Skocz do zawartości

[piasty] wymiana

ZooK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio podczas serwisowania roweru okazało się, że dosyć mocnemu zużyciu uległa przednia piasta. Zaniedbałem sprawę i teraz mam tego efekty. Chciałbym wymienić piasty i teraz mam pytanie czy uda się zapleść koła na starych szprychach, czy od razu lepiej je zmienić. Dodam, że chodzi tutaj o wymiany jak najmniejszym kosztem bo zimom planuje złożyć sobie całe nowe koła, a tam już nie będę tak oszczędzał. Planuje również zmianę 7-biegowego wolnobiegu na kasetę z 9 zembatkami. To też zimą i teraz pytanie czy to się w ogóle da zrobić tak, żebym teraz wymienił piastę i założył stary wolnobieg? Względnie jeśli się tego nie da zrobić, to bym mógł kupić już teraz kasetę i jakoś jeździć z tym co mam. Pewnie lepiej będzie się wstrzymać z wymiana tylniej piasty i jakoś zregenerować tą co jest teraz (wymiana kulek, stożków i dobre smarowanie). Przód jeśli się da zapleść na starych szprychach to bym sobie wymienił na Deore.

Napisano

No może być problem. Odległość środek-środek między zębatkami w kasecie 9b. to 4,34 mm, a w kasecie lub wolnobiegu 7b. 5 mm. Chyba, że masz w zanadrzu jakieś patenty typu mocowanie linki z drugiej strony śruby w przerzutce itp.

Napisano

No może być problem. Odległość środek-środek między zębatkami w kasecie 9b. to 4,34 mm, a w kasecie lub wolnobiegu 7b. 5 mm. Chyba, że masz w zanadrzu jakieś patenty typu mocowanie linki z drugiej strony śruby w przerzutce itp.

Dosyć dawno nie stroiłem 8/9 na manetkę 7, ale OIDP to udało się to doprowadzić do takiego stanu żeby było ok. Oczywiście najlepiej byłoby kupić wszystko od razu, ale na przeturlanie się powinno dać radę :P

• 2 miesiące temu...
Napisano

Mam taki problem:

Tylne kolo nie chce się kręcić po rozkręceniu piasty kulki wysypały się kupiłem nowe tylko zbytnio nie wiem jak je włożyć?PROSZĘ O POMOC!!!

Z GÓRY DZIĘKUJE!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...