na okres od jesieni do wiosny całkowicie odkręcam noski - i właściwie nie odczuwam potrzeby ich posiadania podczas relatywnie krótkich, lekkich wypadów - także po drogach polnych czy leśnych. Bezpaskowe niewątpliwie utrudniają uślizg buta z pedałów przy ich pchaniu (ale dobry bieżnik w butach na ogół wystarcza), ale poza tym niewiele wnoszą w terenie - wspomniany brak możliwości ciągnięcia, zwłaszcza podczas podjazdów. Noski w "sezonie" służą mi głównie w bicyklu na slickach na długie wypady (pow. 100km) po dobrych drogach, bo pozwalają w pewnych sytuacjach mocniej i efektywniej pociągnąć. W teren mam drugi rower z SPD. Konkluzja moja jest taka: gdyby mi noski dzisiaj "wyparowały", nie kupiłbym bezpaskowych, ewentualnie znowu bym nabył noski paskowe...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.