zoscar Napisano 16 Sierpnia 2010 Napisano 16 Sierpnia 2010 Witam wszystkich biker'ów. Ostatnio zauważyłem, że przednie koło po popchnięciu szybko przestaje się kręcić. Myślełem, że to przez hamulce (V-ki), ale gdy je odczepiłem, koło cały czas samo hamowało. Wiecie co to może być? Jeśli tak to jak to naprawić? A właśnie!, zapomniałem dodać, że rower na tych kołach ma przejechane równo 9400 kilometrów, i jeszcze nic w okolicach piast przy nim nie robiłem (tzn. ani nie czyściłem, ani nie smarowałem). Dzięki za pomoc.
Fenthin Napisano 16 Sierpnia 2010 Napisano 16 Sierpnia 2010 Zajrzyj do piast. Na 99% zajechane łożyska przy takim przebiegu.
Onek Napisano 16 Sierpnia 2010 Napisano 16 Sierpnia 2010 Tak jak pisał mój poprzednik, problem w piaście sie znajduje
zoscar Napisano 16 Sierpnia 2010 Autor Napisano 16 Sierpnia 2010 Dobra dzięki. Macie może link do jakiejś instrukcji, co muszę zrobić?
michalkielce Napisano 17 Sierpnia 2010 Napisano 17 Sierpnia 2010 Dobra dzięki. Macie może link do jakiejś instrukcji, co muszę zrobić? [/quot Wszystko zależy czy masz piasty jak na zdjęciu czy skręcane z obu stron.Jedne (jak na foci) można regulować z jednej strony przez dokręcanie (tylko kaseta), lub zwykłe czyli łożyskowe regulowane z obu stron (jeśli takie -dobra rada wymienić całe koła)poprzez dokręcanie lub luzowanie (w tym przypadku)śrub na wale piasty.
zoscar Napisano 17 Sierpnia 2010 Autor Napisano 17 Sierpnia 2010 Zabardzo się na tym nie znam, ale odkręciłem śruby(z dwóch stron) i wyjąłem taką długą wraz ze wszystkimi(20) tymi małymi kuleczkami. Wszystko było strasznie brudne, oblepione smarem, kurzem. Wymyłem wszystko mydłem i wytarłem szmatką, po czym odłożyłem na miejsce tak jak było na początku. Teraz działa o wiele lepiej, lecz wydaje mi się, że nadal trochę hamuje, ale to może tylko złudzenie.
Onek Napisano 17 Sierpnia 2010 Napisano 17 Sierpnia 2010 No na pewno jak nie czyściłeś w ogóle to zmuliło to piaste ale problem może też być w łożyskach
Fenthin Napisano 17 Sierpnia 2010 Napisano 17 Sierpnia 2010 Zabardzo się na tym nie znam, ale odkręciłem śruby(z dwóch stron) i wyjąłem taką długą wraz ze wszystkimi(20) tymi małymi kuleczkami. Wszystko było strasznie brudne, oblepione smarem, kurzem. Wymyłem wszystko mydłem i wytarłem szmatką, po czym odłożyłem na miejsce tak jak było na początku. Teraz działa o wiele lepiej, lecz wydaje mi się, że nadal trochę hamuje, ale to może tylko złudzenie. Zadam głupie pytanie, nałożyłeś smar?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.