ZooK Napisano 16 Sierpnia 2010 Napisano 16 Sierpnia 2010 Ostatnio podczas serwisowania roweru okazało się, że dosyć mocnemu zużyciu uległa przednia piasta. Zaniedbałem sprawę i teraz mam tego efekty. Chciałbym wymienić piasty i teraz mam pytanie czy uda się zapleść koła na starych szprychach, czy od razu lepiej je zmienić. Dodam, że chodzi tutaj o wymiany jak najmniejszym kosztem bo zimom planuje złożyć sobie całe nowe koła, a tam już nie będę tak oszczędzał. Planuje również zmianę 7-biegowego wolnobiegu na kasetę z 9 zembatkami. To też zimą i teraz pytanie czy to się w ogóle da zrobić tak, żebym teraz wymienił piastę i założył stary wolnobieg? Względnie jeśli się tego nie da zrobić, to bym mógł kupić już teraz kasetę i jakoś jeździć z tym co mam. Pewnie lepiej będzie się wstrzymać z wymiana tylniej piasty i jakoś zregenerować tą co jest teraz (wymiana kulek, stożków i dobre smarowanie). Przód jeśli się da zapleść na starych szprychach to bym sobie wymienił na Deore.
enduroriderPL Napisano 16 Sierpnia 2010 Napisano 16 Sierpnia 2010 Nie da się pożenić piasty na kasetę z wolnobiegiem Możesz spokojnie jeźdizć na kasecie 9sp z manetkami na 7 - po prostu regulujesz tak, że napęd nie obsługuje dwóch pozycji.
Miecho87 Napisano 16 Sierpnia 2010 Napisano 16 Sierpnia 2010 No może być problem. Odległość środek-środek między zębatkami w kasecie 9b. to 4,34 mm, a w kasecie lub wolnobiegu 7b. 5 mm. Chyba, że masz w zanadrzu jakieś patenty typu mocowanie linki z drugiej strony śruby w przerzutce itp.
enduroriderPL Napisano 16 Sierpnia 2010 Napisano 16 Sierpnia 2010 No może być problem. Odległość środek-środek między zębatkami w kasecie 9b. to 4,34 mm, a w kasecie lub wolnobiegu 7b. 5 mm. Chyba, że masz w zanadrzu jakieś patenty typu mocowanie linki z drugiej strony śruby w przerzutce itp. Dosyć dawno nie stroiłem 8/9 na manetkę 7, ale OIDP to udało się to doprowadzić do takiego stanu żeby było ok. Oczywiście najlepiej byłoby kupić wszystko od razu, ale na przeturlanie się powinno dać radę
lychasusek1 Napisano 11 Listopada 2010 Napisano 11 Listopada 2010 Mam taki problem: Tylne kolo nie chce się kręcić po rozkręceniu piasty kulki wysypały się kupiłem nowe tylko zbytnio nie wiem jak je włożyć?PROSZĘ O POMOC!!! Z GÓRY DZIĘKUJE!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.