Skocz do zawartości

[rower] Cross vs MTB na "polskie" drogi

Lucek17

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zamierzam zakupić nowy rower, gdyż stary rozmyślił się i nie chce już jeździć.

Przekopałem wiele postów na forum i kwocie 1300zł znalazłem dwa rowery o najlepszym stosunku cena/jakość:

Kross Crow Preria:

http://www.kross.pl/rower/83-Crow_Preria.html

Kross Level A2:

http://www.kross.pl/rower/33-Level_A2_V-brake.html

Wiem, że jeden to Cross drugi MTB i tutaj powstaje pytanie na które nie znalazłem precyzyjnej odpowiedzi.

Który z tych rowerów sprawdzi się lepiej (czyt. mniej awaryjnie) na "polskich" drogach czyli schody, dziury, wysoki krawężnik na ścieżce rowerowej oraz inne ciekawe pomysły? Jak felgi w rowerach crossowych to zniosą?

Może Level A2 na węższych oponach?

Który rower będzie bardziej "zwinny", omijanie ludzi na ścieżce rowerowej, skręcanie czyli ogólne przemieszczanie się w mieście?

Jaka jest Wasze opinia i doświadczenia?

Zamierzam użytkować rower w większości z mieście, czasem wypad w teren.

Pozdrawiam

Napisano

Przećwiczyłem podobny problem,bo zaczałem od górala,potem kupiłem i jeździłem na crossie.Ale po pewnym czasie uznałem,że mnie ogranicza i bardziej dla mie pasuje góral i wróciłem do 26".

Decyzji absolutnie nie żałuje i skoro piszesz,że zamierzasz też jeździć w terenie(mam nadzieje,że przez teren nie masz na mysli szutrowych alejek w parku) to radzę weź górala z oponkami 26".

Jak bedziesz jeździł bardziej po miejsku,to zmienisz oponki na jakieś semi slicki lub nawet slicki i bedziesz się szybko i komfortowo poruszał po miescie.

Chociaz od razu mówię crossy to też fajne rowerki i w lekkim terenie(po zmianie na jakieś grubsze oponki)tez pojadą.

Napisano

Raczej zdecyduję się na Kross Level A2 ze zmianą opon na semi-slick.

Jakaś propozycja producenta i modelu, bo w tym temacie jestem zielony?

Pozdro

Napisano

Pytanko do użytkowników Level A2: Jak wygląda kwestia bólu w plecach spowodowanego pozycją przyjmowaną na tym rowerze? Występuje z tym kłopot?

Napisano

Jeśli rozmiar będzie odpowiednio dobrany to nie powinno być moim zdaniem takie problemu. Jeżeli oczywiście nie masz jakichś większych problemów z plecami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...