descanting Napisano 18 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 stefan obawiam się że od harfy drogą meilowa za wiele się nie dowiesz. Czasami tam do nich podejdę w serwisie jakies pierdółki można u nich wykombinowac ale ceny to maja wyższe niż u dystrybutorów SRAm gdzie opychają te wszystkie Truvaty, Sramy,Avid i RokiSzoki:) Jak kupowałeś u nich te BB7 to powiedz ile kosztowały będzie jasne jakie masz Odnośnie zatłuszczenia tarcz: klocki, raz już wyjmowałem i odtłuszczałem solidnie szczoteczką i samochodowym odtłuszczaczem, tarczę także. Dzisiaj sucho,znowu gorzej ale jestem dobrej myśli że się dotrą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olek293 Napisano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Descanting: w Magurach też odtłuszczałem. Niestety to, co je zabrudziło tak je spenetrowało, że tylko wymiana pomogła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Weź jakąś inną klamkę od kupla czy jakoś tak i sprawdź, czy jest poprawa. Z tego co wiem, mechaniczne tarczowe nie działają dobrze z LX-em, są właśnie takie zero/jedynkowe, bez modulacji. Jeśli to kwestia klamek, kup Avida. Piszczeć przestaną jak się dotrą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
descanting Napisano 19 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Weź jakąś inną klamkę od kupla czy jakoś tak i sprawdź, czy jest poprawa. Z tego co wiem, mechaniczne tarczowe nie działają dobrze z LX-em, są właśnie takie zero/jedynkowe, bez modulacji. Jeśli to kwestia klamek, kup Avida. Piszczeć przestaną jak się dotrą. Zgadza się rozważam ten wariant jako najtańszy jeśli już. Sęk w tym że LX to w ogóle dobre klamki, Shimano pcha je do swoich mechanicznych tarczówek (425-525 i tym podobnych). Poprzednio do V-ek SD5 te klamki lepiej modulowały i łatwiej niż Avidowskie FR5. Po prostu wychodze z założenia że więcej się człowiek nauczy i dowie jak ma trochę przeszkód do ROZKMINKI niż ślepo podażąc za marketingiem producenta.Wiadomo że każdy najchętniej opchnąłby cały rower i każda srubkę wyłącznie swojej produckji jako jedyne pasujące Wiesz coś na zasadzie jak człowiek osaczony przez auto ze zbędnymi bajerami staje się wtórnym analfabetą i zakładnikiem lawet i grubej kasy dla serwisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Jak kupowałeś u nich te BB7 to powiedz ile kosztowały będzie jasne jakie masz Kupowałem na allegro jakiś rok temu. Wtedy jeszcze nie wiedziałem że są wersje szosowe i MTB. Czymś jeszcze się one różnią oprócz koloru i tego że szosowe są przystosowane do szosowych klamek. A jak z ich siłą? Ktoś wie cos na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
descanting Napisano 19 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Kupowałem na allegro jakiś rok temu. Wtedy jeszcze nie wiedziałem że są wersje szosowe i MTB. Czymś jeszcze się one różnią oprócz koloru i tego że szosowe są przystosowane do szosowych klamek. A jak z ich siłą? Ktoś wie cos na ten temat? Wiesz co ja bym się za bardzo nie przejmował. Ktoś wspomniał że prawdopodobnie klamka szosowa ma krótszy skok więc bęben tarczówki musi być dostosowany do aplikacji równie mocnej siły przy mniejszym ruchu linki. Same plusy jednym słowem W swoim też tak naciągnąłem linkę że ramię dźwigni jest wyżej niż tam gdzie widziałem, około 2 cm i uchwyt linki dotyka ostatniej gumki w której jest prowadzona. Może być pic - dywersyfikacja tego samego pomysłu na potrzeby marketingu. Ot szosowiec zapłaci więcej jak mu się powie że minimalnie inny hamulec jest specjalnie dla niego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremson Napisano 22 Września 2010 Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Od dłuższego czasu zmagam się z próbą poprawy siły hamowania avida bb7 na przodzie. Mam oryginalny set hamulca tj: *tarcza Avid Roundagon 185mm, *klocki półmetaliczne miedziane avida + klamka Avid SD7 Hamulec jest dotarty ma już dobre 1k km i to w naprawdę ciężkich warunkach. Choćby Wczoraj podjazd na Czantorię i grań do Stożka Wielkiego z ostrymi zjazdami:) Próbowałem już większości sugerowanych na forum prób czyszczenia i odtłuszczania klocków i tarczy: wypalania, papier ścierny, nitro, benzyna ekstrakcyjna; bez zmiany siły hamowania. Dodam, że klocki są ustawione idealnie w stosunku do tarczy- równo, 1-2mm od tarczy - nic nie ociera. Potrzebuje dużej siły nacisku na klamę aby przy niewielkiej prędkości postawić rower na przednim kole (i wyłącznie na trzy palce, na dwa siła hamowania jest mizerna do siły nacisku na klamkę). Przeglądając wątek pojawiła się sugestia wymiany tarczy na Accent Blade. Jeszcze w innym wątku sugerowano tarczę xt na pająka, aby nie piszczało. Jakieś propozycje wymiany na inną tarczę- avid? Accent? Shimano? Może warto wymienić przy okazji klocki? Półmetaliczne accenta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremson Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 nikt nie pospieszy z pomocą? Czy zakup drogiej tarczy np G3 avida lub HOPE przyniesie pożądany efekt do hamulca który jest niewiele droższy od samej tarczy? Czy może lepiej targać te bb7 z tarczą Roundagon i doskładać na elixiry czy ultimate'y? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 A masz ustawiony nieruchomy klocek jak najbliżej tarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rainier Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 a czy ktoś ma doświadczenia z mechanikami shimano BR M416, bo zastanawiam sie nad takimi do zimówki, cena do bb7 o wiele bardziej atrakcyjna, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 co wy szyjecie z tą klamką ? specialnie kupilem do BB5 klamke lx dziala o niebo lepiej niz moje stare klamkomanteki i FR5, ktore tez mialem zalozone. a co do piskow i słabej sily, z wyciem czy tam piskiem nic nie zrobisz. Jesli chodzi i dotarcie/przepalenie ja jezdzilem po swojej ulicy tam i z powrotem na lekko zcisnietych hamulcach a jak zaczeły dymic stwierdzielem ze jest ok. noo i hamują niesamowicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremson Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 A masz ustawiony nieruchomy klocek jak najbliżej tarczy? Masz na myśli ten którego odległość ustala się dużym pokrętłem? Ustawiając odległość klocków zauważyłem że klocek przy małym pokrętle nie cofa się w trakcie kręcenia w lewo ww. pokrętłem (kręcąc tym pokrętłem w prawo klocek przybliża się do tarczy - czyli w tę stronę działa). W związku z tym rozkręciłem cały zacisk i manualnie cofnąłem tę okrągłą blaszkę, która popycha klocek przy małym pokrętle, tak abym mógł przynajmniej regulować odległość tego klocka wkręcając małe pokrętło. Następnie ustaliłem pozycję tarczy w stosunku do klocków na adapterze, w ten sposób aby tarcza była oddalona o 2-3mm od klocka przy małym pokrętle (tak abym miał możliwość minimalnej korekty odległości od tarczy małym pokrętłem), a następnie korzystając z dużego pokrętła przybliżyłem klocek przy tym pokrętle do tarczy. W efekcie klocki są bliziutko tarczy o ok 2mm równolegle do niej, czyli Andrew, to o co mnie pytałeś klocek znajduje się jak najbliżej tarczy, z tym że jeśli dobrze rozumiem nieruchomy klocek to on może być minimalnie dalej od tarczy w stosunku do ruchomego, bo celowo oddaliłem go bardziej aby zyskać na modulacji. Przy czym tarcza łapie od razu- gwoli ścisłości. tylko... Hamując mam wrażenie że klocki ślizgają się po tarczy, a nie łapią jej w piekielnym uścisku. Tak jak pisałem wcześniej klocki i tarcza były odtłuszczane na wszelkie możliwe sposoby, włącznie z wypalaniem samych klocków - i nic. Mam porównanie do v-ów sd 7 avida, które po lekkim naciśnięciu klamki stawiają rower dęba. Stąd upatruje słabą siłę hamowania w tarczy lub klockach, a nie chce wydawać pieniędzy na próbę, bo może się okazać że nowo zakupiona tarcza czy klocki nic nie wnosi w poprawę jakości hamowania. Dlatego proszę o Wasze pomysły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tor23 Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Ja używam BB7 od tygodnia z tarczą 203mm i jak dla mnie siła hamowania jest na bardzo wysokim poziomie. Na tyle mam SD7 i nie ma porównania do tarczówek. Może miałeś zbyt wysokie wymagania co do hamulców tarczowych, ale jak dla mnie BB7 to kosa niesamowita, nieraz boję się, że jak docisnę do końca to wyrzuci mnie przez kierownicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Tak, miałem na myśli ten ustawiany dużym pokrętłem. On musi być jak najbliżej tarczy, na granicy ocierania. tylko wtedy BB7 jest silny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremson Napisano 24 Września 2010 Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Tak, miałem na myśli ten ustawiany dużym pokrętłem. On musi być jak najbliżej tarczy, na granicy ocierania. tylko wtedy BB7 jest silny. Dzięki Andrew Twoja rada, jako pierwsza przyniosła widoczną różnicę. Hamulec hamuje lepiej. Na adapterze optymalnie blisko zbliżyłem tarczę do klocka przy dużym pokrętle i za pomocą ww. pokrętła przybliżyłem klocek do granicy ocierania. Małym pokrętłem ustaliłem pozycje nieruchomego klocka, tak aby klamka dobrze odbijała. Dwa palce wreszcie podnoszą tylne koło. Zastanawia mnie jeszcze jedno: w jaki sposób mógłbym poprawić modulacje? Domyślam się, że cudów nie zdziałam, bo w końcu to mechaniki, ale czy przyłożenie dużej siły na klamkę aby porządnie zahamować to status quo mechaników, czy można to poprawić? I jeszcze jedno laickie pytanie, do czego służy to pokrętło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 24 Września 2010 Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Jeśli dobrze rozumiem co znalazłem w internecie, to służy ono do regulacji siły hamowania poprzez regulację ilości linki pobieranej podczas wciśnięcia klamki, tutaj widać lepiej jak to działa: http://img.nodari.com.ar/Levas_de_freno_Avid_Speed_Dial_7_1_1184139345.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 24 Września 2010 Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Pokrętło w klamce przekręć tak, aby punkt zaczepienia linki był jak najbliżej osi obrotu dźwigni. Słowem - na maxa w lewo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Panowie, niedługo będę kupował hamulce BB7 i zastanawiam się nad wymianą klamek. Mam obecnie klamki Sram 9.0sl i się zastanawiam czy jest sens wymieniać klamki. Jeśli tak to na jakie? FR5? Dobra cena, dobra waga, podstawowe regulacje. SD7? Cena wyższa, waga też, ale i regulacji jest więcej. Warto dopłacić do SD7, zostać przy 9.0sl czy może zmienić ale na FR5? Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gugool Napisano 8 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Posiadam fr5 i bb7 tarcza 160mm z przodu i tylu. Nie mam im nic do zarzucenia. Jeździłem na kolegi rowerze z juicy three i uważam, że bb7 hamują lepiej. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremson Napisano 10 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 już na forum trwała dyskusja na temat tarcz dodawanych w zestawie do bb7 mianowicie avid Roundagon: zastanawia mnie co czy np wymiana na tarcze mp Avid G2 Clean Sweep zdrowo-rozsądkowo podniesie siłę hamowania? Czy nie lepiej wymienić klocki na inne niż standardowo pakowane z hamulcem? np: Accent spiekane lub zachwalane Kool-Stop takie? i tu może dla większości nie budzące wątpliwości pytanie czy klocki przeznaczone do AVID Juicy 3 / 5 / 7 pasują do bb7? Dzięki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gothic Napisano 10 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Według mojej wiedzy BB7 mają te same klocki co J 3/5/7. Niestety nie znam G2. Zmieniłem Roundagony na Accent Blade. Różnica warta rozważenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Wg. mojej wiedzy, warto wymienić klocki na Kool-Stop - przynajmniej tak nie wyją kiedy zmokną . Jeśli wymiana tarczy - to Cleansweep XX : http://www.nokaut.pl/hamulce-rowerowe/tarcza-hamulcowa-cleansweep-xx-avid-140-mm-kolor-srebrno-szary.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremson Napisano 11 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 konkurencyjne do tarcz xx są tarcze hope na pająku. Tylko że 70zł drożej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukes Napisano 16 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 konkurencyjne do tarcz xx są tarcze hope na pająku. Tylko że 70zł drożej. Hope polecam w ciemno. Używałem ich z elixirem CR i spowodowały że elixir naprawdę odżył (w porównaniu do G3 Cleansweep). Tylko cena trochę odstrasza. Fakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazujama Napisano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 odkopuje stary temat gdyż zakupiłem niedawno Avidy BB7 ver. MTB których nie miałem jeszcze okazji wypróbować i zastanawia mnie fakt czy naprawdę jest tak, że te hamulce niezbyt dobrze hamują przy tarczy Roundagon która jest dołączona do zestawu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.