PiterForce5 Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Witam! Potrzebuje abyście mi doradzili w sprawie doboru korby. Niżej wypisałem wymagania. 1.Korba musi być wytrzymała, chodzi mi o to aby dobrze się sprawdzała w FR(hopy 1-2metry) oraz w enduro/XC(np. TransCarpatia) 2.Musi dobrze współpracować z osprzętem firmy SRAM, chodzi mi to o przerzutki, kasetę i łańcuch(i tu zaznaczam: Proszę nie podawać mi propozycji firmy Shimano) 3.W miarę lekka. 4.Cena do 500zł Zdaje sobie sprawę że nie ma korb doskonałych i że trudno jest cokolwiek znaleźć do tak szerokiego zastosowania. PS. Do tej pory interesowały mnie takie: Truvativ Firex, Truvativ Stylo Z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yugo12316 Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Ja akurat będę kupował rower z korbą SLX za 350zł ale jeżeli masz osprzęt srama to może sram XX ? Ale to chhyba drożej stoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterForce5 Napisano 14 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 XX będzie zdecydowanie za drogi... Macie jeszcze jakieś propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Głupio robisz wykreślając Shimano bo to najlepszy wybór jeżeli chodzi o korby. Truvativ to się może schować z tym Firexem i Stylo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterForce5 Napisano 14 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Głupio robisz wykreślając Shimano bo to najlepszy wybór jeżeli chodzi o korby. Truvativ to się może schować z tym Firexem i Stylo. No dobra, może i głupio robię ale zależy mi żeby cały napęd dobrze ze sobą współgrał. Z tego co wiem to mieszanie komponentów SRAM z Shimano nie jest najlepszym rozwiązaniem. Powiedzmy takie X.7 z przodu i z tył. Jak one będą z taką korbą XTR ew. XT chodzić?? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 normalnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 wg mnie najlepiej bys zrobil kupujac lx/slx i do tego ceramiczne lozyska http://extremebike.pl/zewnetrzne-lozyska-ceramiczne-bb08xc7368-czerwone-p-297.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterForce5 Napisano 14 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 A co powiecie o takich: http://www.raceface.com/components/cranks/respond/respond/ http://www.raceface.com/components/cranks/ride/ride-am/ U oficjalnego dystrybutora kosztują 600zł ale na pewno da się znaleźć taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 No to masz jakieś chybione informacje, bo miksowanie napędu to najlepsze rozwiązanie. Korba, przerzutka przód, kaseta od Shimano + manetki i przerzutka tył od Srama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 w polsce ceny rf sa nie do przyjecia...za 1000-1200 dostaniesz korbe na poziomie zblizonym do xt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Onek Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Jak chcesz mocną korbe to shimano saint, bardzo mocna, podobno nie do zajechania. Jak poszperasz to na pewno coś znajdziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artursx1 Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Saint m800 faktycznie nie do zajechania , moja z 2007 dalej hula ;D . Tobie polecę SLX lub XT mają małą wagę , latanie przeżyją na pewno , wiele osób posiada takie korby z mojego otoczenia nic się z nimi nie dzieje . Jeśli chcesz mocniej to nowy Saint , czasami są w idealnym stanie za około 500 zł . A mity z tym że shimano ze sramem nie działa to bujda ( nie mówię o przerzutkach i manetkach to inna sprawa ) , ja mam łańcuch srama a resztę shimano i działa idealnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterForce5 Napisano 15 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Ok. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Jeszcze tylko jedno... Czy taka kombinacja jest wg. was odpowiednia? Przerzutka przód: SRAM X.7 Przerzutka tył: SRAM X.7 ewętualnie X.9 Korba: Shimano Deore XT FC-M770 Kaseta: Shimano DEORE CS-HG61 lub SRAM PG-950 Łańcuch: (tu mi podpowiedzcie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 kup przednia przerzutke shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.