Skocz do zawartości

[korba]Pomoc w wyborze

PiterForce5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Potrzebuje abyście mi doradzili w sprawie doboru korby. Niżej wypisałem wymagania.

1.Korba musi być wytrzymała, chodzi mi o to aby dobrze się sprawdzała w FR(hopy 1-2metry) oraz w enduro/XC(np. TransCarpatia)

2.Musi dobrze współpracować z osprzętem firmy SRAM, chodzi mi to o przerzutki, kasetę i łańcuch(i tu zaznaczam: Proszę nie podawać mi propozycji firmy Shimano)

3.W miarę lekka.

4.Cena do 500zł

Zdaje sobie sprawę że nie ma korb doskonałych i że trudno jest cokolwiek znaleźć do tak szerokiego zastosowania.

PS. Do tej pory interesowały mnie takie: Truvativ Firex, Truvativ Stylo

Z góry dzięki!

Głupio robisz wykreślając Shimano bo to najlepszy wybór jeżeli chodzi o korby. Truvativ to się może schować z tym Firexem i Stylo.

No dobra, może i głupio robię ale zależy mi żeby cały napęd dobrze ze sobą współgrał.

Z tego co wiem to mieszanie komponentów SRAM z Shimano nie jest najlepszym rozwiązaniem. Powiedzmy takie X.7 z przodu i z tył. Jak one będą z taką korbą XTR ew. XT chodzić??

Pozdrawiam.

Saint m800 faktycznie nie do zajechania , moja z 2007 dalej hula ;D . 

Tobie polecę SLX lub XT  mają małą wagę , latanie przeżyją na pewno , wiele osób posiada takie korby z mojego otoczenia nic się z nimi nie dzieje . Jeśli chcesz mocniej to nowy Saint , czasami są w idealnym stanie za około 500 zł .  

A mity z tym że shimano ze sramem nie działa to bujda ( nie mówię o przerzutkach i manetkach to inna sprawa ) , ja mam łańcuch srama a resztę shimano i działa idealnie . 

Ok. Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Jeszcze tylko jedno...

Czy taka kombinacja jest wg. was odpowiednia?

Przerzutka przód: SRAM X.7

Przerzutka tył: SRAM X.7 ewętualnie X.9

Korba: Shimano Deore XT FC-M770

Kaseta: Shimano DEORE CS-HG61 lub SRAM PG-950

Łańcuch: (tu mi podpowiedzcie)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...