Skocz do zawartości

[wyprawa]Szukam chętnych na wyprawę Świnoujście - Hel

Greguar

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję przejechać rowerem polskie wybrzeże od Świnoujścia aż na Hel. Wyprawę planuję 31 sierpnia w Świnoujściu a termin zakończenia jest nie wiadomy :) , może 09 września. To wszystko zależy od tępa jazdy, ale to przecież nie maraton

hej właśnie wróciłem z dokładnie takiej wyprawy. Mi zajęło to 3 dni no jak liczyć pierwszy dzien na dojazd to 4dni. Przejechane 497km z czego większość teren zielonym szlakiem r10. Jak by Cię to interesowało to pisz albo PW albo w temacie, a ja odpowiem.

a to rożnie. Nocowałem w Międzyzdrojach, nie pamiętam na którym polu, jutro spojrze w mapę to dopiszę. Za mały namiot i jedna osobe (mnie) rower schowalem do namiotu choc pewnie dałoby się dogadac zeby gdzies schowali zapłaciłem 20,7zł. Warunki przyzwoite, miejsce do ładowania komórki lodówka, miła obsługa, itp.

Następnie nocowałem w Siarnożętach gdzie na nocleg na polu namiotowym przy jakims apartamentowcu zaplaciłem 32zł ;) mimo że warunki nie odbiegały od tych w Międzyzdrojach, no może trawa byla równo skoszona i ogólnie troche ładniejsze było to pole.

Trzeci nocleg miałem za Ustką w wiosce Zapadłe. Nie wiem czy jest na mapach turystycznych to pole. Polecili mi je w ośrodku wypoczynkowym w Orzechowie. Jest tam też wypożyczalnia skuterów i rowerów oraz jakies pokoje do wynajecia. Za nocleg zapłaciłem 10zł, rower zamknęli mi razem ze swoimi w jakiejs szopie i bez problemów doładowali komórkę. Jedynie za ciepłą wode trzebabyło dopłacać 2zł za 5min, był tam taki automat, mi 5 min wystarczyło. W kazdym razie polecam, tylko do plaży był kilometr i żadnej restauracji w pobliżu, kolację zjadlem w tym ośrodku w Orzechowie który jest przy plaży(ok 1km od pola) a konkretnie zapiekanki z mikrofali, były też pizze z mikrofali :)

Jesli liczysz na komfortowy nocleg na polwyspie helskim to sie rozczarujesz. Przyczepy campingowe 20cm od siebie, namiot dosłownie na namiocie, dlatego ja zdecydowałem sie od razu nocnym o 24:40 wrócić do Wawy, Choć może pod koniec sierpnia , pocztaek września sie to zmieni.

Acha i przygotuj sobie porządne mapy, jeśli chcesz jechac ta r10 to kup mapę wcześniej, bo na wybrzeżu kupić dobrą mapę jest bardzo trudno. Mi się udało w Świnoujściu w Rowerowym Gianta kupic mapę gdzie był dobrze zaznaczony szlak r10 ale tylko w okolicach Wolina, Świnoujscia i kilku miejscowości dalej. Później miałem mapy ale na żadnej nie było R10 , i jechałem na orienracje bo szlak miejscami jest oznaczony lepiej niż trzeba a miejscami tragicznie.

Dzięki za info. Widzę że różne ceny są na biwakach, trzeba coś pomyśleć na dziko :icon_wink: , ale to już zobaczę podczas wyprawy.A co do map, to kupiłem "Mierzeje Helską" skala 1:50 000, wyd.Galileos-a, i "Wybrzeże Bałtyku" 1:200 000, turystyczna mapka ze szlakami rowerowymi.Zastanawiam się nad dokładniejszą mapą-to się jeszcze zobaczy. Jak będzie tragicznie ze szlakami, to najlepiej się pytać autochtonów.

jak chcesz na dziko nocować to idealne miejsce jest między Pogorzelicą a Mrzeżynem. Przejeżdża sie tam przez bazę wojskową jest odcinek 10-15km wyłączony z ruchu, tylko rzadko turysci na rowerach przejezdzają. Cisza, spokój, piękna i puściutka plaża. Ja bym tam sie zatrzymał ale akurat to była połowa dnia i jeszcze sporo kilometrów mogłem do wieczora zrobić. No i jest problem z prysznicem, jak dla mnie to poważny problem :icon_wink: Bo kąpiel w słonym morzu przed snem to nie dla mnie. Acha ta droga nie jest całkowicie przejezdna, w pewnym miejscu jest baza wojskowa, którą albo objeżdża sie(ja jechałem praktycznie przy samym ogrodzeniu) albo plażą, tylko zejście na plażę jest strome(pierwszy szlaban z napisem teren wojskowy można przejechać, wstepu niema dopiero przy samej bazie).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...