Skocz do zawartości

[koła] same hamują

zoscar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich biker'ów.

Ostatnio zauważyłem, że przednie koło po popchnięciu szybko przestaje się kręcić. Myślełem, że to przez hamulce (V-ki), ale gdy je odczepiłem, koło cały czas samo hamowało. Wiecie co to może być? Jeśli tak to jak to naprawić? A właśnie!, zapomniałem dodać, że rower na tych kołach ma przejechane równo 9400 kilometrów, i jeszcze nic w okolicach piast przy nim nie robiłem :icon_cool: (tzn. ani nie czyściłem, ani nie smarowałem). Dzięki za pomoc.

Napisano

Dobra dzięki.

Macie może link do jakiejś instrukcji, co muszę zrobić?

[/quot

Wszystko zależy czy masz piasty jak na zdjęciu czy skręcane z obu stron.Jedne (jak na foci) można regulować z jednej strony przez dokręcanie (tylko kaseta), lub zwykłe czyli łożyskowe regulowane z obu stron (jeśli takie -dobra rada wymienić całe koła)poprzez dokręcanie lub luzowanie (w tym przypadku)śrub na wale piasty.

post-132425-1282061522,62_thumb.jpg

Napisano

Zabardzo się na tym nie znam, ale odkręciłem śruby(z dwóch stron) i wyjąłem taką długą wraz ze wszystkimi(20) tymi małymi kuleczkami. Wszystko było strasznie brudne, oblepione smarem, kurzem. Wymyłem wszystko mydłem i wytarłem szmatką, po czym odłożyłem na miejsce tak jak było na początku. Teraz działa o wiele lepiej, lecz wydaje mi się, że nadal trochę hamuje, ale to może tylko złudzenie.

Napisano

Zabardzo się na tym nie znam, ale odkręciłem śruby(z dwóch stron) i wyjąłem taką długą wraz ze wszystkimi(20) tymi małymi kuleczkami. Wszystko było strasznie brudne, oblepione smarem, kurzem. Wymyłem wszystko mydłem i wytarłem szmatką, po czym odłożyłem na miejsce tak jak było na początku. Teraz działa o wiele lepiej, lecz wydaje mi się, że nadal trochę hamuje, ale to może tylko złudzenie.

Zadam głupie pytanie, nałożyłeś smar?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...