damianx3 Napisano 13 Sierpnia 2010 Napisano 13 Sierpnia 2010 Witam! Sprawa wygląda następująco: po ostatnim "dzwonie" oddałem koła do centrowania, po ich odebraniu (koła idealnie proste) miałem problem z ułożeniem opony po jej założeniu i napompowaniu nadal ma spore "bicie", podejrzewałem uszkodzoną dętke czy opone, ale po ich wymianie znowu to samo. Dodam tylko że przed całkowitym napompowaniem ugniatałem oponę i odbijałem kilkukrotnie od ziemi zgodnie z tym czego się nauczyłem i co wyczytałem w różnych instrukcjach. Problem w zasadzie dotyczy obu kół... Obręcze to alexrims dp17 a opony fabryczne kenda smallblock eight 2.1 a teraz nowe maxxis ignitor tagże 2.1. W czym problem? co robie nie tak? Pozdrawiam!
damianx3 Napisano 13 Sierpnia 2010 Autor Napisano 13 Sierpnia 2010 właśnie nie. Podczas upadku obręcze nie zostały uszkodzone potem zostały wycentrowane i są idealnie proste. Tym bardziej że leciałem przez kierownice i w zasadzie oberwało tylko przednie, tył był centrowany dlo zasady. A tym czasem na obu kołach mam jajko...
Zidentyfikowany Napisano 13 Sierpnia 2010 Napisano 13 Sierpnia 2010 Załóż opony, nabij powietrze, wsiądź na rower i zrób dwa kółka, powinno się poprawić.
crazycode Napisano 13 Sierpnia 2010 Napisano 13 Sierpnia 2010 Z czasem same się ułożą i będą szły idealnie prosto.
afly Napisano 13 Sierpnia 2010 Napisano 13 Sierpnia 2010 Załóż opony, nabij powietrze, wsiądź na rower i zrób dwa kółka, powinno się poprawić. Potwierdzam - też miałem taki problem zaraz po zamianie tylnej opony z przednią, również napompowałem lekko koło i nim podrzucałem, dopiero podczas jazdy się to ułożyło
Centek Napisano 13 Sierpnia 2010 Napisano 13 Sierpnia 2010 Może dętka trochę lepi się do opony i przy pompowaniu powstają naprężenia, które odkształcają oponę? Zakładasz dętkę i oponę na talku? Ja kiedyś tez miałem trudność na prostych kolach ułożyć prosto oponę . Równomierne natarcie wnętrza opony talkiem rozwiązało problem. Talk techniczny kupisz za kilka zł w rowerowym. Oczywiście przy pierwszym pompowaniu trzeba stopniowo zwiększać ciśnienie i "miętosić" oponę a na koniec zrobisz kilka ósemek i będzie OK. Pozdrawiam.
ursusek Napisano 14 Sierpnia 2010 Napisano 14 Sierpnia 2010 Przed napompowaniem opony posmaruj opony w miejscu gdzie przylegają do obręczy mydłem w płynie,wtedy równo się ułożą
damianx3 Napisano 16 Sierpnia 2010 Autor Napisano 16 Sierpnia 2010 dzięki wielkie talk i mydło zrobiły swoje, 5 minut i wróciła frajda z jazdy. Dziękuje raz jeszcze i pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.