Skocz do zawartości

[kodeks ruchu drogowego] jak to wygląda z punktu prawa?

antonijasny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam dość nietypowe pytanie. Chcę przetransportować 2 rowerki z Włocławka do Lubrańca (odległość około 23km) i pomyślałem, że wsiądę na jeden (założę czerwoną kamizelkę i kask), a drugi przeholuję trzymając ręką za kierownicę. Rowery holowany jest dość lekki i nie powinno być z tym problemu od strony technicznej (oba rowerki mają koła po 28 cali), zwłaszcza, że już tak robiłem na mniejszych odcinkach, ale to było w mieście i po chodniku. Mam pewne wątpliwości czy policja może się do mnie doczepić, kiedy będą już na drodze poza miastem (bo w mieście chcę po chodniku go holować), że stanowię zagrożenie na asfalcie i mi mandat wlepią. Co o tym sądzicie? Proszę o sugestie, uwagi i rady.

Pozdrawiam i czekam na odp.

aj

Art. 33

3. Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:

1. jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu [KOMENTARZ: poza jezdnią, np. na drodze rowerowej poza jezdnią - można. Ale istotne jest co innego: ustawa nie zakazuje żadnemu innemu uczestnikowi ruchu poruszać się obok rowerzysty. Czyli rowerzysta nie może jechać np. obok samochodu, a samochód obok rowerzysty - może. Ten przepis jest martwy, codziennie każdy rowerzysta nieświadomie łamie go nawet kilkadziesiąt razy!]

2. jazdy bez trzymania co najmniej jednej ręki na kierownicy oraz nóg na pedałach lub podnóżkach;

3. czepiania się pojazdów.

• 3 tygodnie później...

a tam bądź "JP" i wal smialo :) hah

Post na poziomie co najmniej Mount Everest :thumbsup:

Jeśli masz możliwość to poproś kogoś czy by nie przewiózł samochodem.

Pomysł z trzymaniem drugiego roweru odradzam, bo jeśli spotkasz policje to na 99% dostaniesz mandat. Poza tym można się bardzo łatwo wywalić co jak wiesz na drodze może być bardzo niebezpieczne

To już lepszym pomysłem by było jakbyś poprosił kogoś, żeby pojechał tym drugim rowerem i wzięlibyście hulajnogę składaną ze sobą :P To by miał sens B)

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...