Skocz do zawartości

[trzeszczenie bloku w bucie] jak temu zaradzic

nabial

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

subtelny, acz wnerwiajacy problemos - przy pedalowaniu w 1 bucie trzeszczy/skrzypi mi cos na polaczeniu but-blok, smarowalem srubki mocujace blok, nie pomoglo, a przeciez nie bede calego buciora maczal w smarze, jakies patenty/pomysly?

Napisano

Miałem niedawno podobny problem. Pomogło mi całkowite rozkręcenie bloków, przeczyszczeniu ich szczotką drucianą i wkrętakiem. Oliwką potraktowałem gwinty w śrubie i w tej blaszce w każdy otwór wkręciłem tą śrubę, żeby przeczyścić gwint. I skręcić wszystko do przysłowiowej kupy. That`s all.

• Mod Team
Napisano

Z własnych doświadczeń, zespół but+pedał utrzymywany w pedantycznej czystości ma skłonności do skrzypienia (tylko jeden!?).Za Premierem2, jazda w błotnistych warunkach uspokaja trzeszczenie. Odnoszę wrażenie że to elastyczność podeszwy(minimalny luz blok,podeszwa,blacha) daje taki efekt. Jak nawłazi błota to cichnie. Ignorować! Spróbuj podłożyć gumę(cieniutką) pod blachę albo pod blok co by oddzielić powierzchnie styku. Patent zasłyszany nie stosowany.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Żeby nie zakładać nowego wątku podepnę się pod temat. W lewym połączeniu but/blok/pedał odczuwam jakieś takie mikro luzy, odczuwalne dopiero gdy lewa noga jest u góry i nie dociskam jej jakoś specjalnie do pedała. Jak się wypnę i przekręcę pedał o 180 stopni i się wepnę z powrotem problem znika. Niby drobnostka ale czasem potrafi wkurzyć. Mam SPD dopiero od kilku dni więc może to być jakiś drobny problem. Nadmienię również, że w prawym bucie jest wszystko ok.

Napisano

ktora noga sie podpierasz na swiatlach itp ?

ja zawsze wypinam lewa noge i przez to prawy pedal pracuje z wiekszym oporem (jest mniej wyrobiony)

ale nie jest to duza roznica, aczkolwiek odczuwalna

Napisano

ktora noga sie podpierasz na swiatlach itp ?

ja zawsze wypinam lewa noge i przez to prawy pedal pracuje z wiekszym oporem (jest mniej wyrobiony)

ale nie jest to duza roznica, aczkolwiek odczuwalna

Ciekawa teoria choć w moim przypadku raczej się nie sprawdza. Podpieram się częściej prawą nogą więc więc prawy pedał powinien być wyrobiony a jest na odwrót. Pokręcę trochę sprężyną, zobaczymy czy pomoże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...