Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni] Problem z wyborem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jestem nowy na forum.

Jestem zmuszony do kupna nowego amortyzatora (stary ma skrzywione rury i wole nie czekać aż się złamie).

W rowerze mam suport na gwint. Rura sterowa 1 1/8', koło 28'.

Na nowe widełki mogę przeznaczyć do 260zł. Do tego pewnie i tak dojdą koszty zmiany suportu i mostka na A-head.

Rowerem jeżdżę po mieście i po okolicznych wioskach. czasem po polnych kamienistych drogach. Nie skacze na rowerze, tylko przy zjazdach z krawężników są małe skoki. Widelec nie musi mieć super bajerów, ale musi być wytrzymały.

Dodatkowo amortyzator musi mieć na dole mocowania błotnika, oraz lampy.

Zastanawiałem się nad SR SUNTOUR NCX D-LO 63.

Napisano

W tym zasiegu jedyny słuszny wybór :)

A ma ktoś doświadczenia z tym amortyzatorem? Co ile trzeba go serwisować, i czy dostaje po jakimś czasie luzów jak słabsze modele?

Rurę sterową trzeba obcinać, czy wystarczy dać pierścienie dystansowe(kierownica będzie wyżej co w przypadku roweru miejskiego jest zaletą)?

Doradźcie jeszcze jakieś dość porządne stery(ale bez przesady). Mostek nie ma aż takiego znaczenia.

Proszę także o porady co trzeba zrobić aby zmienić suport z gwintem na A-head? Na pewno trza wszystko wykręcić, wybić panewki i wbić stery na A-head. Co dalej? jak montować widelec do roweru(jak ma wyglądać mocowanie regulacja itp.)?

Napisano

Miałem rower z takim widelcem, teraz jeździ na nim mój brat. Używany z fałkami daje radę dość długo bez luzów, a jakby co - ślizgi kosztują 17 PLN za sztukę, czyli 34 za komplet. Serwis robiłem w zasadzie raz, bardziej z ciekawości niż z potrzeby. A mój brat co robi w tym kierunku - nie wiem. Rurę możesz na początek zostawić, a jak stwierdzisz, że za długa - będziesz miał pole do manewru.

Ze sterami sam się raczej nie baw. Jak dobrze zagadasz, to wymienią Ci je w sklepie, gdzie je kupisz za symboliczną dychę. I poszukaj czegoś z łożyskami maszynowymi, ostatnio widziałem fajne futry za 46 PLN (na allegro te same są za 75 :))

Napisano

W tej cenie to tylko SR Suntour bądź RST. Do Twoich zastosowań firma nie ma znaczenia i tak powinno być dobrze. Stery możesz kupić accenta czy jakiejkolwiek innej firmy ponieważ nawet te tanie sa całkiem przyzwoite. Przełozenie sterów to jest żaden problem i każdy serwis to zrobi a za ile dowiesz sie dzwoniąc do nich. Mostek dobieraj nie ceną, ale długością i wznosem do swojej postury i geometrii ramy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...