Skocz do zawartości

[Spd] a dziwny ból kolana

avx102

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Od 3 dni mam buty spd i mam problem z kolanem/głową ;). Otóż pozycje na rowerze mam dobrą wysokość siodła, pozycja siodła przód/tył. Wysokośc (mogę pedałować piętami) itd. Podczas jazdy nie odczuwam żadnych bóli, żadnego nienaturalnego rwania itd. Wszystko jest tak jak na zwykłych pedałach. Kolano od czasu do czasu bardzo ale to bardzo delikatnie dało znać/pykneło ze dostaje po dupie tak jak na platformach (imo brak rozgrzewki). Jezdze na miękkich przelozeniach z wysoką kadencją. I prawe kolano jakby boli (podczas jazdy nie). Nie wiem co to jest. Moge zrobic 200 przysiadów i oprócz spuchniętych ud nic mi ani kolanom nie dolaga. Moge skakac, biegac, dalej jezdzic rowerem i nic. Macam rękami po rzepce i dookoła kolana i nic, zadnego bólu. Może jestem przewrażliwony na temat spd bo sie naczytałem i teraz cos mi odwala. Takie dziwne czucie mam tylko jak leze/siedze przed kompem.

Czy ten "ból" moze byc spowodowany nieprzyzwyczajeniem do spd i minie po kilku tygodniach jazdy? Sam juz nie wiem co myslec. Nie ukrywam ze nie chce sobie uszkodzic kolan. Są może jakies sposoby aby sprawdzic czy ten ból to ból kolana czy jakiegos nadwyrezonego miesnia?

Nogi mam proste wiec raczej nie wina bloków. Zauważyłem, że jak uniose podczas stania noge do góry i zegnę ją w powiatrzu to cos strzela mi z tyłu na wysokości kolana i przechodzi prąd który czuje az po zewnetrznej czesci stopy. Chyba mam nadwyrezone sciegna.

Takie dziwne czucie mam tylko jak leze/siedze przed kompem.

Wniosek jest prosty: nie siedź/nie leż przed kompem.

Jeśli po założeniu SPD podniosłeś odpowiednio wys siodełka i masz prawidłową pozycję to przyczyną może być cokolwiek. Np zła dieta i pogorszenie "smarowania". Possibilities are endless ;)

P.S. Do ludzi bredzących o negatywnym wpływie SPD na cokolwiek powinno się strzelać.

To pewnie sforsowane kopyta, bo nie ukrywam ze byłem zafascynowany jak mozna pokonywać spore wzniesienia z predkoscia 50 km/h. Jeżeli zacznie cos wyraźnie boleć po kilku tygodniach to cos z tym bede musial robic.

A wysokość siodła jak ustawic? Troche wyzej niz na platformach?

To pewnie sforsowane kopyta, bo nie ukrywam ze byłem zafascynowany jak mozna pokonywać spore wzniesienia z predkoscia 50 km/h. Jeżeli zacznie cos wyraźnie boleć po kilku tygodniach to cos z tym bede musial robic.

A wysokość siodła jak ustawic? Troche wyzej niz na platformach?

Zrobić rezonans kolan. Siodełko wyżej pewnie jakieś 0,5cm.

P.S. Do ludzi bredzących o negatywnym wpływie SPD na cokolwiek powinno się strzelać.

Medrzec z forum sie znalazl. SPD *generalnie* nie szkodzi, jednak zle ustawione i niedopasowane do naturalnej lini biomechanicznej nogi moze szkodzic i to akurat fakt, ktorego nie zmienisz.

Zrobić rezonans kolan. Siodełko wyżej pewnie jakieś 0,5cm.

Znowu blad. Zaczyna sie od USG bo to najlepsza forma diagnozowania kolan w takich przypadkach, rezonans robi sie duzo rzadziej.

Co do wysokosci siodelka, to sprawdz sobie jak ustawic, masz mase opracowan i technik. Odpusc troche i odpocznij.

Medrzec z forum sie znalazl.

O sobie rozumiem piszesz? Jak napiszę, że Aspiryna nie szkodzi też powiesz, że "generalnie" nie? Chyba proste i logiczne, że wszystko szkodzi jeśli jest używane: niezgodnie z przeznaczeniem, przedawkowane etc. Widocznie mam zbyt wiele wiary w intelekt ludzi bo nie zakładam z góry, że ktoś przykręcił SPD odwrotnie i musi sobie złamać nogę w kolanie, żeby ich używać. :)

Znowu blad. Zaczyna sie od USG bo to najlepsza forma diagnozowania kolan w takich przypadkach, rezonans robi sie duzo rzadziej.

Co do wysokosci siodelka, to sprawdz sobie jak ustawic, masz mase opracowan i technik. Odpusc troche i odpocznij.

Błąd to popełnił Twój ISP, że nie odpiął Ci jeszcze Internetu. W temacie kolan, ich urazów, diagnozy i leczenia mogę książkę napisać na własnym przykładzie. Nie spotkałem lekarza, który zlecał USG kolan w dobie rezonansu.

Może ustawiania siodełka też nas pouczysz? Pewnie masz jakiś fajny wzór wymyślony na zajęciach z fizyki kwantowej :)

Akurat co do poprawnego przykręcenia bloków. to zgodzę się z Pulse, bo czasem różnica 1mm w ustawieniu bloków, może powodować ból w kolanie.

Sam zmieniałem buty 3 tyg temu, bloki przykręciłem identycznie jak w starych butach, a po 40-50km zaczynało mi siadać lewe kolano. Po kilku korektach bloków, jest OK, po prostu sama konstrukcja buta jest inna i wymusza nieco inne ustawienie bloków...

W temacie kolan, ich urazów, diagnozy i leczenia mogę książkę napisać na własnym przykładzie.

No widzisz, a mi SPD, nawet dobrze ustawione, nie służy. Po prostu potrzebuję móc wykonywać stopą/nogą większy ruch niż na to pozwala system SPD. Z innymi pedałami takich problemów nie mam...

No widzisz, a mi SPD, nawet dobrze ustawione, nie służy. Po prostu potrzebuję móc wykonywać stopą/nogą większy ruch niż na to pozwala system SPD. Z innymi pedałami takich problemów nie mam...

hah :icon_confused: to pewnie jestes jednym z tych ''szerokokolanowych'' :D zawsze mnie zastanawia jak mozna jechac wystawiajac kolana szerzej niz rozstaw kierownicy :icon_mrgreen:

hah :icon_confused: to pewnie jestes jednym z tych ''szerokokolanowych'' :D zawsze mnie zastanawia jak mozna jechac wystawiajac kolana szerzej niz rozstaw kierownicy :icon_mrgreen:

Zupełnie nie trafiłeś - kolana mam b. blisko ramy.

Nie wiem czy mam taką specyficzną budowę ciała, czy to kwestia czegoś innego - po prostu jestem z tych nielicznych osobników, którzy są niekompatybilni z SPD :icon_mrgreen:

Zupełnie nie trafiłeś - kolana mam b. blisko ramy.

Nie wiem czy mam taką specyficzną budowę ciała, czy to kwestia czegoś innego - po prostu jestem z tych nielicznych osobników, którzy są niekompatybilni z SPD :P

Może warto spróbować innego systemu? Systemy różnią się luzem roboczym przez co jednym odpowiadają takie a innym zupełnie inne. Jeśli jeździłeś tylko na SPD to przejedź się na Crank Brothers czy Time i może akurat trafisz w kolor. Kolega, który był "niekompatybilny z SPD (jeździł z kolanami szerzej niż kierownica) skończył na Crank Brothers właśnie.

Może warto spróbować innego systemu? Systemy różnią się luzem roboczym przez co jednym odpowiadają takie a innym zupełnie inne. Jeśli jeździłeś tylko na SPD to przejedź się na Crank Brothers czy Time (...)

Przecież napisałem (dwa swoje posty wyżej), że z innymi pedałami takiego problemu nie mam. SPD porzuciłem już dawno, ale zatrzasków nie :)

• 2 tygodnie później...

Witam,

Mechanika działania stawu kolanowego podczas ruchu zgięcia/wyprostu wymusza niewielką rotację podudzia w stosunku do uda. Przy stosowaniu pedałów zatrzaskowych ruch ten w logiczny sposób jest ograniczany poprzez konstrukcję. Jeżeli odczuwasz ból / dyskomfort podczas jazdy zmień kąt położenia bloków.

Przypuszczam, że wysokość ustawienia siodełka nie ma tutaj dużego znaczenia, aczkolwiek jeżeli chciałbyś zadbać o swoje stawy kolanowe proponuję takie ustawienie, w którym kąt wyprostu kolana będzie zawierał się między 25-35 stopni (płaszczyzna strzałkowa). Według badań jest on zalecany jako 'najbezpieczniejszy' dla użytkownika.

Na marginesie, z badań które prowadzę od 2 lat, wynika że większość kolarzy używa ustawienia, gdzie kąt wyprostu stawu kolanowego wynosi 38 stopni +/- 7. Efektywność pedałowania podczas takiego ustawienia też jest wątpliwa..

Jeżeli miałbyś więcej pytań zapraszam na PW.

ja miałem podobną opcje z kolanem bolało od zewnątrz co prawda aczkolwiek to już była hard core jeżdżąc na rowerze w SPD pd 505:-) po kilku tygodniach zacząłem odczuwać lekkie kłucie od zewnętrznej strony kolana niezbyt dokuczliwe ale jednak - nie bolało ale czułem jak kolano słabnie i noga "nie podaje".....nasilało się i nasilało aż po zejściu z roweru noga sama mi się zgięła.......więc pomyślałem ze może warto coś zrobić.

przede wszystkim przerwa około tygodnia w rowerowaniu - po tygodniu wsiadłem na rower i spokojni jadę po 20km czuje to samo kłucie:-( i ledwo dojechałem do domu.

dwa tygodnie przerwy (w między czasie piłka nożna kilka razy i nic) wsiadam , jadę ......k....a kłuje .

odstawiłem rower na resztę sezonu.....

na wiosnę kupiłem Cranki i zacząłem sezon....na początku odczuwałem lekki dyskomfort ale już nie bolało kupiłem opaskę na kolano i prawie cały sezon w niej jeździłem.....ustąpiło

teraz już raczej SPD mówię NIE.

moja rada - jeżeli ta dolegliwość będzie się nasilała to zmień system (Cranki Timy Looki)

powodzenia!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...