nabial Napisano 15 Sierpnia 2010 Napisano 15 Sierpnia 2010 subtelny, acz wnerwiajacy problemos - przy pedalowaniu w 1 bucie trzeszczy/skrzypi mi cos na polaczeniu but-blok, smarowalem srubki mocujace blok, nie pomoglo, a przeciez nie bede calego buciora maczal w smarze, jakies patenty/pomysly?
kuchar Napisano 15 Sierpnia 2010 Napisano 15 Sierpnia 2010 Miałem niedawno podobny problem. Pomogło mi całkowite rozkręcenie bloków, przeczyszczeniu ich szczotką drucianą i wkrętakiem. Oliwką potraktowałem gwinty w śrubie i w tej blaszce w każdy otwór wkręciłem tą śrubę, żeby przeczyścić gwint. I skręcić wszystko do przysłowiowej kupy. That`s all.
premier2 Napisano 15 Sierpnia 2010 Napisano 15 Sierpnia 2010 Ja psikałem WD40 na pedały i okolice bloków na bucie. Ale tak naprawdę na skrzypienie pomaga po prostu odpowiednia ilość błota
Mod Team michuuu Napisano 16 Sierpnia 2010 Mod Team Napisano 16 Sierpnia 2010 Z własnych doświadczeń, zespół but+pedał utrzymywany w pedantycznej czystości ma skłonności do skrzypienia (tylko jeden!?).Za Premierem2, jazda w błotnistych warunkach uspokaja trzeszczenie. Odnoszę wrażenie że to elastyczność podeszwy(minimalny luz blok,podeszwa,blacha) daje taki efekt. Jak nawłazi błota to cichnie. Ignorować! Spróbuj podłożyć gumę(cieniutką) pod blachę albo pod blok co by oddzielić powierzchnie styku. Patent zasłyszany nie stosowany.
kantele Napisano 16 Sierpnia 2010 Napisano 16 Sierpnia 2010 u mnie zdecydowanie skrzypi z brudu wczoraj wyczyściłam wd40... przestało
MichalK Napisano 16 Sierpnia 2010 Napisano 16 Sierpnia 2010 U mnie skrzypi blok o pedał. Wystarczy kropelka oleju na blok i jest cisza.
fotobiker Napisano 16 Sierpnia 2010 Napisano 16 Sierpnia 2010 ja kiedyś, gdzieś czytałem że pomaga posmarowanie świeczką...
silvian Napisano 1 Września 2010 Napisano 1 Września 2010 Żeby nie zakładać nowego wątku podepnę się pod temat. W lewym połączeniu but/blok/pedał odczuwam jakieś takie mikro luzy, odczuwalne dopiero gdy lewa noga jest u góry i nie dociskam jej jakoś specjalnie do pedała. Jak się wypnę i przekręcę pedał o 180 stopni i się wepnę z powrotem problem znika. Niby drobnostka ale czasem potrafi wkurzyć. Mam SPD dopiero od kilku dni więc może to być jakiś drobny problem. Nadmienię również, że w prawym bucie jest wszystko ok.
jasskulainen Napisano 1 Września 2010 Napisano 1 Września 2010 ktora noga sie podpierasz na swiatlach itp ? ja zawsze wypinam lewa noge i przez to prawy pedal pracuje z wiekszym oporem (jest mniej wyrobiony) ale nie jest to duza roznica, aczkolwiek odczuwalna
nabial Napisano 1 Września 2010 Autor Napisano 1 Września 2010 spd tak maja...zwykle pomaga podkrecic troche sprezyne
silvian Napisano 1 Września 2010 Napisano 1 Września 2010 ktora noga sie podpierasz na swiatlach itp ? ja zawsze wypinam lewa noge i przez to prawy pedal pracuje z wiekszym oporem (jest mniej wyrobiony) ale nie jest to duza roznica, aczkolwiek odczuwalna Ciekawa teoria choć w moim przypadku raczej się nie sprawdza. Podpieram się częściej prawą nogą więc więc prawy pedał powinien być wyrobiony a jest na odwrót. Pokręcę trochę sprężyną, zobaczymy czy pomoże.
jasskulainen Napisano 1 Września 2010 Napisano 1 Września 2010 nie jest to teoria tylko praktyka statystycznie (w moim przypadku) lewy blok wypinam x-razy wiecej niz prawy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.