antonijasny Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Witam, mam dość nietypowe pytanie. Chcę przetransportować 2 rowerki z Włocławka do Lubrańca (odległość około 23km) i pomyślałem, że wsiądę na jeden (założę czerwoną kamizelkę i kask), a drugi przeholuję trzymając ręką za kierownicę. Rowery holowany jest dość lekki i nie powinno być z tym problemu od strony technicznej (oba rowerki mają koła po 28 cali), zwłaszcza, że już tak robiłem na mniejszych odcinkach, ale to było w mieście i po chodniku. Mam pewne wątpliwości czy policja może się do mnie doczepić, kiedy będą już na drodze poza miastem (bo w mieście chcę po chodniku go holować), że stanowię zagrożenie na asfalcie i mi mandat wlepią. Co o tym sądzicie? Proszę o sugestie, uwagi i rady. Pozdrawiam i czekam na odp. aj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lipstein Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Po chodniku nie można się poruszać rowerem to po pierwsze jeżeli pytasz o aspekty prawne Co do holowania to nie wiem więc się nie wypowiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pshemekXC Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 A nie prościej na samochód załadować ? Trochę to męczące będzie przejechanie ponad 20 km z trzymaniem roweru obok siebie. Co do kwestii policji to sam niewiem, nigdy z rowerem pod ręką nie jechałem tak dużej odległości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 14 Sierpnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 2 rowery nie mogą poruszać się obok siebie, więc policja mogłaby się przyczepić/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeCoR Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Art. 33 3. Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się: 1. jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu [KOMENTARZ: poza jezdnią, np. na drodze rowerowej poza jezdnią - można. Ale istotne jest co innego: ustawa nie zakazuje żadnemu innemu uczestnikowi ruchu poruszać się obok rowerzysty. Czyli rowerzysta nie może jechać np. obok samochodu, a samochód obok rowerzysty - może. Ten przepis jest martwy, codziennie każdy rowerzysta nieświadomie łamie go nawet kilkadziesiąt razy!] 2. jazdy bez trzymania co najmniej jednej ręki na kierownicy oraz nóg na pedałach lub podnóżkach; 3. czepiania się pojazdów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikol Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 a tam bądź "JP" i wal smialo hah Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Susiedka Napisano 1 Września 2010 Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Nie można tak jechać, bo stanowi się zagrożenie na drodze. Holowany rower jest niestabilny, kiedyś jechałem tak 14 km, a na końcu się wywróciłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 1 Września 2010 Udostępnij Napisano 1 Września 2010 a tam bądź "JP" i wal smialo hah Post na poziomie co najmniej Mount Everest Jeśli masz możliwość to poproś kogoś czy by nie przewiózł samochodem. Pomysł z trzymaniem drugiego roweru odradzam, bo jeśli spotkasz policje to na 99% dostaniesz mandat. Poza tym można się bardzo łatwo wywalić co jak wiesz na drodze może być bardzo niebezpieczne To już lepszym pomysłem by było jakbyś poprosił kogoś, żeby pojechał tym drugim rowerem i wzięlibyście hulajnogę składaną ze sobą To by miał sens Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szogun123 Napisano 19 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Może po prostu idź 23km szybko zrobisz trochę przez jakąś wieś gdzie policji nie będzie pojedziesz a trochę będziesz iść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryke Napisano 20 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Może po prostu poproś kogoś, aby Ci pomógł i wsiadł na ten rower. Później dasz tylko na bilet powrotny czy coś Ja tak holowałem przez miasto, raptem 2 km i nie było to za przyjemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.